Observatoře La Silla a Cerro Tololo Adéla Kawka Astronomický ústav AV ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bitvy první světové války
Advertisements

Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
Hvězdy.
Historie chemie E = m c2 Zákon zachování hmoty:
Planety sluneční soustavy
Významné osobnosti fyziky a chemie
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Model atomu.
Sluneční elektrárna.
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
OPTIMALIZACE VLASTNOSTÍ DALEKOHLEDU AFDT Tomáš Klvaňa, student systémového inženýrství, PEF ČZU, Praha.
Země ve vesmíru.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Horké hvězdy, aneb co pálí astronomy v Ondřejově.
HISTORIE ZEMĚ.
Charakteristika Hvězd
Modely atomů.
Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty?
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Plný warp, pane Tuvoku!.
Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)
Planetky.
Petra Rýznarová Martin Hovorka
2 D + 1 H  3 H +  1)2) 3) Proton-protonový cyklus.
HVĚZDY 1.
Komety.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Stavové veličiny hvězd
EVROPSKá UNIE.
Úvod do hvězdné astronomie
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Astronomická spektroskopie Fotometrie
Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová
Vznik a vývoj hvězd Fyzika, seminář z fyziky
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové.
RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP
Hvězdy Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Astronomický ústav, v.v.i. Akademie věd ČR
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Vznik bílého trpaslíka
Pluto.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Neptun.
1 Fyzika 2 – ZS_6 Atom vodíku. 2 Fyzika 2 – ZS_6.
VESMÍR.
PŮVOD PLANET.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Model atomu 1nm=10-9m 1A=10-10m.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Astronomie RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP.
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k zopakování naučeného učiva. Žák prohloubí znalosti získané v zeměpisu a ve fyzice. Hvězdné systémy.
JUPITER.
Spektroskopie.
HVĚZDY.
Občanem Evropské unie.
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Hmota Částice Interakce
EVROPSKÁ JIŽNÍ OBSERVATOŘ
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Observatoře La Silla a Cerro Tololo Adéla Kawka Astronomický ústav AV ČR

V roce 1960  88 observatoří na severní polokouli  10 observatoří na jižní polokouli Žádné observatoře na jižní polokouli neměly ideální pozorovací podmínky. Mnoho zajímavých objektů je dostupných jenom z jižní polokoule.

NGC4755 – Jewel Box (Šperkovnice) NGC 5139 – Omega CentauriVelký Magellanův oblak Galaktické jádro

V roce 1961 vynesly na Cerro Tololo první dalekohled m 23 listopadu 1962 bylo rozhodnuto že se postaví observatoř na Cerro Tololo Observatoř byla založena v roce začátek stavby přístřeší pro 0.41m, 0.92m a 1.5m dalekohledy první světlo do 1.5m dalekohledu.

V prosinci 1967 začaly přípravy vrcholu Tololo na stavbu kopule pro 4m dalekohled. 4m zrcadlo bylo vyrobeno v roce 1969 ale dorazilo na observatoř až září První světlo bylo 8 listopadu 1974 Astronomové začali získavat data od ledna 1976 Dalekohled byl věnován bývalému řediteli Victoru M. Blancovi v roce 1995.

Cassegrain:  Ritchey Cassegrain spektrograf  Hydra-CTIO – multi-objekt spektrograf  NEWFIRM – IR fotometrii (28´ x 28´) Primární ohnisko  Mosaic imager (37´ x 37´)

V roce 1953 Walter Baade navrhl založení společné observatoře pro evropské astronomy na jižní polokouli. 12 astronomů z 6 zemí: Belgie, Francie, Německo, Velká Británie, Nizozemsko a Švédsko se rozhodlo že požádají jejich státy o podporu.  Jížní Afrika – 3m dalekohled a 1.2m Schmidt dalekohle

V roce 1963 bylo jisté že observatoř nemůže být postavena v jižní africe. 26. května 1964, ESO se rozhodlo že observatoř bude postavena na La Silla.  2400 m  Na jihu pouště Atacama V roce 1966 cesta k La Silla byla dokončená. První dalekohled na La Silla měl průmer zrcadla 1m.  První světlo v roce 1966 V roce 1968 další dva dalekohledy byly uvedeny do provozu  1.5m dalekohled  Grand Prism Objectif

Největší dalekohled – 3.6 m - na La Silla viděl první světlo v listopadu Pozorování s 2.2m dalekohledem začalo v roce 1984 New Technology Telescope (NTT) m -viděl první světlo v roce Na La Silla jsou i další dalekohledy které nepatří ESO.

EFOSC2 - ESO Faint Object Spectrograph and Camera (v.2)  fotometrie  spektroskopie  polarimetrie SOFI – IR spektrograf and zobracovací kamera

Neprobíhají jaderné reakce. Bílí trpaslíci chladnou a uvolňují tepelné záření K – 3000 K během 10 milliard let.

Jsou velmi kompaktní objekty – 10 6 – 10 9 g cm -3.

Ralph Fowler v roce 1926 poprvé použil Fermiho-Diracovu statistiku a ukázal, že bílí trpaslíci jsou udržováni tlakem degenerovaného plynu. Pauliho vylučovací princip  V jednom stavu nemohou být 2 elektrony které mají stejná kvantová čísla.

V roce 1935 S. Chandrasekhar presentoval svou teorii, v níž ukázal, že existuje maximální hmotnost pro bílé trpaslíky. Přidal relativitu do svého vypočtu.

Mnoho bílých trpaslíků bylo objeveno protože měly velky vlastní pohyb. V roce 1917 Adriaan van Maanen objevil bílého trpaslíka VM2 s využitím vlastního pohybu. υ = 3” za rok Spektrum pořízené ve stejném roce ukázalo, že hvězda je asi spektrální třídy F0.

Willem J. Luyten změřil vlastní pohyb přes hvězd.  Luyten Half Second  Bruce Proper Motion Použil vlastní pohyb jako zastupce vzdálenosti. Využili jsme NLTT katalog W.J. Luytena

Bílí trpaslící byli objeveny v přehlidkách které hledaly modré objekty. Hodně horkých bílých trpaslíků které jsou jasné v ultrafialové oblasti byly objevené v:  International Ultraviolet Explorer  Extreme Ultraviolet Explorer  Roentgen Satellite (ROSAT)

První výpočty modelů atmosfér hvězd byly v ~ Modely atmosfér

DA – vodíkové čáry (H)

DO – Heliové čáry (HeII) DB – Heliové čáry (HeI)

DC – spektrum bez čar Atmosféra je heliová

DQ – čáry/pásma uhlíku

DZ – težší prvky než helium

První spektrum získané s NTT-EFOSC2 ( ) Extrémně nízkou hmotnost M  (Kawka & Vennes 2009) Perioda = 5.6 hodin První zakrytová dvojhvězda (Steinfadt et al. 2010) (Kawka et al. 2010)

Více hmotná hvězda se vyvíjí první Vytvoří se první fáze společné obálky Méně hmotná hvězda se vyvíje a bude druha fáze společné obálky Dva bílí trpaslíci v těsné oběžné dráze Eventualně bude třetí fáze kde vznikne přenos hmotnosti (Nelemans et al. 2001) (Nelemans 2006)

Chladný magnetický bílí trpaslík  T = 5000 K  B = 0.5 MG

GALEXJ  Horký bílí trpaslík: T = K  Infračervený exces  Velké množství těžších prvků než helium: O, Mg, Si, Ca, Fe Mezihvězdná hmota Planetky Planetární trosky Dvojhvězdy

Bílí trpaslíci s větší hmotností chladnou pomaleji. (Fontaine et al. 2001)

Observatoře Cerro Tololo a La Silla byli první velké observatoře v Chile. Dneska se tam stále pozoruje a patří mezi nejproduktnější observatoře na světe.