Hans Christian andersen

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

Klasické pohádky Cizí autoři.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Světový pohádkář Hans Christian Andersen
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Hans Christian Andersen životopis,
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY
Tento příběh se stal už dávno. Jeden muž potrestal svoji pětiletou dcerku, protože ztratila jednu cennou věc. Tehdy neměli dostatek peněz.
Jonathan Swift Karolína Blažejová, C1B
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
POHÁDKY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Spisovatelé dětské literatury
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_01.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Autor: Bc. Eva Doležalová
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.17_Jagues Prevért, bajka, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková.
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Brat ř i Grimmové - n ě me č tí pohádká ř i Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Hans Christian Andersen VY_32_INOVACE_XVI-B-04. Hans Christian Andersen Dánský spisovatel Narodil se v roce 1805, zemřel v roce 1875.
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení autorů severského realismu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1157_H. CH. ANDERSEN Téma: ŽIVOT, DÍLO,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_CJ_55.
AUTOR: Světlana Havránková
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Hans Christian andersen Mgr.Hana Hoberlová

Hans Christian Andersen Hans Christian Andersen byl dánský spisovatel, nejslavnější světový pohádkář. Je považován za zakladatele autorské pohádky. Narodil se 2.dubna 1805 v chudé rodině ševce a pradleny. Malý Hans měl s otcem výborný vztah. Právě on mu vyprávěl pohádky a maloval obrázky. Po návratu z války však otec,který byl nemocný,zemřel. Malý Hans byl nucen přestat chodit do školy a začít pracovat v místní továrně.

Hans Christian Andersen Děti se Hansovi vysmívali pro jeho neduživou a nepřitažlivou postavu a osobitý způsob chůze. Možná právě tyto stinné stránky jeho života způsobily, že tvořil krásné pohádky s citem pro utlačované děti. Andersen snil o slávě. Proto roku 1819 odešel do Kodaně, kde zkoušel působit jako operní zpěvák, herec, pozdeji přiznal,že to byl omyl. Začal se prosazovat jako spisovatel. Nečekaným úspěchem byly jeho pohádky.

Hans Christian Andersen Andersen vložil do pohádek své dávné vzpomínky na vyprávění, vyslechnutá na přástkách, vlastní nápady, prodchnuté laskavostí, soucitem a optimismem. Oživuje v nich neživé věci, nechává promluvit zvířata i domy. Ukazuje krásu života i problémy života porcelánových figurek, sněhuláků, jehly i čápů. Vše samozřejmě okořeňuje jeho osobitý styl. Dokázal se vcítit do dětské duše, psal pohádky jakoby sobě, malému dítěti. Pohádky umisťoval do zcela civilního světa.

Hans Christian Andersen Andersen se ale jako pohádkář necítil,spíše jako básník a dramatik. I přesto vždy v posvátný čas Vánoc vydal svazeček pohádek. V době, kdy neexistovala televize, měly nejen pro děti velký význam. Na jaře roku 1872 Andersen spadl z postele a vážně se zranil. Již nikdy se zcela neuzdravil. Zemřel 4. srpna 1875 v domě zvaném Rolighed nedaleko Kodaně. Je pochován na Assistenském hřbitově v Kodani.

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen Den jeho narození 2.4. je na jeho počest Světovým dnem dětské literatury. Andersenovy pohádky byly vřele přijaty nejprve v zahraničí, pak až v Dánsku. Napsal jich celkem sto padesát šest. Některé z jeho pohádek nekončí ale šťastně, v podtextu zaznívá totiž přesvědčení,že v tomto světě se lze jen málokdy dočkat vděku, uznání nebo lásky.

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen památník Hanse Christiana Andersena v Kodani

Hans Christian Andersen Dílo:Jeho pohádky vycházely v různých sbírkách, proto je velmi složité uvádět jednotlivé knihy, zde jsou uvedeny některé jeho pohádky. Malá mořská víla Příběh sebeobětující a sebezničující lásky tvora,který nepatří do světa lidí,a proto nemůže být mezi ně přijat. Z lásky daruje život princi a sama svůj ztratí.

Hans Christian Andersen Socha Malé mořské Víly-nejznámější místo Kodaně

Hans Christian Andersen Sněhová královna Příběh Gerdy a Kaye, lidské lásky,víry a nevinnosti,která dokáže překonat zlo v podobě Sněhové královny.Úkolem je ukázat vytrvalost malého děvčátka,které překoná vše pro lásku ke Kayovi.

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen Další pohádky jsou: Děvčátko se sirkami Kouzelný kufr Slavík Křesadlo Císařovy nové šaty Malenka Cínový vojáček Divoké labutě Ošklivé káčátko O princezně na hrášku Pasáček vepřů Růžový skřítek

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen Některé jeho pohádky se staly předlohou pro filmové zpracování. Ošklivé kačátko Malá mořská víla Císařovy nové šaty O princezně na hrášku Pasáček vepřů Sněhová královna

Hans Christian Andersen Otázky: 1.Odkud H.CH.Andersen pochází? 2.Za koho je považován? 3.Koho nebo co oživuje ve svých pohádkách? 4.Kolik jich napsal? 5.Řekni,které pohádky napsal. Otázka pro bystré hlavy: Co se slaví v den jeho narození?

Hans Christian Andersen Zápis: -Hans Christian Andersen se narodil v Dánsku -je považován za nejslavnějšího světového spisovatele,zakladatele moderní pohádky -den jeho narození 2.4. je vyhlášen jako Světový den dětské literatury -mezi jeho pohádky patří Sněhová královna,Malá mořská víla,Cínoný vojáček,Ošklivé káčátko…

Prameny http://www.asmat.cz/scripts/clanek.php?Clanek=2 91-mala-morska-vila-kodan-dansko http://spisovatele.cz/hans-christian-andersen http://Id.johanesville.net/andersen http://spgs-szs.cz/files/materialy/socialni- pece/...listy/pohadka.pdf http://cs.wikipedia.org/wiki/Hans_Christian_Anderse n Vše platné k 27.10.2011

KONEC