N. Groverová A. Roeselová J. Hrnčířová L. Říhová Příprava a kontrola kvality radiofarmak.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Test z radiační ochrany v nukleární medicíně
Advertisements

Test z fyzikálních základů nukleární medicíny
Jaderná energie.
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Radiofarmaka Výroba radiofarmak
Kolik atomů 238U obsahuje 1 mg čistého uranu?
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Rozpadový zákon Radioaktivní látka se se rozpadá tak, že po uplynutí času 3 dny zbyde 87% radioaktivního materiálu. Jaký je poločas rozpadu této látky?
Radioizotopy Martin Zeman, 4.C.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vlastnosti atomových jader
PaedDr. Ivana Töpferová
Úpravy krmiv.
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
P. Machek, M. Křečková Fresenius Medical Care – DS Most
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_22 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Plynová chromatografie
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Chromatografie.
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Lukáš Pergl Lékařská informatika
Méně časté otázky týkající se přípravy a kontroly SPECT radiofarmak
Andrea Hladíková Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Jan Vaňourek
Látkový a energetický metabolismus rostlin
R O Z T O K Y.
Katedra biologických a biochemických věd FCHT, Univerzita Pardubice
Radioaktivita.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Fy – kvarta Yveta Ančincová
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Jiří Ferda, Eva Ferdová, Jan Záhlava, Alexander Malán
Aktinoidy aktinoidy jsou chemické prvky jejichž atomové číslo je v intervalu 90 až 103 nestálé, mají mnoho izotopů všechny aktinoidy lehčí než uran (transurany)
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivní rozpady Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Jaderná energie.
PRÁCE V RADIOCHEMICKÉ LABORATOŘI
Využití jaderného záření
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jak chránit DNA před zářením
O značkovaných atomech a jiném
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Ověření zákonitostí radioaktivních přeměn
Práce v radiochemické laboratoři Ověření zákonitosti radioaktivních přeměn © Anna Hrubá, Pavel Suk, Ondřej Fedor.
Spektrometrie záření gama Autoři: K. Procházková, J. Grepl, J. Michelfeit, P. Svačina.
Hmotnostní zlomek kontrola úkolu. K 31/3 Kolik gramů 5% roztoku CuSO 4 můžeme připravit z 25 g CuSO 4.5H 2 O. Kolik g vody na přípravu tohoto roztoku.
Dělící metody používané k oddělování složek směsí Chemie – 8.ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Časový průběh radioaktivní přeměny
Radioaktivita.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Gama záření z přírodních zdrojů
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
podzim 2008, sedmá přednáška
Seminář z jaderné chemie 5.
Mlžná komora Garant: Viktor Löffelmann
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
9. Konference radiologické fyziky Harrachov 16. –
Transkript prezentace:

N. Groverová A. Roeselová J. Hrnčířová L. Říhová Příprava a kontrola kvality radiofarmak

Radiofarmaka  Léčiva obsahující atomy radionuklidů  Skládají se z nosné části a radionuklidu  V těle vychytáváno různými orgány  Široké spektrum využití x cena, nežádoucí účinky,dostupnost  Dělení: Terapie, diagnostika  Dostupné v kitech, nutný generátor, reaktor, urychlovač  Radiochem. čistota >95%

Radionuklidy  131 I - nejdéle používaný - smíšený β a γ zářič - terapie štítné žlázy  18 F - hojně využíván v ČR - pozitronový, krátký poločas rozpadu - ve formě fluordeoxyglukózy  99m Tc - nejčastěji používaný - γ záření - snadno získatelný z Mo - poločas rozpadu 6 hodin

Příprava  Kit – obsahuje neznačené farmakum v požadované lék. formě  Generátor probíhá eluace dochází k redukci Tc +7 na Tc +4 za pomocí SnCl 2 + relativně malá cena – nutnost stálého zastínění

Kontrola  Tenkovrstvá chromatografie (TLC)  Kroky Na TLC SILICA GEL 60 F 254 / Whatman 1 papír byl nanesen 1 µl roztoku eluátu s radiofarmakem Ten byl vyvíjen v různých mobilních fázích Vyhodnoceno pomocí AR2000 (BIOSCAN)

HIDA  Po přidání eluátu mícháno 30 minut (lab. teplota)  Naneseno na TLC SILICA GEL 60 F 254, vývoj v acetonitrilu s vodou (1:1)  Naneseno na / Whatman 1 papír, vývoj v acetonu s vodou (9:1)

 Odečtením aktivity z chromatogramů získáme procentuální aktivitu radiofarmaka a následně zjistíme jeho radiochemickou čistotu  Vypočtena na 62,15%

MDP  Po přidání eluátu mícháno 10 minut (lab. teplota)  Naneseno na TLC SILICA GEL 60 F 254, vývoj v roztoku NaCl (0,15 mol/l)  Naneseno na Whatman 1 papír,vývoj v acetonu s vodou (9:1)

Vypočtena na 30,83%

Závěr  Výsledná čistota radiofarmak by nebyla vhodná pro mediciální použití  Faktory ovlivňující čistotu

Děkujeme za pozornost  Zdroje: a/onk/onk-85/oct221a.jpg a/neu/neu-10/obr-3.jpg MAJER, V. a kol. Základy jaderné chemie. 2. vyd:SNTL/Alfa, Praha 1981