Luigi Galvani 9. září 1737–4. prosince 1798.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Marie Curie-Sklodowska 19.–20. století
Advertisements

19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
Zdroje napětí 1.
Elektrochemické metody – galvanický článek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_110.
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Odkud se bere elektřina
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ
Erich Maria Remarque
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Francouzský fyzik a matematik
Georg Simon Ohm ( století).
Wilhelm Conrad Röntgen
Na konci jsou obrázky. ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze.
biologie člověka studuje člověka jako jedince i druh
Alessandro Volta ( ).
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
29.Elektrický proud v elektrolytech
James Prescott Joule Narozen 24. prosince 1818, Salford
Významné osobnosti fyziky a chemie
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_19 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Lomonosov, Lavoisier
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Michael Faraday Ivo Vidlička Fyzika 9.B.
Antoine Henri Becquerel
Významné osobnosti fyziky a chemie
Elektrické napětí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Alessandro Volta Italský fyzik a fyziolog.
FY_077_Elektrický proud v kovech_ Elektrické napětí
André Marie Ampére Francouzský matematik a fyzik.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
Wilhelm Conrad Röntgen
Mikoláš Koperník Polský astronom a průkopník moderní heliové koncepce sluneční soustavy.
Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
9. ročník Galvanický článek
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Prokopová, Hlawiczková 8.C  narodil se 27. března 1845 v německém městě Lunnep,  vystudoval fyziku na univerzitě v Utrechtu, poté přešel na vysokou.
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9.ročníku, slouží k výkladu učiva Elektrochemie Období: září – prosinec 2011.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
AUTOR: PETRŽELOVÁ EVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_A_10_GALVANICKÝ ČLÁNEK TÉMA: ORGANICKÁ A ANORGANICKÁ CHEMIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sir Alexander Fleming (6. srpna 1881 – 11. března 1955)
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Fyzika – Chemické zdroje napětí
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_07
Fyzici a fyzikální jevy
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Galvanické články.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10
Vytvoril: Vladimír Šperling
Wilhelm Conrad Röntgen
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Luigi Galvani 9. září 1737–4. prosince 1798

byl italský lékař (anatom, fyziolog) a fyzik byl italský lékař (anatom, fyziolog) a fyzik. Narodil se a celý svůj život prožil v italské Boloni, kde také zemřel. Proslavil se hlavně svými pokusy s živočišnou elektřinou.

Život Studoval technologii na boloňské univerzitě, poté přešel na medicínu Byl úspěšným lékařem a od roku 1762 působil na této univerzitě jako profesor lékařství. Galvani byl průkopníkem moderního porodnictví. Byl prvním fyziologem, který zkoumal elektrické jevy při pohybech svalů. Když v roce 1795 obsadila Napoleonova vojska Itálii, byl pro svůj nesouhlas s francouzskou okupací a odmítnutí přísahat na novou ústavu zbaven profesury a vyhnán z univerzity. Později mu bylo s přihlédnutím k jeho vědeckým zásluhám dovoleno opět působit na univerzitě. Velice krátce poté ale Galvani umírá, v úplné bídě, ve věku 61 let.

objevy V roce 1771 objevil, že svaly mrtvých žab se po zásahu jiskry statické elektřiny stahují Později zjistil, že svaly se stahuji i tehdy, když se jich dotýká bimetalickým obloukem. Tento fyziologický jev dostal název „galvanismus“. Galvani se domníval, že objevil zvláštní druh elektřiny - „živočišnou elektřinu”, elektrické fluidum, které nervy roznášejí do svalů, přičemž svaly samotné tuto elektřinu i generují. Pro Galvaniho byla elektřina neoddělitelná od života, od živých tvorů.

na pokusy Galvaniho navázal italský fyzik Alessandro Volta, který zjistil, že elektrický proud nepochází z žáby Jsou-li chemické látky, které jsou obsaženy ve svalech a nervech, umístěny mezi kovové předměty, vyvolávají elektrochemickou reakci a vytvářejí tak elektrický článek Úsilí dokázat tuto svou koncepci přivedlo Voltu později k sestrojení prvního elektrického článku – Voltova sloupu, který generoval elektřinu prostřednictvím chemické reakce.

Informace: Wikipedia/Luigi Galvani Všeobecná encyklopedie A/Z Autoři: Radim Cahlík a Jan Neduchal