Teplo jako fyzikální veličina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Advertisements

Proč se tělesa zahřívají při tření?
Tepelná výměna prouděním
Projekt teplo Na fyziku.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
KALORIMETR.
Vnitřní energie, práce, teplo
Já vím, že je něco horké, ale proč?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Měrná tepelná kapacita látky
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
01. Energie tělesa jako celku Těleso jako celek má svoji: - polohovou energii (lyžař stojící na kopci) - pohybovou energii (jedoucí lyžař) Energie tělesa.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Teplo jako fyzikální veličina
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Teplo Ing. Radek Pavela.
zpracovaný v rámci projektu
Digitální učební materiál
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Tepelné jevy.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Digitální učební materiál
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrické teplo - základy Teplo 1 Elektrické teplo - základy.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_184_Energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8.,
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.34 Téma: Teplo Číslo.
Výpočet přijatého a předaného tepla
Příklad tepelně izolované soustavy:
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Spočítej Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ str. 84, příklad 550 str. 84, příklad 550 Bazén o objemu 45m 3 se má naplnit vodou o teplotě.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Fyzika 2. stupeň VY_52_INOVACE_01_11 Teplota tělesa Mgr. Lucie.
Teplo ZŠ Velké Březno.
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vnitřní energie, teplo, teplota. Celková energie soustavy Kinetická energie – makroskopický pohyb Potenciální energie – vzájemné působení těles (makroskopicky)
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
Teplo Seminární práce z fyziky Vypracoval: Tomáš Pařízek a Jan Šplíchal Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova 146 Leden 2013.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měření tepla při tepelné výměně TÉMATICKÝ.
Spočítej Bazén o objemu 45m3 se má naplnit vodou o teplotě
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
TEPLO.
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Vytápění Teplo.
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA
zpracovaný v rámci projektu
Změna vnitřní energie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
Transkript prezentace:

Teplo jako fyzikální veličina 02 Teplo jako fyzikální veličina

Teplota Teplota nám říká jaký je tepelný stav tělesa - zda je těleso „teplé“ nebo „ studené“ Teplota je fyzikální veličina: - měříme ji teploměrem - označení: t - jednotka: ºC (stupeň Celsia) 01

Tři způsoby zvýšení vnitřní energie tělesa: 1. Dodáním mechanické energie zvnějšku – - příklad: tření rukou, ohýbání drátu 2. Přeměnou jiného druhu energie - příklady: z elektrické energie ve vařiči, z chemické energie v plynovém hořáku 3. Tepelnou výměnou mezi tělesy teplo přechází z jednoho tělesa na druhé příklady: sálající kamna, ohřev vzduchu od radiátoru Ukázka příkladů: tření rukou Ohřev spirály v rychlovarné konvici Ohřev vody od spirály v rychlovarné konvici

Urči, kdy a jak dochází ke zvýšení vnitřní energie tělesa Zatloukání hřebíku Ano / Ne Rozjezd vozu Formule1 Ano / Ne Koupání v bazénu Ano / Ne Prstýnek na ruce Ano / Ne Kov vložený do ohně Ano / Ne Kámen ležící rok na dně rybníka Ano / Ne Láhev s limonádou Ano / Ne

Jak probíhá tepelná výměna mezi tělesy Teplejší těleso předává teplo chladnějšímu tělesu Výměna probíhá, dokud se teploty obou těles nevyrovnají U chladnoucího tělesa se vnitřní energie snižuje U ohřívaného tělesa se vnitřní energie zvyšuje

Teplo je ta část vnitřní energie, kterou těleso přijme nebo vydá při tepelné výměně - je to fyzikální veličina - označení: Q jednotka: J (joule, čti džaul) kJ (kilojoule, čti kilodžaul) 1 kJ = 1000 J Množství předaného tepla nelze změřit, ale lze ho vypočítat JEDNOTKA kJ byla doplněna později

Množství předaného tepla závisí: 1. na hmotnosti tělesa Čím větší hmotnost, tím více tepla musíme dodat pro ohřátí o 1ºC 2. na rozdílu teplot těles Čím je větší rozdíl teplot dvou těles, tím větší je množství předaného tepla

Různé druhy materiálů potřebují k ohřátí o 1 ºC různé množství tepla 3. na druhu materiálu Různé druhy materiálů potřebují k ohřátí o 1 ºC různé množství tepla Příklad: hliník se ohřívá rychleji než cihla Výklad, bod 4: Pohybová energie kladívka se předává částicím kovu. Kov mění svůj tvar a částice v něm mění svoji vzájemnou polohu, zvyšuje se jejich neuspořádaný pohyb – zvyšuje se jejich vnitřní energie, což se projeví zahřátím. Var vody: Pokud kapalině dodáme dostatek tepla, rozkmitají se molekuly vody tak intenzivně, že je to nejdříve viděl a pak začnou vyletovat molekuly kapaliny ven – var. Kondenzace vody: Odebereme-li vodě teplo, dojde k tomu, že se molekuly vody začnou shlukovat – kondenzovat.

Otázky Vysvětli co je to teplota, její označení, jednotka a čím ji měříme Jak dosáhneme zvýšení vnitřní energie tělesa Uveď 3 způsoby zvýšení vnitřní energie tělesa Jak probíhá tepelná výměna mezi tělesy Co je to teplo, jeho označení a jednotka Na čem závisí množství předaného tepla

Autorská práva: 01 – teploměr – galerie klipartů v PowerPointu 02 - http://www.ideje.cz/uploads/image/data/369.jpg