Stupňování přídavných jmen

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Song Presentations. L12 nová slova Stupňování přídavných jmen viz: worksheet na webové stránce.
Advertisements

STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN A PŘÍSLOVCÍ
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Přídavná jména STUPŇOVÁNÍ.
STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
Adjectives Comparative/Superlative Stupňování přídavných jmen
Gramatika Přídavná jména II
ROZDÍL MEZI VÝSLOVNOSTÍ A PRAVOPISEM
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Děčín, příspěvková organizace Adresa: Vrchlického 630/5, Děčín II Autor: Bc. Eva.
Příslovce, spřežky, stupňování Příslovcí
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Příslovce Mgr. Michal Oblouk.
Stupňování přídavných jmen – comperative, superlative
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Opakujeme na pololetní prověrku
PŘÍDAVNÁ JMÉNA ADJEKTIVA
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Vyjadřují vlastnosti osob, zvířat, věcí nebo jevů označených podstatným jménem = vyjadřují vlastnosti podstatných jmen (př.: krásný obraz,
Stupňování přídavných jmen
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_487_Stupňování přídavných jmen AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_744_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_09
Pravopis souhláskových skupin -ský, -ství, -cký, -ctví
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_75.
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
PŘÍSLOVCE a jejich stupňování 7. ročník.
79.1 Přehled vzorů přídavných jmen
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tvarosloví – přídavná jména
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
Stupňování Put the words between slash marks into the correct form of the comparative or superlative. Vzor: Tahla zkouška je /lehký/ než tamta. Tahla zkouška.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
OB 21 CJL STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN. PŘÍDAVNÁ JMÉNA ( adjektiva ) Přídavná jména označují vlastnosti podstatných jmen ( jasný, šťastný, hezký, velký.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Přídavná jména Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k probrání nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_13_STUPŇOVÁNÍ.
 Jsou to neohebné slovní druhy.  Vyjadřují bližší vlastnosti dějů.  Ptáme se na ně otázkami: Jak? Kdy? Kde? Kam? Odkud?  Příslovce vznikají nejčastěji.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název materiálu: VY_12_INOVACE_ CJ.7.Vc.07_Prislovce Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
PŘÍSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Příslovce VY_32_INOVACE_03-15 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_15 15 přídavná jména autor: Mgr. Blanka Kunderová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Zuzana Kadounová, DiS Název materiálu: VY_22_INOVACE_Aj.7.Kd.25_Stupňování_přídavných_jmen.
Stupňování přídavných jmen
PŘÍDAVNÁ JMÉNA STUPŇOVÁNÍ.
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_27CJ_5_PŘJM
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 021
Elektronická učebnice - I
PŘÍSLOVCE Jsou slova neohebná, která vyjadřují bližší okolnosti dějů, jako: - místo (všude, zde, tam,domů); -čas (již, potom, později, zítra); -způsob.
Přídavná jména - stupňování
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Transkript prezentace:

Stupňování přídavných jmen Přídavná jména Stupňování přídavných jmen

Stupňování přídavných jmen Mnohá přídavná jména mohou při srovnávání vyjadřovat zvláštními tvary trojí stupeň vlastnosti: 1. stupeň = pozitiv veselý 2. stupeň = komparativ veselejší 3. stupeň = superlativ nejveselejší Vyjadřování různého stupně vlastnosti se nazývá stupňování Druhý stupeň přídavných jmen se tvoří z prvního stupně pomocí přípon –ejší, -ější, - ší, -í (veselejší, záhadnější, tišší, mělčí)

Stupňování přídavných jmen Některá přídavná jména mají dvojí tvary, např. snazší i snadnější Třetí stupeň se tvoří z druhého stupně předponou nej- (nejveselejší) Obtížnější případy stupňování najdeme v PČP nebo SSČ Nepravidelně se stupňují přídavná jména: dobrý – lepší – nejlepší zlý – horší – nejhorší velký – větší – největší malý – menší - nejmenší

Stupňování přídavných jmen Význam přídavného jména je možno také zesilovat nebo zeslabovat pomocí různých příslovcí: velmi oblíbený, neobyčejně kvalitní, více opotřebovaný, značně poničený, málo upřímný, méně úspěšný mnohem zajímavější, zcela ojedinělý, plně vyhovující, nejlépe propracovaný

Utvoř II. stupeň následujících přídavných jmen. nový růžový chabý drzý ubohý hezký blízký lehký krátký prudký snadný drahý křehký úzký měkký řídký nízký lidský novější růžovější chabější drzejší ubožejší hezčí bližší lehčí kratší prudší snazší i snadnější dražší křehčí užší měkčí řidší nižší lidštější ďábelský sladký těžký hebký tichý suchý vlhký trpký přátelský otrocký jednoduchý hluboký vysoký tenký břitký lakomý tajemný známý upřímný ďábelštější sladší těžší hebčí tišší sušší vlhčí trpčí přátelštější otročtější jednodušší hlubší vyšší tenčí břitčí lakomější tajemnější známější upřímnější

Přídavná jména v závorkách dej do patřičného stupně (Známá 3) oběžnice je Venuše, dobře viditelná zrána i navečer. (Dobrý 3) náš fotbalový brankář byl František Plánička. Karel je (rozumný 2) než malý Jirka. Je také (upřímný 2) než jeho bratr. Je to můj (blízký 3) a (drahý 3) přítel. Není to (snadné 3). Vypočítal jsem i (těžký 3) příklad. V Tatrách jsou hory (vysoké 2) a (strmé 2) než v Krkonoších. Sněžka je (vysoká 3) hora v Čechách. Hliník je (lehký 2) a (křehký 2) než železo. Ocel je (měkká 2) než diamant. Jeseníky jsou (nízké 2) než Krkonoše. Mateřská řeč je ten (krásný, cenný a drahý 3) poklad, který jsme zdědili po předcích. Ve (zlých 3) dobách bývala (pevným 3) pojítkem všech příslušníků národa. Čím výše stoupáme, tím (řídký 2) je vzduch. Koh –i-noor je (velký 3) diamant na světě. (Dlouhá 3) evropská řeka je Volha. Čím (krátká 2) a (tenká 2) je struna, tím (vysoký 2) a (slabý 2) tón vydává.

Přídavná jména v závorkách dej do patřičného stupně Nejznámější oběžnice je Venuše, dobře viditelná zrána i navečer. Nejlepší náš fotbalový brankář byl František Plánička. Karel je rozumnější než malý Jirka. Je také upřímnější než jeho bratr. Je to můj nejbližší a nejdražší přítel. Není to nejsnadnější. Vypočítal jsem i nejtěžší příklad. V Tatrách jsou hory vyšší a strmější než v Krkonoších. Sněžka je nejvyšší hora v Čechách. Hliník je lehčí a křehčí než železo. Ocel je měkčí než diamant. Jeseníky jsou nižší než Krkonoše. Mateřská řeč je ten nejkrásnější, nejcennější a nejdražší poklad, který jsme zdědili po předcích. Ve nejhorších dobách bývala nejpevnějším pojítkem všech příslušníků národa. Čím výše stoupáme, tím řidší je vzduch. Koh –i-noor je největší diamant na světě. Nejdelší evropská řeka je Volha. Čím kratší a tenčí je struna, tím vyšší a slabší tón vydává.

Doplňte –ě-, nebo –ně a zdůvodněte Tento den pro mě nebyl zrovna nejpříjem-jší. Tento den pro mě nebyl zrovna nejpříjemnější. Je stále zřejm-jší, že do pěti hodin se nevrátíme. Je stále zřejmější, že do pěti hodin se nevrátíme. Princezna m-la šaty ušité z nejjem-jšího hedvábí. Princezna měla šaty ušité z nejjemnějšího hedvábí. Začala jsem být v jídle střídm-jší. Začala jsem být v jídle střídmější. To bylo to nejrozum-jší, co jste mohli udělat. To bylo to nejrozumnější, co jste mohli udělat.

Doplňte –ě-, nebo –ně a zdůvodněte Tento příběh byl ještě tajem-jší než předchozí. Tento příběh byl ještě tajemnější než předchozí. Očekávali jsme upřím-jší odpověď. Očekávali jsme upřímnější odpověď. Dnešní výstup byl ještě strm-jší. Dnešní výstup byl ještě strmější. Obloha byla stále tem-jší. Obloha byla stále temnější. Kteří jsou nejznám-jší čeští hudební skladatelé? Kteří jsou nejznámější čeští hudební skladatelé? Kdybyste měli vyjmenovat nejvýznam-jší české osobnosti, koho byste uvedli? Kdybyste měli vyjmenovat nejvýznamnější české osobnosti, koho byste uvedli?