Www.cuni.cz Principy pro přípravu nové metodiky hodnocení VaV Návrh pracovní skupiny pro plénum ČKR Václav Hampl, UK Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Advertisements

Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
INFORMACE Z XI. ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU OP VK PRAHA, pro předsednictvo RVŠ, 19. září 2013 Zpracovala: doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Městský architekt z pohledu výkonu architektonické profese Konference O městských architektech, jejich potřebnosti a postavení v místní správě Cheb, 15.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Zásady institucionálního hodnocení VaV připravovaného v rámci Ipn Metodika (Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI) Daniel Münich garant klíčové.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
Mechanismy evaluace kulturních služeb
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. zasedání předsednictva RVŠ, 19. června 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Pracovní návrh věcného záměru zákona o vysokých školách - informace o vývoji připravil P. Popela s M. Hodulíkem, V. Čechákem, P. Ripkou podle podkladů.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období listopad 2009 – únor 2010 (2 řádná zasedání: a )
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Možnosti hodnocení ředitelů škol
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Volba předsedy a místopředsedů Rady vysokých škol pro funkční období 2009 – února 2009 Podklady pro volební komisi.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
„ Validace dobré praxe 2 “. Harmonogram semináře 10:00 – 10:15 Zahájení 10:15 – 11:00 Validace – výstupy a využití 11:00 – 11:30 Zkušenosti RP s validací.
Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice, Hodnocení MA21 Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice,
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Brno, 2. června Sdružení automobilového průmyslu Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Strategická.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 21. zasedání P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
Zpráva o činnosti předsednictva 8. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
P RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen – listopad mimořádné a 3 řádná zasedání (17.5., 21.6., a )
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období únor - květen 2008 (2 řádná zasedání: a )
Národní referenční rámec excelence - NRRE Ladislav Cabada
Metodika: výsledek odborně kvalifikovaného postupu, nebo dohadovacího řízení? Jana Musilová Akademické fórum VI – Praha – 17. září 2009 Odborná skupina.
1 Mezinárodní audit výzkumu, vývoje a inovací v ČR a implementace jeho výsledků do strategických dokumentů Jitka Moravcová.
Ekonomické informace Jakub Fischer, předseda Ekonomické komise 18. zasedání P RVŠ, Karolinum,
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen – listopad 2010 (3 řádná zasedání: 17.6., a )
Jakub Fischer.  Stručný souhrn připomínek k 1. verzi „Zásad“ a plná verze materiálů od jednotlivých členů zaslána na MŠMT Viz materiál na lednové P RVŠ.
VaVpI – stav a problémy F. Ježek 22. listopadu 2007.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Zpráva o činnosti SK RVŠ 13. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Metodika Metodika hodnocení výsledků VaV 2010.
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
Zpráva o činnosti SK RVŠ 12. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Volba předsedy a místopředsedů RVŠ pro funkční období 2009 – února 2009 Podklady pro volební komisi.
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období únor 2011 – květen 2011 (2 řádná zasedání: a )
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Pořizování EIZ, licenční centrum, aneb na co se máme připravit Věra Svobodová, Mendelova univerzita v Brně,
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Informace o koncepci připravovaného hodnocení VaV a o projektu Ipn Metodika Efektivní systém hodnocení a financování VVI Daniel Münich garant klíčové aktivity.
1 Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací (IPN Metodika) Zasedání Dozorčí rady
Podpora rozvoje veřejných vysokých škol: od projektů k rozvojovým plánům Petr Černikovský
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Institucionální akreditace
Transkript prezentace:

Principy pro přípravu nové metodiky hodnocení VaV Návrh pracovní skupiny pro plénum ČKR Václav Hampl, UK Praha

Univerzita Karlova v Praze 2007 Kontext výzva RVV předložit do "ucelenou koncepční představu o způsobu hodnocení výsledků VaV a popř. rozdělování institucionální podpory VaV mezi jednotlivé poskytovatele" dopis místopředsedy RVV prof Haasze předsedovi ČKR s výzvou k zaslání podnětů předsednictvo ČKR ustavilo ad hoc Pracovní skupinu ČKR pro metodiku hodnocení výsledků VaV (Hampl, Havlíček, Čermák, Hronová, Musilová) Návrh stanoviska na plénu ČKR

Univerzita Karlova v Praze 2007 Kontext Koncepce veřejné podpory VaV je součástí vládní a politické odpovědnosti Zásadním parametrem pro rozdělování veřejné podpory musí být hodnocení institucí podle vědeckého výkonu a jeho kvality Expertní role institucí zabývajících se VaV a jejich reprezentací je zde zásadní Termín do je pro kvalitní zpracování nerealistický (<4 měsíce). Vzhledem k roli VŠ ve VaV přesto ČKR formuluje alespoň základní zásady a principy hodnocení ČKR a expertní skupiny na jednotlivých VŠ budou následně připravovat vlastní ucelený materiál

Univerzita Karlova v Praze 2007 Principy Financování podle vědeckého výkonu a jeho kvality rozhodně ano Vada současné metodiky hodnocení výsledků: mimo WoS pouze kvantitativní Asi neopravitelné postupnými modifikacemi dosavadního typu - měly by být zastaveny, přijmout nový systém zohledňující kvalitativní aspekty ve všech oborech Ve „WoS oborech“ je využití WoS v principu OK

Univerzita Karlova v Praze 2007 Principy Nutností je oborová stratifikace hodnocení Rozdělení financí mezi oborové skupiny strategickým rozhodnutím politické reprezentace (na doporučení nezávislého poradního orgánu) Zohlednit nákladnost VaV v jednotlivých oborech, příp. vládní priority Málo velkých oborových skupin (cca <20) Jedna odborná komise pro každou oborovou skupinu vypracovat oborově relevantní metodiku RVV stanovit rámcová pravidla pro tvorbu oborových metodik Uvnitř oborových skupin nerozlišovat mezi výzkumem základním a aplikovaným?

Univerzita Karlova v Praze 2007 Principy Oborovou stratifikaci hodnocení doplnit o indikátory interdisciplinárního a multidisciplinárního charakteru výzkumu Zohlednit společný integrovaný výzkum akademický a průmyslový (parametry jako poměr financí z veřejných a privátních zdrojů) Jistou (<50%?) váhu v rozhodování o přidělení prostředků oborově vážená efektivita zhodnocení vynaložených prostředků (všech, nejen ze SR)

Univerzita Karlova v Praze 2007 Principy Alespoň v oborech, kde současná metodika nezahrnuje kvalitativní hodnocení, možná bude nutno přistoupit k periodickému (cca 1x/3-5 roků) expertnímu hodnocení  při další práci na metodice optimalizovat omezení a rizika peer review v malé zemi Provádění hodnocení:  jedna společná komise (na základě oborových metodik) x jednotlivé oborové komise - třeba dořešit

Univerzita Karlova v Praze 2007 Podmínky a předpoklady Důsledné "vyčištění" dat v RIV a zásadní zlepšení standardů práce s nimi  Odstranění a prevence duplicit, nesprávné kategorizace výsledků apod.  Pravidelná kontrola, sankce Změna stylu práce RVVI  Členové skoro bez výjimky s doložitelnými významnými (i recentními) výsledky VaVaI  Transparentní mechanismus jmenování s definovanou rolí reprezentací hlavních subjektů VaV  Nepřetěžovat přemírou administrativy v kratičkých termínech  Možnost koncentrace na projednávání nejzásadnějších strategických principů a kroků  Materiály projednávané RVVI veřejně k dispozici  Klíčový prvek: transparentnost a otevřenost vůči (akad.) veřejnosti Dořešit vztah mezi poskytovateli a obory