Jakub Nejepsa 2.A

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Obrázky: zdroje Snímek 4 - cbkladno
a vznik záporných čísel
Antické mýty v obrazech
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
VY_12_INOVACE_PR.1.03státní symboly
Evropa-jeden ze světadílů
Honza Korba CZCH prosince 2006
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Geometrie Ročník : 5.
Antické mýty v obrazech
S L O V E N S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 6
Planeta Země.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.art. Ivan Sec CZ.1.07/1.5.00/ A STORY ABOUT The MACOCHA ABYSS Autorem materiálu.
On the map-Británie Aj pro 4.-5.r.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
8. République tchèque. Histoire.
SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1
č. 12 – Vesmír a Země, planeta Země
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Vlastnosti tónů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Odehnalová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
VELKÁ PARDUBICKÁ Jan Freudl Konec Menu
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
CO VÍŠ O ČR Práce ve skupinách. 1. Otázky a úkoly 1. Napiš hlavní město ČR. 2. Vypiš všechny kraje ČR. 3. Kolik obyvatel má ČR? 4. Jak se nazývá nejrozsáhlejší.
Obor: H/01 Kuchař-číšník
aneb Něco málo o kamenech a hvězdách…
JEZERA AMERIKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Š V É D S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 14
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Megality.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Česká hymna a Státní symboly
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Tajemství pyramid očima fyzika
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Označení DUM Pl - DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
  CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_527_Př5     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
William Golding Pán much
Řád: Rovnokřídlí Podřád: Saranče
                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_057
Základní údaje Zajímavosti
III/2 XV A
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: DOMOV
Poezie, písnička (V domě straší duch)
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_05A12 AutorMgr. Michaela Kubáčková Období vytvořeníDuben.
EU do škol PhDr. Jana Žáková
Newgrange: se slunečním cyklem souvisí mohyla v Newgrange – na V Irska poblíž Dublinu – vybudována kolem roku př.n.l. (neoloit) – patrně se jednalo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Metodický list / anotace:
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
zpracovaný v rámci projektu
Jeskyně Ajanta a Ellora
Transkript prezentace:

Jakub Nejepsa 2.A

Co je Newgrange a Maeshowe ? -Megalitické stavby -Chodbové hrobky -Dvě části: Chodba a komora

Newgrange - Chodbová hrobka (mohyla) - Východ Irska - Na seznamu UNESCO

Tvar -Newgrange má skoro kruhový půdorys -Má průměr cca. 100 m -Výška je 10 m

Stavba Newgrange -Byl vytvořen kolem roku 3200 př.n.l. -Je tvořen kamennými bloky -Nebyl použit žádný pojivový materiál -Vytvořen pouze pomocí jednoduchých nástrojů Bíle kamínky naskládané na stěnu u vchodu Masivní kamenné bloky tvořící celý Newgrange

Zimní slunovrat -Je 21. prosince -Sluneční paprsky prochází obdélníkovým otvorem nade dveřmi -Konec chodby osvětlen ve dnech prosince - 8:58 - 9:15 - Prohlídky byly zamluveny na několik let dopředu

Výzdoba Bohatý na nástěnné umění -Výzdoba je založena na geometrických tvarech -Jedna z nejlepších výzdob té doby

Zajímavost -Jeden z nejznámějších obrazců v Newgrange je „Triskeles“ což je symbol znázorňující tři spojené spirály -Symbol pravděpodobně znamená znovuzrození a nebo je to symbol plodnosti Neolithic Art at Newgrange

Další obrázky ohledn ě Newgrange Triskeles na vstupním kameni Východ slunce z Newgrange Otvor nad vchodem

Maeshowe -Nebo také Maes Howe -Chodbová hrobka -Leží na severu Skotska na Orknejských ostrovech -Na seznamu UNESCO Orkney_Islands_Scotland.html

Tvar -Je stejně jako u Newgrange skoro kruhový -Je vysoká přibližně 7,3 metrů a má průměr 35 metrů -Má hlavní chodbu a místnost -Na jedné straně místnosti je vchod a na třech dalších jsou komory

Stavba Maeshowe -Byla postavena okolo 2500 let př.n.l. -Byla původně tvořena 64 velkými kamennými bloky -Dnes jich je pouze 32 -Zbytek je tvořen malými kameny man#.Tplr1Zusfck

Nájezd Viking ů -Ve 12. století se do Maeshowe vloupali Vikingové -„Před dávnými časy zde byl uložen skvělý poklad. Šťastný člověk ten, který najde to velké bohatství. Hákon jednoruký odnesl poklad z tohoto vrchu“ 1 -„Arnfithr Matr vyryl tyto runy sekerou Gauka Trándilssona z jižního Islandu.“ 2

Výzdoba Maeshowe -Původní většina obsahu se díky vikingským nájezdům nedochoval -Nejrozsáhlejší sbírka tesaných Vikingských runových nápisů na světě.

Zajímavosti -O zimním slunovratu slunce stejně jako u Newgrange osvětluje celou 11 metrovou chodbu a také vnitřní místnost -Ohledně Maeshowe se vypráví spousta legend a příběhů

Další obrázky ohledn ě Maeshowe Vnitřek Maeshowe Drak v Maeshowe vytesaný Vikingy Runový nápis v Maeshowe

Shrnutí -Obě dvě jsou megalitické chodbové hrobky -Newgrange leží v Irsku a Maeshowe ve Skotsku -Obě dvě jsou tvořeny kamennými bloky -Obě dvě mají chodbu a vnitřní místnost -Jak Newgrange tak Maeshowe jsou postaveny vchodem k západu, aby o zimním slunovratu slunce osvětlovalo vnitřní místnost -Byly postaveny v pravěku, přesněji v Eneolitu

Zdroje Obrázky: Text: Literatura: Svoboda, Karel: Tajemné megality, nakl. Horizont, Praha 1990 Sklenář, Karel: Tanec obrů, nakl. Academia, Praha 1997 Vokolek Václav a Kuchař Jiří :Esoterické Čechy, Morava a Slezsko 4, nakl. EMINENT, Praha 2005 Lommel Andreas: Pravěk a umění přírodních národů (Edice: Umění světa), nakl. Artia 1972, překlad Bořek Vančura Bauer Jan, Josef Frais, Kristina Volná, Zdeněk Volný: Toulky minulostí světa, nakl. Baronek 1999 Ritchie, A., Ritchie, G.: The ancient monuments of Orkney, HMSO, Scotland, 1995 Orkneyinga saga, překlad do angličtiny: Pálsson, H., Edwards, P., nakl. Penguin classics, UK 1981