Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_630_Klu
VY_32_INOVACE_10_GAS_568_Dos
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
VY_32_INOVACE_11_ODV_632_Klu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_633_Klu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_490 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_495 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_489 Vzdělávací obor: Cukrář H/01
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_496 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Třené hmoty.
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
VY_32_INOVACE_ Nahřívané šlehané hmoty
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Příprava cukrářských výrobků Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_21_09 Název DUMu: Rychlošlehací přípravek Pro obor vzdělávání:29-51-E/01 Potravinářská výroba Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum: 26. 11. 2012

Rychlošlehací přípravek Rychlošlehací pasta Je emulgační látka pastovité konzistence Má světlou až šedavou barvu Vyrábí se z přírodních jedlých tuků a olejů

Rychlošlehací přípravek Rychlošlehací pasta Má ve spojení s ostatními surovinami vysoké šlehací vlastnosti Má schopnost rychle vytvářet objemnou, pevnou a stálou pěnu Prodává se pod obchodním označením Milka, QW96 nebo Svelto

Rychlošlehací pasta Skládá se z látek, které snižují povrchové napětí kapalin Mění technologický postup přípravy šlehaných hmot

Výhody používání rychlošlehací pasty Nemusíme oddělovat bílky od žloutků Nemusíme vejce nahřívat Šleháme jen krátce – asi 5 minut Zlepšuje se hygiena práce Hmota je stabilnější Po vytvarování vydrží 2 hodiny a neřídne Lze používat dávkovací a tvarovací stroje Nemění se chuť výrobků

Výhody používání rychlošlehací pasty Póry jsou tvořeny stejnoměrnými, drobnými bublinkami Prodlužuje vláčnost hotových výrobků na dvojnásobek Na počátku pečení hmota mírně řídne – tím se vyrovnají nerovnosti na povrchu výrobků Na přípravu hmot lze použít vaječnou melanž čerstvou i mraženou, sušená vejce (v sypké moučné směsi)

Nevýhody používání rychlošlehací pasty Hmota se peče o něco déle (o 10%) Hmota je o něco světlejší Nehodí se na přípravu výrobků z lehké šlehané hmoty – hmota na začátku pečení řídne a výrobky by byly nízké

Příprava nahřívané šlehané hmoty s použitím RP Vejce, voda, cukr a rychlošlehací pasta se rozmíchají v kotli a nechají se několik minut rozpustit. Prosátá mouka se s vanilkovým cukrem a citropastou (a případně kypřícím práškem) pomalu zamíchá do vaječné směsi. Hmota se šlehá na nejvyšší rychlost 3 minuty. (Olej lze vmíchat až nakonec za pomalého chodu stroje asi půl minuty.)

Nahřívaná šlehaná hmota s použitím RP Obr.6 Obr.4 Výrobky Obr.1 Obr.2

Příprava těžké šlehané hmoty s použitím RP Vejce, voda, cukr a rychlošlehací pasta se rozmíchají v kotli a nechají se několik minut rozpustit. Prosátá mouka se promíchá s vanilkovým cukrem a kakaovým práškem a kypřícím práškem. Vše se pomalu promíchá s vaječné směsí na hladkou hmotu. Hmota se šlehá 3 minuty. Nakonec se vmíchá olej za pomalého chodu stroje.

Šlehané hmoty z moučných směsí Základní suroviny Pšeničná mouka hladká a polohrubá Moučkový cukr Vanilínový cukr Sušená vejce s přísadou soli Kypřící prášek Sušené mléko Kakaový prášek Obr.5

Šlehané hmoty z moučných směsí Příprava Prosátá moučná směs, voda a pasta se v kotli promíchají. Pak se směs šlehá na nejvyšší stupeň 3 minuty. U hmot s olejem se nakonec přidá olej a směs se ještě půl minuty šlehá na pomalý chod.

Tvarování hmot a RP Ruční tvarování – je podobné jako při tradiční přípravě, můžeme tvarovat do zásoby Strojové tvarování – přeprava do dávkovacích a tvarovacích strojů pomocí čerpadla

Rychlošlehací přípravek Jaké jsou výhody a nevýhody použití RP? Jak se mění s použitím RP technologický postup přípravy? Jakým způsobem se dají ušetřit náklady a čas?

Formovací a tvarovací stroje se strunovým odřezem pro vytváření jemného trvanlivého pečiva, piškotových korpusů, sněhového pečiva, větrníků, věnečků a další. Stroj

Zdroj materiálů: BLÁHA, L.; KADLEC, F.; PLHOŇ, Z.. Cukrářská výroba II. Praha: Informatorium, 1998, ISBN 80-86073-31-9. Obr.1 http://madlinakuchyne.blog.cz/0910/dort-pro-tchyni http://nd03.jxs.cz/295/521/647c408070_55409206_o2.jpg Obr.2 http://i.mimibazar.cz/s/bc/9/100911/07/i91071.jpg Obr.3 http://www.monacoint.com/eshop/sites/default/files/imagecache/product/N090000101_0.jpg Obr.4 http://www.prachenska-cukrarna.cz/foto/71180.jpg Obr.5 http://priscila-rajka.blogspot.cz/2009/05/babovka-z-mlecneho-piskotu-jako-pericko.html http://1.bp.blogspot.com/_v2KHN7HjTW8/ShBi8CqyKHI/AAAAAAAABFQ/82VcmjbBeM0/s400/b%C3%A1bovka-ml%C3%A9%C4%8Dn%C3%BD+pi%C5%A1kot.bmp Obr.6 http://www.avoskm.cz/katalog/obr/c-vs-50.jpg Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.