Integrační proces Zdeněk Toušek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Zákon o sociálních službách
INTEGRACE DĚTÍ SE SPECIFICKÝMI POTŘEBAMI
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
Zaměstnávání osob se zdravotním postižením
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
… jiné je tvé dít ě. Jiné ve svém duševním bohatství, jiné v rozvoji svých schopností, jiné ve vztazích ke sv ě tu, jiné ve svém jednání i po č ínání,
Koncepce péče o staré občany
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Speciální pedagogika (úvod do studia)
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Psychologické aspekty zdraví
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Modely mentální retardace
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Základy speciální pedagogiky
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Speciální pedagogika Obecná speciální pedagogika.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Základy speciální pedagogiky
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
4. Pedagogika sportu v systému věd
Seminář ke speciální pedagogice 1
Základní škola a Praktická škola, Jičín
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Pedie Co mají společné?.
Základní pojmy speciální pedagogiky
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Speciálně pedagogické metody
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Integrační proces Zdeněk Toušek

tematické okruhy integrační proces osoby se zdravotním postižením vymezení pojmu integrace historický vývoj integračních snah vztah integrace a inkluze oblasti integrace podpůrné instituce rizika integrace možnosti edukace osob se zdravotním postižením

pojem integrace integrační proces Integrace je naprosté zapojení a plné splynutí defektního jedince se společností lidí zdravých, a to ve výchově vzdělávání, v pracovním uplatnění a ve společenském soužití. (Sovák: Nárys speciální pedagogiky, 1986) Integrace (hendikepovaných) znamená sjednocování postojů, hodnot, chování, jednání a směřování aktivit. Ovlivňuje jak interpersonální a skupinové vztahy, tak identitu jednotlivců a skupin... (Edelsberger: Defektologický slovník, 2000) Integrace je proces začleňování jedince, skupiny, komunity do integrální society. (Mühlpachr: Integrativní speciální pedagogika, 2004)

pojem integrace integrační proces Integrace označuje na jedné straně adekvátní začlenění psychických procesů po stránce senzorické, kognitivní, emocionální a psychomotorické, a na druhé straně zdařilé začlenění do společenských skupin a pracovního a profesního světa. (Vítková: Integrativní školní pedagogika, 2004) Integrace je snaha o úplné zapojení handicapovaného jedince, splynutí, začlenění a zapojení do společnosti. (Škoda: Speciální pedagogika: 2008)

pojem „zdravotní postižení“ integrační proces pojem „zdravotní postižení“ Za zdravotně postižené v duchu definice WHO považujeme jedince, u kterých v důsledku poškození organismu a porušení jeho funkcí dochází ke snížení některých jejich schopností (disaptibilit) a výkonnosti a následně i k jejich znevýhodnění (handicapu) ve srovnání s intaktním člověkem. in: Jesenský, J. Integrace – znamení doby. 1998.

pojem „zdravotní postižení“ integrační proces pojem „zdravotní postižení“ Pro účely tohoto zákona se rozumí zdravotním postižením tělesné, mentální, duševní, smyslové nebo kombinované postižení, jehož dopady činí nebo mohou činit osobu závislou na pomoci jiné osoby. (§ 3, písmeno g) zákona č. 108/2006, o sociálních službách)

pojem „zdravotní postižení“ integrační proces pojem „zdravotní postižení“ Osobami se zdravotním postižením jsou fyzické osoby, které jsou: orgánem sociálního zabezpečení uznány plně invalidními (dále jen "osoby s těžším zdravotním postižením"), orgánem sociálního zabezpečení uznány částečně invalidními, rozhodnutím úřadu práce uznány zdravotně znevýhodněnými (dále jen "osoby zdravotně znevýhodněné"). (§ 67, odst. 2 zákona č. 435/2004, o zaměstnanosti)

pojem „zdravotní postižení“ integrační proces pojem „zdravotní postižení“ Zdravotním postižením je pro účely tohoto zákona mentální, tělesné, zrakové nebo sluchové postižení, vady řeči, souběžné postižení více vadami, autismus a vývojové poruchy učení nebo chování. (§ 16, odst. 2 zákona č. 561/2004, školský zákon)

kvalifikovaný odhad počtu osob se zp integrační proces kvalifikovaný odhad počtu osob se zp 60.000 se zrakovým postižením, z toho 17.000 s velmi těžkým 100.000 se sluchovým postižením, z toho asi 15.000 neslyšících 60.000 osob s poruchami řeči 1.500 osob hluchoslepých 300.000 s mentálním postižením 300.000 osob s vadami pohybového ústrojí 530.000 diabetiků (z toho 70.000 inzulinovaných) 150.000 osob po cévních a mozkových příhodách 140.000 osob postižených epilepsií 100.000 duševně nemocných 200.000 psoriatiků celkem cca 2.141.500 osob s postižením v absolutním počtu, reálně cca 1.200.000 osob s postižením, tj. cca 10 % populace In: Národní plán opatření pro snížení negativních důsledků zdravotního postižení, 1993

orientační počet osob se zp integrační proces orientační počet osob se zp In: Střednědobá koncepce státní politiky vůči občanům se zdravotním postižením, 2004, s využitím publikace Sešity pro sociální politiku – obce, města, regiony a sociální služby, Socioklub Praha, 1997.

počet osob se zp integrační proces in: Výběrové šetření zdravotně postižených. Český statistický úřad, 2008.

počet osob se zp počet osob se zp integrační proces in: Výběrové šetření zdravotně postižených. Český statistický úřad, 2008. in: Výběrové šetření zdravotně postižených. Český statistický úřad, 2008.

počet osob se zp počet osob se zp počet osob se zp integrační proces in: Výběrové šetření zdravotně postižených. Český statistický úřad, 2008.

integrační proces Zastoupení dětí s vývojovou vadou v celkovém počtu živě narozených dětí rok počet živě narozených dětí počet dětí narozených s v.v. zastoupení dětí s v. v. [%] 1993 121.025 2.217 1,8 1994 106.579 2.127 2,0 1995 96.097 2.235 2,3 1996 90.446 2.119 1997 90.657 2.555 2,8 1998 90.535 2.444 2,7 1999 89.471 2.760 3,1 2000 90.910 3.768 4,1 2001 90.715 3.663 4,0 2002 92.786 3.739 2003 93.685 3.837 2004 97.664 3.670 3,8

Benefits of Inclusion for Students With Disabilities integrační proces Benefits of Inclusion for Students With Disabilities Friendships Increased social initiations, relationships and networks Peer role models for academic, social and behavior skills Increased achievement of  IEP goals Greater access to general curriculum Enhanced skill acquisition and generalization Increased inclusion in future environments Greater opportunities for interactions Higher expectations Increased school staff collaboration Increased parent participation Families are more integrated into community zdroj: http://www.kidstogether.org

Benefits of Inclusion for Students Without Disabilities integrační proces Benefits of Inclusion for Students Without Disabilities Meaningful friendships Increased appreciation and acceptance of individual differences Increased understanding and acceptance of diversity Respect for all people Prepares all students for adult life in an inclusive society Opportunities to master activities by practicing and teaching others Greater academic outcomes All students needs are better met, greater resources for everyone zdroj: http://www.kidstogether.org

vývojová stadia péče o osoby s postižením integrační proces vývojová stadia péče o osoby s postižením stadium represivní stadium zotročování stadium charitativní stadium renesančního humanismu stadium rehabilitační stadium socializační stadium prevenční In: Sovák, M. Nárys speciální pedagogiky.

defektivita integrační proces „narušení celistvosti člověka, čili porucha, popř. vývojový nedostatek vztahů ke společnosti, tj. narušení vztahů k výchově, vzdělání, popř. práci“ „charakteristikou defektního člověka je jeho defektivita, tj. především narušení vztahů k výchově, vzdělání, popř. k práci“ in: Nárys speciální pedagogiky

znaky defektivity integrační proces změny ve struktuře osobnosti dlouhodobost procesu odlišnost vztahů k intaktním lidem dialektický charakter není trvalým stavem je jednotícím znakem pro všechny osoby s postižením

stupně socializace integrační proces sociálně integrovaný inhibovaná účast omezená účast zmenšená účast ochuzené vztahy redukované vztahy narušení vztahy odcizení společenská izolace členění podle WHO (in: Jesenský: Prostor pro integraci)

stupně socializace integrační proces integrace adaptace utilita inferiorita in: Nárys speciální pedagogiky

modely integrace (paradigmata) integrační proces modely integrace (paradigmata) medicínský model sociálně patologický model model prostředí antropologický model podle A. Bürliho (in: Integrativní speciální pedagogika)

modely integrace (paradigmata) integrační proces modely integrace (paradigmata) medicínský model sociálně patologický model model prostředí antropologický model podle A. Bürliho (in: Integrativní speciální pedagogika)