S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Advertisements

1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Vypracoval: Jiří Hlaváček
Systémová integrace Ing. Roman Danel, Ph.D.
Základní koncepty systémové integrace
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Přínosy metodik  Větší produktivita a kooperace týmů  Komunikační standard  Specializace projektových týmů  Nezávislost na konkrétních řešitelích 
BI, e-commerce Ing. Jiří Šilhán. Úroveň informatiky.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Architektura IS.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
SAP Ing. Jiří Šilhán.
IQ PACK dáváme inteligenci obalům Prezentace projektu Ing. Roman Kortus RFID projektový manažer.
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Obor informační technologie
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Projekt z předmětu Strategie a IS Krejčík, Kučera, Roubíček
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Ekonomika informačních systémů
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Řízení a vizualizace záložního diesel-agregátu
Ing. Daniel Kardoš Fax: Systémová integrace je proces, který má potenciál zvýšit kvalitu zdravotnických informačních.
Praktická ukázka použití v podmínkách ZK Krajský rok informatiky Zlín, Pavel Novotný & Pavel Kopecký, Zlínský kraj.
Databázové systémy Architektury DBS.
Zavádění a údržba informačních systémů
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
STANDARDIZACE V EOC inTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jiří Matějec Koordinátor pracovní skupiny Platby v dopravě SDT (ITS&S Czech Republic)
Martin Goldammer.  Model nasazení  veřejný (Public cloud computing)  soukromý (Private cloud computing)  hybridní (Hybrid cloud computing)  komunitní.
Realizační tým ICZ duben 2005
Operační systém Windows Mobile
Databázové modelování
Střední škola informatiky a služeb LCA Dvůr Králové nad Labem.
Krajský úřad Libereckého kraje
INTERNETOVÝ OBCHOD S POČÍTAČOVÝMI KOMPONENTY. ČLENOVÉ TÝMU Zuzana Malaníková Ondřej Břížek Aleš Pěnkava Jiří Vávra Jaromír Veber.
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
INTERNETOVÝ OBCHOD S POČÍTAČOVÝMI KOMPONENTY. PŘEDSTAVENÍ SKUPINY Zuzana Malaníková Ondřej Břížek Aleš Pěnkava Jiří Vávra Jaromír Veber.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Projekt z PA104 Richard Benkovský (139912, Jan Horák (143443, Miroslav Ligas (139542, Tomáš.
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
AKORD SOFTWARE s.r.o. Ing. Věra Kovářová Softwarové nástroje pro sledování a vyhodnocování kvality řízení Případová studie Parlament České republiky.
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Katedra počítačů ČVUT FEL
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
1 MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ V PODNIKOVÝCH SÍTÍCH Petr Janda, ICZ a. s
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Miroslav Hübner listopad 2014 Jak sehnat peníze na IT ANEB zamyšlení jak si koupit, co potřebuji.
Vypracoval / Roman Málek
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Transkript prezentace:

S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán

S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze skutečnosti, že: moderní hospodářský subjekt se dnes neobejde bez kvalitního IS tvorba, údržba a provozování IS jsou spojeny s řadou závažných problémů a rizik Aby se těmto problémům předcházelo, k tomu slouží systémová integrace.

P ŘI VÝVOJI IS/IT SYSTÉMOVOU INTEGRACÍ JSOU APLIKOVÁNY NÁSLEDUJÍCÍ PRINCIPY : požadované funkce IS jsou odvozeny od podnikových cílů a potřeb podnikových procesů IS je řešen a realizován jako komplexní integrovaný systém tvořený za řady různých komponent různých výrobců. Hlavní komponenty jsou: Počítače a přídavná zařízení Sítě LAN a WAN Základní software (OS, síťový OS, systémy řízení DB) Technologicky orientovaný typový software (pro administrativní činnosti – kancelářské aplikace) Aplikační software pro podporu výrobních, ekonomických, distribučních a dalších procesů. Existuje ve dvou podobách, buď jako typový aplikační software (standardizované řešení IS pro určitý typ podniku), nebo individuální aplikační software (šitý na míru) Interní (podnikové) a externí datové zdroje

K OMPLEXNOST IS IS je realizován jako integrovaný komplex služeb (od přípravy strategických studií přes projekční, implementační, instalační, školící činnosti až po průběžné konzultační a další vývojové služby). IS je otevřený systém na bázi mezinárodních a podnikových standardů, je nezávislý na výrobci techniky a producentu software, zajišťuje uživatelům jednotné aplikační rozhraní. Je rozvíjen pomocí jednotné metodiky a má jednoduchou řešitelům i uživatelům srozumitelnou architekturu.

E FEKTY SYSTÉMOVÉ INTEGRACE zkrácení celkové doby reakce podniku na podněty z okolí (zrychlení objednávek) = rozhodující přínos IS/IT integrace firemního know-how propojení s hlavními zákazníky, dodavateli, bankami, … snížení chybovosti a nekonzistence (duplicita) informací

R IZIKA SYSTÉMOVÉ INTEGRACE Vyšší závislost podniku na externích dodavatelích, na kvalitě jejich práce, na jejich stabilitě a serióznosti Vyšší složitost systému s tím související nároky na přípravu řešitelů, stoupající nároky na uživatele Větší a rychlejší následky případných havárií a výpadků systému. Tato rizika neznamenají omezení integrace ale především nové nároky na řízení IS/IT

V ÝVOJOVÁ STADIA SYSTÉMOVÉ INTEGRACE datová integrace – sdílení datové základny mezi jednotlivými moduly IS (odstranění duplicity dat) integrace aplikací – integrace funkcí, software a dat (z modulu sklad při vyskladnění zboží pod min. zásobu je vyvolána funkce Objednávka z modulu nákup) integrace podnikových procesů a funkcí IS integrace uživatelských rozhraní aplikace – jednotnost rozhraní integrace metodická – musí být stejná metodika pro tvorbu, dokumentaci a rozvoj IT integrace hardwarová a technologická – 80. léta - nejprve desintegrace (přechod od sálových počítačů k osobním PC)  dnes potřeba integrace (propojení různých HW komponent do jedné počítačové sítě, standardizace protokolů, …)