Finanční trhy prosinec 2007 Jaromír Zdražil. 2 Anatomie hypoteční krize v USA Začátky krize je třeba hledat několik let zpět ● Postupný pokles sazeb Fedu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Kdo by nechtěl boty od Blahnika?
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Investiční produkty pro opatrné nebo začínající investory.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Zadlužení, inflace, demografie
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Agregátní poptávka a nabídka
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
Pohyby na finančních trzích Společnost v potížíchKdo pomohl Bear Stearns JP Morgan(březen 2008) Countrywide FinancialBank of America(červen 2008) Fannie.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Inflace.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Trendy na světových trzích Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout. Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice.
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Makroekonomické ukazatele
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Real Estate Market > Autumn 2006 Komerční nemovitosti a budoucnost výnosů Současný vývoj výnosů na trhu nemovitostí v České republice PRAHA, 5. října 2006.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Makroekonomie I ( Cvičení 9 – Měnový kurz)
Emise dluhopisů a snížení základního kapitálu DŮVĚRNÉ PRACOVNÍ VERZE 2013/07/22.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Česká ekonomika dopady globální finanční krize Doc. Ing. Pavel Mertlík, CSc. Raiffeisenbank a.s. hlavní ekonom Univerzita Karlova Fakulta.
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Měnový kurz.
Česká ekonomika po světové krizi Tomáš Holub IES FSV UK 21. dubna 2011.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Raiffeisen investiční společností
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Transkript prezentace:

Finanční trhy prosinec 2007 Jaromír Zdražil

2 Anatomie hypoteční krize v USA Začátky krize je třeba hledat několik let zpět ● Postupný pokles sazeb Fedu vedl k dramatickému rozvoji hypotečního financování ● Největší nárůst zaznamenaly hypotéky s nízkým kreditem Rok 2006Rok 2002

3 Hypoteční krize v USA a její dopady ● Prime hypotéky = nízké kreditní riziko ● Subprime hypotéky´= vysoké kreditní riziko Kde se stala chyba? ● Na úrovni žadatelů o hypotéku – Nízké úrokové sazby a vzrůstající obliba hypoték s krátkodobou fixací – Přehnané očekávání dalšího růstu cen nemovitostí – Velký tlak od tzv. hypotečních brokerů ● Na úrovni investorů – Velký rozvoj securitizace hypoték – Nové typy produktů s vazbou na hypoteční trhy – Častý konflikt zájmu u ratingových agentur – Velký vliv tzv. SIV – Strategie hedgových fondů

4 Hypoteční krize v USA a její dopady ● Důsledky hypokrize – Krachy hedgových fondů, oznámené ztráty významných investičních bank – Některé banky problémy s likviditou – Rostoucí nervozita na finančních trzích, prodeje v podstatě jakýchkoli rizikovějších aktiv – Útěk investorů do bezpečných aktiv- státní dluhopisy,cash – Vyschnutí úvěrového kanálu – Dopad na spotřebitele ● Dopady do našeho regionu – zprostředkované – Roste riziková přirážka u středoevropských dluhopisů – Kromě CZK oslabují i okolní měny – Velmi pravděpodobně se zmíněná krize v omezené míře projeví i na růstech HDP okolních zemí

5 Zpomalení v USA i v EU12 ● Dopady hypokrize na ekonomiku= zpomalení ● Negativní příspěvek stavebnictví do růstu HDP ● Panující obavy dopadech hypokrize na spotřebitele ● Firmy stále v celkem dobré kondici ● Slabý dolar pomáhá exportu, rosta tak příspěvek exportu do růstu HDP ● Růst ekonomiky lehce nad 2% ● FED sníží sazby o dalších 0,75% ● Zpomalení růstu HDP v EU ke 2% ● Negativně se projeví vliv hypoteční krize v USA ● Obavy z růstu inflace mohou vést k dalšímu zvýšení sazeb ● Poslední meziroční CPI 3% ● Vysoký index M3 – velmi sledovaný ECB ● Sazby ECB moho ve druhé polovině roku 08 začít klesat

6 Sazby a ČNB ● Inflace míří nad inflační cíl ČNB (2-4%) ● V prvních měsících roku 2008 může inflace vyskočit i k 5% ● Mění se struktura domácí inflace, na vzestupu je poptávková inflace a na tu je ČNB zvláště citlivá ● Kurz domácí měny stále působí na inflaci tlumivě, v případě zakolísání koruny mohou narůst inflační tlaky ● Trh práce jede na plné obrátky = inflační tlaky ● Sazby ECB jsou stále výš než naše ● ČNB v procesu normalizace sazeb 4-4,5%

7 Peněžní trhy Obavy z rostoucích inflačních tlaků v ekonomice, a to i navzdory posilující koruně, donutily ČNB přistoupit letos již čtyřikrát ke zvýšení základních úrokových sazeb. Aktuálně je dvoutýdenní repo sazba nastavena na 3,50 %. Lze očekávat, že centrální banka bude ve zvyšování úrokových sazeb pokračovat, a to především v prvním čtvrtletí příštího roku. Tržní úrokové sazby reagovaly na letošní zvyšování repo sazby nárůstem zhruba o 1,35 %, přičemž v aktuálních sazbách je zahrnuto další očekávané zvyšování. Dvoutýdenní repo sazba Výnosové křivky korunového peněžního trhu

8 Dluhopisy v ČR ● Ceny domácích dluhopisů ovlivněny současným výhledem na inflaci ● Dluhopisy s kratší dobou do splatnosti ovlivňovány kurzem koruny EUR ● Vysoká korelace vývoje domácích dluhopisů a zahraničních

9 Dluhopisy ve světě ● V USA výnosy dluhopisů poklesly = fungují jako tzv. safe heaven ● V Evropě poklesly výnosy dluhopisů s kratší dobou do splatnosti ● Výnosy dluhopisů v současnosti pracují se scénářem velmi negativního vývoje ekonomiky v USA

10 Dluhopisy ve střední Evropě ● Polsko – zvyšující se inflace nutí centrální banku k postupnému zvyšování úrokových sazeb – aktuální výše základní úrokové sazby je 5,0%; trh počítá s dalším zvýšením během roku 2008 až na 6,0% - tento scénář považujeme za příliš agresivní a vidíme prostor pro pokles výnosů – zlotý představuje zajímavou investiční příležitost pro příští měsíce, neboť je podporován silným fundamentálním rámcem – rychlý růst HDP 6%+ – nová vládní koalice s reformním programem (privatizace) – stabilizovaná fiskální politika – pokračující přípravy na vstup do eurozóny ● Maďarsko – v posledních měsících klesala inflace pomaleji, než bylo očekáváno – scénář rychlého poklesu sazeb postupně ochabuje – přesto díky vysoké úrovni úrokových sazeb (7,50%) je místní dluhopisový trh atraktivní – forint se stabilizoval v pásmu 250 – 260 HUF/EUR – k prudšímu apreciačnímu posunu by mohlo dojít v případě zrušení stávajícího fluktuačního pásma pro forint

11 Kreditní trhy Korporátní dluhopisy investičního stupně (Investment Grade) - kreditní prémie (bps nad státní dluhopisy) V současné době jsou kreditní trhy pod tlakem přesunu investorů z rizikovějších aktiv do bezpečnějších státních dluhopisů. Krize byla původně způsobena problémy na trhu dluhopisů financujících hypotéky pro méně bonitní klienty v USA (subprime debts). Krize na hypotéčním trhu se postupně přes kreditní deriváty projevila až na trhu koporátních dluhopisů investičního stupně. Nejvíce postiženy přitom byly dluhopisy bank a finančních institucí, u kterých investoři očekávali vysoké ztráty z propadu kreditních trhů. To vedlo k přesunu investic do bezpečnějších státních dluhopisů (tzv. flight to quality). Současné ocenění korporátních dluhopisů ne zcela odpovídá fundamentům samotných firem, především potom z nefinančních sektorů. Proto lze pravděpodobně pro příští rok očekávat utahování kreditních spreadů (prémií).

12 Kreditní trhy High Yields, Emerging Markets - kreditní prémie (bps nad státní dluh.) Kreditní krize zasáhla přirozeně také trh vysoce úročených korporátních dluhopisů a trh dluhopisů zemí rozvíjejících se ekonomik. I zde investoři přesouvali své prostředky do bezpečnějších aktiv. High Yields – vysoce úročené korporátní dluhopisy (spekulativního stupně) Emerging markets – dluhopisy zemí rozvíjejících se ekonomik Také na těchto trzích současné úrovně ocenění ne zcela odpovídají fundamentům. Největší rozpor je přitom zřejmě u dluhopisů tzv. emerging markets, které stále profitují z vysokých světových cen surovin a samotné problémy na americkém hypotéčním trhu jsou jim vzdálené.

13 Výhled USA ● FED začal snižovat klíčové sazby ● Pro růst HDP klíčová reakce spotřebitelů na hypokrizi ● Americká ekonomika zpomaluje Evropa ● Sazby ECB zůstanou na stávající úrovni, nelze vyloučit jedno zvýšení ● Poslední vývoj inflace není příznivý ČR ● Inflace roste ● Krátkodobě bude reformami postižena spotřeba ● V dlouhodobém horizontu se pozitivně projeví nižší daňová zátěž