Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: 4.10.2012 Ročník (obor): KČ 3. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast: Příprava minutkových pokrmů z hovězího masa Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění učiva minutkových pokrmů z hovězího masa Šablona číslo materiálu: III/2-22 -5
Příprava minutkových pokrmů z hovězího masa www.commons wikipedia. org
Předběžná příprava upravujeme masa dobře odleželá: pravá svíčková, nízký roštěnec maso odblaňujeme, krájíme na jednotlivé porce přes vlákna, naklepáváme, sekáváme okrajové blány formujeme, obalujeme do anglické slaniny nakládáme do oleje, solíme, kořeníme upravujeme anglickým způsobem, na pánvi, roštu, rožni správně upravená minutka má být na povrchu opečená, uvnitř křehká, šťavnatá,růžově zabarvená
Vhodné masa Nízký roštěnec Pravá svíčková www.commons wikipedia. org www.commons wikipedia. Rg Pravá svíčková www.commons wikipedia. org
Formování, nakládání www.commons wikipedia. org
Propečenost masa álé anglaise(ala alangléz: po anglicku englisch (engliš):uvnitř růžový rére (rér):krátce propečený krvavý – 2min. medium: uprostřed růžový 4 – 5 min well done(wel dan):dobře propečené maso www.commons wikipedia. org
Dělení pravé svíčkové Pravá svíčková: dělení: palec: minutkové guláše: maso na nudličky střed: bifteky, svíčkové řezy: 2 plátky špička: medailonky – 3plátky, 150g.anglická úprava svíčkovou neklepeme paličkou ! www.commons wikipedia. org
Nízký roštěnec používáme nízký roštěnec - kvalitnější v předběžné přípravě krájíme o váha 150g plátek silný 1-1,5 cm ukrojený přes vlákna, naklepávat, naseknout okrajové blány, kořenit a nakládat připravujeme anglickým způsobem na pánvi: dnes spíše kontaktní grily, roštěnou můžeme krátce podusit v lahůdkovém másle (pak tedy poněkud zkrátíme opékání),jiná chuť; kombinovat můžeme s různými teplými a studenými omáčkami www.commons wikipedia. org
Použité zdroje www. commons wikimedia.org. Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032-302-7 Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN 978-80-7168-952-2 Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN 80-7032-588-7