Centrum výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie (CVVOZE) Regionální výzkumné centrum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastislav Tůma šéfredaktor Truck&business
Advertisements

Transformátory (Učebnice strana 42 – 44)
VY_32_INOVACE_09-15 Střídavý proud Test.
Elektromobily Předpokládá se, že elektromobily se budou v budoucnosti stále více využívat. Jejich největší výhodou je převádění energie na pohyb s účinností.
Pojistky nízkého napětí
MCB’s (modulových jističů)
Výkonové vypínače vn a vvn
Nadpis do sešitu STŘÍDAVÝ PROUD V./2./92.
Výkonové jističe nízkého napětí
Zdroje elektrického proudu
ÚSTAV MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ
Přepětí v elektroenergetických soustavách
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
Rozvodny a transformovny 1. část
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Modelování a simulace podsynchronní kaskády
Přístroje nízkého napětí
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
Elektrické příslušenství motorových vozidel 2. ročník, 1
Hybridní pohon Vojtěch frajt
Rozvodny a transformovny 1. část
Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů
Energetika.
16. STŘÍDAVÝ PROUD.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
1. 2 VÝZKUMNÉ CENTRUM JOSEFA BOŽKA Katedra elektrických pohonů a trakce K ČVUT Praha ELEKTROMOBILY A HYBRIDNÍ ELEKTROMOBILY Díl II Prof. Ing. Zdeněk.
Spínací přístroje vn, vvn
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Univerzitní centrum energeticky efektivních budov
Měřící technika Jan Keprt.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Mo.13: Elektrické přístroje pro regulaci – stykače, kontroléry, přepojovače. Zajišťují zapínání a vypínání požadovaných obvodů bez jakýchkoliv rušivých.
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
1. 2 VÝZKUMNÉ CENTRUM JOSEFA BOŽKA Katedra elektrických pohonů a trakce K ČVUT Praha ELEKTROMOBILY A HYBRIDNÍ ELEKTROMOBILY Díl VI Prof. Ing. Zdeněk.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Transformátory Jsou nedílnou součástí rozvodu elektrické energie, domácích elektrických spotřebičů… ZŠChodov, Komenského 273.
Elektromagnetická indukce Transformátor
Netradiční zdroje elektrické energie

Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2011 Určeno:9. ročník ZŠ.
ODPORNÍKY TRAKČNÍ APLIKACE
PŘEHLED VÝVOJE TRAKČNÍCH POHONŮ ELEKTRICKÝCH LOKOMOTIV Stejnosměrné lokomotivy Odporová regulace stejnosměrných motorů Pulzní regulace stejnosměrných.
VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE PETR VACULÍK ENET ENERGETICKÉ JEDNOTKY PRO VYUŽITÍ NETRADIČNÍCH ZDROJŮ ENERGIE VŠB.
A1B14SEM – Elektrotechnický seminář Lucie Vanišová B3-357 Katedra elektroenergetiky Akumulace el. energie.
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
© ELCOM, a.s. Testovací zařízení a napájecí zdroje pro oblast kolejových vozidel Ing. Petr Hudeček, Ph.D. Projektový manažer, programátor Divize Aplikovaná.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 2.Přednáška BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc.
Výkonové jističe nízkého napětí
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Transformace napětí, proudu
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Tato prezentace byla vytvořena
Přenosová soustava © Petr Špína 2011
Silnoproudá elektrotechnika
Měniče napětí.
ČEZ Distribuční služby, s. r. o
UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera
ELCOM,a.s. ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ a NAPÁJECÍ ZDROJE ELCOM a.s., Divize Virtuální instrumentace a Divize Aplikované elektroniky Ing. Jindřich Kaluža Dr. Ing.
Silnoproudá elektrotechnika
Výukové a výzkumné centrum v dopravě
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Ostatní přístroje nízkého napětí
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí I.
Česká asociace provozovatelů lokálních distribučních soustav
Transkript prezentace:

Centrum výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie (CVVOZE) Regionální výzkumné centrum

CVVOZE - základní údaje

Vytvořit nové a zdokonalit stávající podmínky pro převážně aplikovaný výzkum v perspektivní oblasti obnovitelných zdrojů energie včetně aplikací. Vytvořit nové a zdokonalit stávající podmínky pro převážně aplikovaný výzkum v perspektivní oblasti obnovitelných zdrojů energie včetně aplikací. Připravit vysoce kvalifikované pracovníky, absolventy doktorského studia pro průmysl. Prohloubit spolupráci vysoké školy a průmyslu. CVVOZE - cíl

Organizační struktura VP1VP2VP3 VP1VP2VP3VP4VP5 Regionální výzkumná centra

VP1: Elektromechanická přeměna energie (UVEE, UAMT) VP2: Chemické a fotovoltaické zdroje energie (UETE) VP3: Výroba, přenos, distribuce a užití elektrické energie (UEEN, UVEE) Výzkumné programy CVVOZE

Klíčové výzvy Elektrické stroje, výkonová a řídicí elektronika s vysokou účinností a minimálními nároky na materiál, cenu, objem. Energetický management vozidel, včetně ekologických pohonů v hybridní a elektrické trakci. Elektronická zařízení s extrémně nízkou spotřebou pro sběr a přenos dat, využití metod Power Harvesting pro snížení energetických nároků. VP1: Elektromechanická přeměna energie

Klíčové výzvy Nové typy elektrodových materiálů na bázi Ni, Li. Nové záporné elektrodové hmoty olověných akumulátorů pro hybridní automobily s cílem zvýšení jejich životnosti. Zvýšení elektrochemické účinnosti a životnosti trakčních akumulátorů v reálném provozu mobilních prostředků. Výzkum a vývoj materiálů pro fotovoltaické systémy se zvýšenou účinností využití spektra záření. VP2: Chemické a fotovoltaické zdroje energie

Klíčové výzvy Snížení ztrát elektrické energie při její výrobě, transportu a využití. Identifikace vlivů vybraných funkčních prvků zhášecího systému pro intenzifikaci zhášecího pochodu. Rozvoj metod pro diagnostiku vypínacího procesu ve spínacích přístrojích (optická diagnostika, vyhodnocení tlakových poměrů, diagnostika elektrodových skvrn). Využití obnovitelných zdrojů v „nízkoenergetických“ stavbách. Efektivní využití energie v osvětlovacích soustavách. Výzkum a vývoj v oblasti problematiky vzájemné spolupráce obnovitelných zdrojů a elektrizační soustavy, SmartGrids. Výzkum a vývoj problematiky měření a vyhodnocování kvality elektrické energie. VP3: Výroba, přenos, distribuce a užití elektrické energie

Laboratoř spínacích přístrojů (zkratová zkušebna)

Výkonové zkoušky zkratové odolnosti na NN PojistkyJističe Části rozváděčů Proudovodné prvky Cívky, reaktory 50 / 60 / HZ / DC

Motorový generátor - 16 MVA Zdroje proudu Síťový zkratový transformátor- 2,5 MVA Kondenzátorová baterie celkem 3 mF/10 kV– 320 kJ

Zkoušky střídavým proudem AC 50/60 Hz ms: 150 kA / 250 V 100 kA / 500 V 60 kA / 750 V 40 kA / 1000 V AC 50/60 Hz - 3 s: 40 kA / 100 V AC 16 2/3 Hz - 3 s: 50 kA / 1000 V Parametry zkušebního obvodu Zkoušky stejnosměrným proudem 50 kA / 1000 V – 200 ms (  ≤ 30 ms)

Laboratoř velmi vysokých napětí

Laboratoř vysokých napětí Testování průraznosti VN kabelů. Testování zařízení atmosférickými a spínacími impulzy. Testování výkonu VN transformátorů v závislosti na frekvenci buzení. Zkoušky výdržným napětím. Zkoušky napětí průrazného výboje. Zkoušení izolace zařízení metodou částečných výbojů.

Kontakt Prof. Vladimír Aubrecht Technická Brno GSM: