Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_13_STUPŇOVÁNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_13_STUPŇOVÁNÍ."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_13_STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN Sada: ČESKÝ JAZYK 9. ročník Téma: STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1437

2 Ročník9. Druh materiáluPrezentace na inter. tabuli PomůckyInter. tabule Cíl materiálu /InovacePřipomenutí stupňování přídavných jmen, shrnutí základních pravidel, upozornění na hláskové změny, procvičení stupňování s přihlédnutím na pravopis – zdvojené souhlásky /nejjasnější/ a psaní –mě, -mně ve 2. a 3. stupni /příjemnější/ Metodické pokynySprávné řešení přiletí na kliknutí, popř. následuje na snímku za úkolem. Snímek č.4 – kliknutím na ikonu ÚKOL se zobrazí otázka k textu, na kliknutí přiletí správná odpověď, ikonkou ZPĚT se vrací zpět na text. Prezentace obsahuje animace.

3

4 1. Krásný je vzduch, krásnější je moře. Co je nejkrásnější? Co je nejkrásnější? Usměvavé tváře. 2. Pevný je stůl, pevnější je hora. Co je nejpevnější? Co je nejpevnější? Ta člověčí víra. 3. Pustá je poušť i nebeské dálky. Co je nejpustější? Co je nejpustější? Žít život bez lásky. 4. Mocná je zbraň, mocnější je právo. Co je nejmocnější? Co je nejmocnější? Pravdomluvné slovo.

5 1. stupeň 2. stupeň 3. stupeň základní míra vlastnosti větší míra vlastnosti nejvyšší míra vlastnosti 1. ST. + -Í -ŠÍ -EJŠÍ -ĚJŠÍ lehčí bohatší moudřejší krásnější NEJ- + 2. ST nejlehčí nejbohatší nejmoudřejší nejkrásnější lehký bohatý moudrý krásný

6  Při tvoření 2. stupně se někdy od tvaru 1. stupně odsouvá přípona nebo koncovka a dochází k hláskovým změnám. s → švys-oký → vyš-ší h → ždrah-ý → draž-ší d → zsnad-ný → snaz-ší (i snadn-ější) ch → štich-ý → tiš-ší z → žblíz-ký → bliž-ší

7  Proč dochází k hláskovým změnám?  Proč nepoužíváme např. tvar tichší? KVŮLI LEPŠÍ VÝSLOVNOSTI /při vyslovování tvaru tichší bychom zbytečně namáhali hlasivky a mluvidla/

8 1. ________ (vysoký 3. st.) vrch Českého lesa je Čerchov. 2. Hedvábí je _________ (hebký 2. st.) než bavlna. 3. Staří lidé mají _______ ( křehký 2. st.) kosti než mladí. 4. Toto řešení je ________ (jednoduchý 3. st.). 5. Konečně má Jana __________ (dobrý 2. st.) náladu.

9 1. NEJVYŠŠÍ vrch Českého lesa je Čerchov. 2. Hedvábí je HEBČÍ než bavlna. 3. Staří lidé mají KŘEHČÍ kosti než mladí. 4. Toto řešení je NEJJEDNODUŠŠÍ. 5. Konečně má Jana LEPŠÍ náladu.

10 1. kratší, hlubší, tišší, jednoduší 2. prudčí, sladší, nižší, mělčí 3. řidší, hlubší, uzší, měkčí 4. hezčí, drahší, křehčí, vlhčí 5. menší, větčí, zlejší, hustší 6. zlejší, lepší, tenčí, kluzčí

11 1. kratší, hlubší, tišší, jednodušší 2. prudší, sladší, nižší, mělčí 3. řidší, hlubší, užší, měkčí 4. hezčí, dražší, křehčí, vlhčí 5. menší, větší, hustší, vyšší 6. horší, lepší, tenčí, kluzčí

12 1. Před přísným pohledem svého otce jsem byl čím dál ne_jistější. 2. Jana je ne_jistější v matematice, ale fyzika jí nejde. 3. Dnes je ne_jasnější obloha v tomto týdnu. 4. Ne_jedovatější hadi v našich zemích nežijí. 5. Užovky žijící u nás jsou ne_jedovaté. 6. Obraz byl ne_jasnější a ne _jasnější, až se úplně ztratil.

13 1. Před přísným pohledem svého otce jsem byl čím dál nejistější. 2. Jana je nejjistější v matematice, ale fyzika jí nejde. 3. Dnes je nejjasnější obloha v tomto týdnu. 4. Nejjedovatější hadi v našich zemích nežijí. 5. Užovky žijící u nás jsou nejedovaté. 6. Obraz byl nejasnější a nejasnější, až se úplně ztratil.

14 1. Jirka je upřím__jší než já. 2. Šaty byly ušity z ne __em__jšího hedvábí. 3. Noc byla tem__jší a tem__jší. 4. Po absolvování kurzu jsem byl daleko sebevědom__jší. 5. Karel Čapek patří k nejznám__ jším českým spisovatelům. 6. Dnes je příjem __ jší sedět venku než doma.

15 1. Jirka je upřímnější než já. 2. Šaty byly ušity z nejjemnějšího hedvábí. 3. Noc byla temnější a temnější. 4. Po absolvování kurzu jsem byl daleko sebevědomější. 5. Karel Čapek patří k nejznámějším českým spisovatelům. 6. Dnes je příjemnější sedět venku než doma.

16 ODKUD ZNÁŠ TENTO TEXT? KDO JE AUTOREM? 1. Píseň Náměšť od Jaroslava Hutky

17 2. NAJDI 1., 2. A 3. STUPNĚ PŘÍDAVNÝCH JMEN. 1. Krásný je vzduch, krásnější je moře. Co je nejkrásnější? Co je nejkrásnější? Usměvavé tváře. 2. Pevný je stůl, pevnější je hora. Co je nejpevnější? Co je nejpevnější? Ta člověčí víra. 3. Pustá je poušť i nebeské dálky. Co je nejpustější? Co je nejpustější? Žít život bez lásky. 4. Mocná je zbraň, mocnější je právo. Co je nejmocnější? Co je nejmocnější? Pravdomluvné slovo. 1.stupeň 2. stupeň 3.stupeň

18 POSLEDNÍ ČÁST TEXTU CHYBÍ, UMÍŠ JI DOPLNIT? Velká je zem šplouchá po ní voda. Co je však největší? Co je však největší? Ta lidská svoboda.

19 STÝBLÍK, Vlastimil a kol. Český jazyk pro 8.ročník základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998, ISBN 80-85937-92-1. STÝBLÍK, Vlastimil a kol. Český jazyk pro 7.ročník základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1997, ISBN 80-85937-70-0. STÝBLÍK, Vlastimil a kol. Český jazyk pro 9.ročník základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998, ISBN 80-85937-87-5.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_13_STUPŇOVÁNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google