Die Faehre. Vysokoprahové zařízení drogové pomoci Markéta Kolářová, 3. ročník SP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opatření na straně poptávky Drogové minimum SANANIM 4 – 6. ledna 2006.
Advertisements

Pokus o přerušení bludného kruhu. Situace lidí bez domova  Drtivá většina lidí bez domova má problém se závislostí  Někteří řeší závislost v léčebnách.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Praha 11, 10 Psychoterapeutická a psychosomatická klinika ESET o. s
Zákon o sociálních službách
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Věznice Heřmanice Souvislá praxe
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Ambulantní léčba ___________________________________
Fakultní nemocnice Ostrava
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Projekt Pšov Evropský sociální fond Operační program rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Most Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Praxe ve Věznici Karviná
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Kam kráčíš komunito ? Změny terapeutických komunit v měnícím se světě. Bratislava 2008 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
PSA klientů ročně 50 % záznam v RT 50 % základní vzdělání Minimální praxe, problematická minulost, nereálné představy o trhu práce, potíže.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Informační, poradenské a sociální centrum.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Pracovní resocializace uživatelů návykových látek Peer workers v projektu FIXPOINT Mgr. Simona Poláková, Mgr. Jan Skopec AT konference, Seč.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pečovatelská služba.
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Terénní programy.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Terapeutické komunity
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Die Faehre. Vysokoprahové zařízení drogové pomoci Markéta Kolářová, 3. ročník SP

Vysokoprahové zařízení Vysokoprahové zařízení = Poskytuje psychosociální péči spojenou se substituční léčbou a psychoterapií. Platí zde základní pravidla psychické a sociální stabilizace a abstinence od drog. Cíl zařízení  poskytovat pomoc tam, kde je nutná a zároveň vyžadována. v rámci hesla „Working for personal liberty“ - cílem je dosažení osobní svobody a nezávislosti.

Historie zařízení Vídni Die Faehre vzniká jako dceřinná organizace spolku DIALOG sídlící ve Vídni. To bylo první ambulantní zařízení pro drogovou pomoc v Rakousku, vzniklo roku Dornbirnu Konrad Steurer, SP a Dr. Alexandr Boss jej přenáší do rodného Dornbirnu v regionu Vorarlberg – V současné době fungují ve Faehre motivační tréninky, podporované bydlení při projektu „Bydlení s perspektivou“, od 2001 představuje organizace své působení na větších společenských akcích.

Die Faehre, společnost s ručením omezeným DSA Konrad STEURER, diplomovaný sociální pracovník, akademický supervizor a kouč Thomas BOSS, psychoterapeut orientující se na klienta orientovaný přístup, diplomovaný sociální pracovník Jasmina Stepanovic, diplomovaná sociální pracovnice, poradenství v závislostech Martin Schwall, diplomovaný sociální pracovník, umělecký terapeut Isabelle Herburger, diplomovaná sociální pracovnice, práce se závislými ženami Sybille Marent-Moosburger, poradkyně v závislostech, umělecká terapeutka Ljubisa Markovic, diplomovaný pedagog Mag. Michaella Titton, diplomovaná psycholožka Dr. Zulfolkar Al-Dubai, substituční léčba, psychiatrie, psychoterapie Renate Lindebner, sekretářka

Pracovní náplň Psychosociální poradenství - pomoc k svépomoci, rozvoj a tvorba vztahů, zajištění základních potřeb, zpracování životních perspektiv a realistických plánů Preventivní činnost Právní poradenství Medicínské poradenství - předcházení HIV a hepatitis infekcím, substituční léčba a zprostředkování kontaktu k odpovídajícím medicínským zařízením Projekty – „Bydlení s perspektivou“

Právní poradenství Zákon o návykových látkách, zejména: §11 §11 – osoby, které jsou závislé na návykových látkách, využívají následujících služeb podle hesla Pomoc místo trestu: lékařská kontrola zdravotního stavu lékařský dohled při substituční léčbě klinicko-psychologické poradenství a opatrování psychoterapie psychosociální poradenství Soud stanoví, které z těchto služeb musí odsouzený podstupovat. §15 §15 – Tento paragraf stanovuje zařízení, která mohou odsouzení navštěvovat za účel výkonu trestu. Mezi nimi je i Die Faehre Dornbirn §39 §39 – Soud si vyžaduje právo na informace o začátku a průběhu léčby.

„Bydlení s perspektivou“ Projekt podporovaného bydlení využívají 3 uprchlíci potýkající se s drogovou problematikou podmínka psychosociální péče a domovních pravidel (zákaz konzumace alkoholu, drog, údržba bytu, zákaz nočním návštěv, zákaz zvířat, jednou týdně jsou v bytě kontrolováni pracovníky Faehre). K dispozici mají 3 pokojový byt s kuchyní, společenskou místností, koupelnou. Pracovníci Faehre se klientům snaží zajistit také kulturní život – byla jim zprostředkována karta do videopůjčovny, jsou zváni na kulturní akce, chodí na procházky městem. kazuistika

Hodnocení praxe Kvalitní pracovní zázemí: -týmová práce -předcházení zátěži (účast na samotném vedení zařízení-střídání prac.činností-vedení porad, účast na externích poradách, první kontakt s klienty; meditace, supervize, bokoma, dovolená sabat) -praxe: exkurze cíle - očekávání cíle - očekávání

Schluss!