Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo UM: VY_12_INOVACE_1.1.17 Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová Datum, období kdy byl vytvořen: Název práce: Já Baryk a má žába - prezentace Předmět, pro který je VM určen: Čtení Ročník, pro který je VM určen: Třetí Časová dotace: 1 hodina Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Čtení s porozuměním Metodický list, anotace- výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: V kapitole Já Baryk a má žába Fr. Nepil seznamuje žáky s žábou a jejím způsobem života. Učitel si připraví krátký výklad k jednotlivým obrázkům. Po shlédnutí žáci vyhledají v encyklopediích nebo na Pc další informace k vybraným obrázkům. Slouží k posílení mezipředmětových vztahů. Pomůcky: Pc, encyklopedie, papír, psací potřeby

2 JÁ BARYK (ŽÁBA)

3 ŽÁBY jsou nejvyspělejší a nejpočetnější současní obojživelníci
je jich 6021 druhů většinou loví za dne dospělé žáby loví hmyz pulci se živí jen rostlinnými a živočišnými zbytky ve vodě

4 VÝVOJ ŽÁBY

5 VÝVOJ ŽÁBY Většina žab klade vajíčka do vody – rybník, tůňka – stojatá voda. Z vajíček se vyvinou larvy zvané pulci, nejprve beznohé a s ocáskem. Nožky jim dorůstají teprve v průběhu vývoje.

6 ŽABÍ VAJÍČKA

7 PULCI

8 ŽÁBA S OCÁSKEM

9 ŽIVOT ŽAB Všechny žáby plavou jedinečným způsobem – mezi prsty mají plovací blány a pohybují se vpřed odrazy zadních nohou, zatímco přední spočívají klidně na hrudi Většina žab potravu loví dlouhým lepkavým jazykem, který vymrští po oběti. Žáby také nemají žádné zuby na spodní čelisti, a tak přijímají potravu celou. Žáby mají na předních nohách 4 a na zadních nohách 5 prstů. Nohy a prsty mají žáby vyvinuty podle prostředí, ve kterém žijí. Žáby jsou důležitou složkou ekosystému. Nejen, že likvidují hmyz, ale žáby samotné jsou složkou potravy pro vodní ptactvo, jako je např. čáp, volavka a podobně.

10 SKOKAN ZELENÝ

11

12 http://commons. wikimedia

13 http://commons. wikimedia

14 ROPUCHY Některé druhy žab dokážou vylučovat z kůže mírné jedy. Například všechny druhy ropuch mají za očima jedové žlázy. Pro ropuchy je typické, že se při napadení nafukují, aby působily jako větší a predátora tak zastrašily a nebo aby se mu nevešly do pusy. Další způsob obrany je maskování. Žáby jsou většinou zbarvené tak, aby co nejlépe splývaly s prostředím, ve kterém žijí. Kromě skokana hnědého jsou všechny žáby zákonem chráněny. Všechny chráněné druhy nesmíme jakkoliv omezovat (brát do rukou).

15 ROPUCHA OBECNÁ

16 ROPUCHA ZLATÁ

17 LUIGI GALVANI Byl italský lékař (anatom, fyziolog) a fyzik. Narodil se a celý svůj život prožil v italské Boloni, kde také zemřel. Proslavil se hlavně svými pokusy s živočišnou elektřinou. Objevil, že svaly mrtvých žab se po zásahu jiskry statické elektřiny stahují.

18 LUIGI GALVANI http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esp-galvani.gif

19

20 KONEC Obrazový materiál:
Obrazový materiál [cit ]. Dostupný pod licencí Commons.wikimedia na WWW: Autor prohlašuje, že tento materiál je jeho prací nebo byl stažen z uvedených zdrojů.


Stáhnout ppt "Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google