Klouby – obecná stavba, typy kloubů, klouby v těle.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kostra horní končetiny
Advertisements

Stavba a funkce svalových skupin trupu a končetin.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
První opěrná soustava 1 (lebka, páteř, kostra hrudníku a končetin)
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA
KOSTRA KONČETIN Je tvořena kostrou horní a dolní končetiny. K páteři jsou připevněny pletencem horní a pletencem dolní končetiny. Kostra nohy a kostra.
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
Biologie člověka Kostra.
ANATOMIE - věda o tvaru a stavbě lidského těla, o struktuře, poloze a vzájemném vztahu jeho součástí. Anatomie funkční – zabývá se aplikací pohybu na lidské.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava kostra.
SPOJENÍ KOSTÍ ARTROLOGIE.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Biologie a somatologie člověka Kostní spoje u člověka
POHYBOVÝ SYSTÉM – SPOJENÍ KOSTÍ
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opakování opěrná soustava
3. Přednáška z anatomie pro fyzioterapeuty dne
SOUSTAVA KOSTERNÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vřetenní kost (radius)
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Opěrná soustava člověka
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Směry a roviny tělní. Anatomická nomenklatura. Krajiny tělní.
OSOVÝ SKELET. KOSTRA HRUDNÍKU.
Opěrná (kosterní) soustava
Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí.
Obecná arthrologie + spoje na hlavě,páteři a hrudníku
Svaly HK.
KOSTRA HORNÍ KONČETINY
Opěrná (kosterní) soustava
2. Přednáška pro fyzioterapeuty Dne
Svaly zad Olga Bürgerová.
Kosterní soustava POHYBOVÁ SOUSTAVA Mgr. Jan Marek
Stavba kosti.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Mm. membri superioris.
Obecná arthrologie.
KOSTERNÍ SYSTÉM ČLOVĚKA
Opěrná (kosterní) soustava
Spoje horní končetiny.
VY_32_INOVACE_04-06 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Biologie člověka Téma: Soustava opěrná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník VY_32_INOVACE_05 – Kostra končetin.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/09 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_KOSTRA.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
Opěrná (kosterní) soustava
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
2. Přednáška pro SM Dne Petr Šifta.
SOUSTAVA KOSTERNÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_06_Kostra
Opěrná (kosterní) soustava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Opěrná soustava.
Procvičování základních znalostí
SYNARTHROSIS- pojivem - vazivem- articulatio fibrosa- syndesmosis
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Základní charakteristiky kostí
Opěrná (kosterní) soustava Kostra lidského těla
Transkript prezentace:

Klouby – obecná stavba, typy kloubů, klouby v těle. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Kloub - ARTICULUS Skládá se z pouzdra a kostních konců Kloubní pouzdro: Vazivová vrstva – vazy – LIGAMENTUM Synoviální – tenká blána, která vystýlá kloubní dutinu – zvlhčuje ji tekutinou-synovií, kterou sama produkuje Synovie – vazká kapalina, tvoří se z krevní plazmy Kloubní hlavice a jamky: Styčné plochy kloubů, pokryté hyalinní chrupavkou Nitrokloubní destičky: Disky a menisky Vyrovnávají nestejné zakřivení hlavic a jamek

Dělení kloubů: 1./ podle počtu spojených kostí: - jednoduché – 2 kosti - složené – 3 a více kostí nebo vložené nitrokloubní destičky 2./ podle tvaru styčných ploch: - kulovitý (kyčelní) - vejčitý (zápěstní) - sedlový (palec ruky) - kladkový (loketní kloub) - válcový (loketní kloub) - plochý (krční páteř)

Klouby HK: Klouby pletence HK: - tuhé klouby, spojené krátkými, pevnými vazy mezi sebou (clavicula – scapula) + kostra trupu, (clavicula – sternum)

Klouby HK: Ramenní kloub – ARTICULATIO HUMERI Nejpohyblivější kloub v těle Jednoduchý kloub – humerus + scapula Pohyby: - rotace – otáčení – 90° - addukce – připažení - abdukce – upažení - ventrální flexe – předpažení – do 80° - dorzální flexe – zapažení Kloubní pouzdro je volné, a proto může snadno dojít k vykloubení z jamky = LUXACE

Klouby HK: Loketní kloub – ARTICULATIO CUBITI Kloub složený – humerus, ulna, radius Pohyby: - flexe – ohnutí - 125° do 145° předloketní kosti - extenze – natažení a humerus - pronace – vtáčení – palec dolů mezi ulnou - supinace – vytáčení – dlaň nahoru a radiem

Klouby HK: Vřetenozápěstní kloub – ARTICULATIO RADIOCARPALIS Mezi radiem a první řadou carpálních kostí

Klouby HK: Klouby ruky – ARTICULATIO MANUS Tvořené drobnými klouby Umožňují velkou pohyblivost ruky Pohyby: - flexe – ohnutí - extenze – natažení - dukce – úklony do strany - rotace – otáčení Klouby mezi záprstními a články prstů: - flexe - extenze Nejpohyblivější je palec – schopnost opozice (úchopová schopnost)

Klouby DK: Klouby pletence DK: Kloub křížokyčelní – ARTICULATIO SACROILIACALIS Tuhý kloub Zajišťuje správné postavení pánve k páteři a správný sklon pánve Spona stydká – SYMPHYSIS PUBICA Chrupavčité spojení stydkých kostí v přední části pánve Velmi pevné spojení – během těhotenství vlivem hormonů polevuje

Klouby DK: Kyčelní kloub – ARTICULATIO COXAE Jednoduchý kloub – hlavice femuru a acetabulum kosti kyčelní – kulovitý kloub Fixace pevným kloubním pouzdrem Pohyby: - flexe - extenze - rotace - abdukce

Klouby DK: Kolenní kloub – ARTICULATIO GENUS Největší kloub těla Složený kloub – femur, tibia, patella (vzata do úponu šlachy m.quadriceps femoris) Uvnitř jsou menisky Pevnost udává stabilitu člověka během chůze Postranní vazy – zpevnění, uvnitř 2 zkřížené vazy Pohyby: - flexe bérce - extenze - rotace

Klouby DK: Kloub hlezenní – ARTICULATIO TALOCRURALIS Složený kloub – tibia, fibula, talus Slabé pouzdro – často se trhá Pohyby: - plantární flexe – stoj na špičkách - dorsální extenze – stoj na patách

Klouby DK: Klouby nohy – ARTICULATIO PEDIS Jako u ruky – funkční, ale na rozdíl od ruky, málo pohyblivý celek Nožní klenba Kosti nohy svým tvarem a umístěním tvoří podélné a příčné klenutí nohy Noha se neopírá o podložku v celé ploše, ale jen ve čtyřech bodech – hrbol kosti patní, části palcového, druhého a třetího metatarzu Významná pro pružné našlapování – přenos hmotnosti těla na podložku Plochá noha – zborcení klenby – bolestivé onemocnění

Klenba nohy:

Střední postavení kloubů Poloha, ve které může být kloub delší dobu znehybněn Kloubní pouzdro je nejméně namáháno a vazivová vlákna se nejméně zkracují – lepší rehabilitace