Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha 2. 11. 2011 Robin Ujfaluši, ředitel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neziskovky a spolupráce
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
OBLAST 3: KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNA MLADÝCH EVROPANŮ Mgr. Pavel Černuška, Ph.D. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Studie dobrovolných aktivit ekologických NNO Tomáš Růžička
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Dobrovolnictví v české společnosti
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Bratrská jednota baptistů
YOUTHPASS Pas mládeže Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro dobrovolníky)
Program EU „Mládež v akci“ EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA.
Občanské sdružení Villa Vallila Založeno v roce 1996 s cílem vybudovat a provozovat komunitní dům v Červeném Újezdě u Votic jako domov pro lidi s postižením.
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Co je program Mládež v akci?. Komunitární program Evropské unie na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
Společenská odpovědnost organizací
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Koordinace Evropského roku dobrovolnictví /10 Michal Urban 31. ledna 2011.
PŘÍLEŽITOSTI V MEZINÁRODNÍM DOBROVOLNICTVÍ během ERD Eurocentrum Praha, Robin Ujfaluši, ředitel INEX-SDA.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
...dává ti šanci stát se úspěšným!. O škole Založena 1991 (2) Soukromá škola  Nezisková organizace, obecně prospěšná společnost ISO 9001 : 2009 Středisko.
5 P Inex SDA. Inex SDA - Brno Vysíláme dobrovolníky za zkušenostmi na mezinárodní projekty po světě a umožňujeme setkávání různých pohledů na svět, pochopení.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Rodina a zaměstnání inovace pro venkov registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/ Michal Jarolímek 4. listopadu 2014.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
SPOLEČNOST TADY A TEĎ o.p.s. Michaela Hirtová, Hana Moravcová.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
duben 2016 Aktuální příležitosti pro mladé a studenty... (výběr)
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Program Mládež v akci Program Evropské unie na podporu neformálního vzdělávání.
Možnosti mládeže v zahraničí 6. listopadu 2008 Škola ekonomiky a cestovního ruchu Sdružení na podporu mezinárodního přátelství „Slunce“, o. s.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Subjekty a objekty veřejných politik
Společensky odpovědné podnikání
Název projektu: Ve škole po škole
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Co je program Mládež v akci?
Výsledky projednávání
Transkript prezentace:

Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel INEX-SDA

CÍLE A POSLÁNÍ podpora a rozvoj dobrovolnictví (národní i mezinárodní měřítko) dávat příležitost mladým lidem k seberozvoji, poznání jiných kultur a podpoře místních komunitních aktivit KDO JSME NNO zabývající se (od r. 1991) mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním Hlavní cílová skupina: let

CO JE „mezinárodní dobrovolnictví“? Paleta příležitostí, spojená s neformálním mezikulturním vzděláváním a prací na veřejně prospěšných projektech v ČR i zahr. Koho se (obecně v ČR) týká: - cca 1100 českých dobr. ročně do ciziny a cca 600 zahraničních v ČR Hlavní typy programů: - Workcampy (2-3 týdny) - Evropská dobrovolná služba (3-12měsíců) Co se dělá: - všechno možné, vychází z potřeb hostitelské komunity/organizace

43 tuzemských projektů (2-3 týdny) 460 zahraničních účastníků a 80 tuzemských vedoucích 1.Mosty k přírodě - péče o ŽP (renovace NP, ekologické projekty) 2.Jeden druhému - sociální programy (práce ve vyloučených lokalitách, Ústí) 3.Setkávání v krajině - rozvoj venkova a místní tradice 4.Ruce a historie – péče o památky (hrady, zámky aj.) WORKCAMPY V ČR (2010)

Jedinečná mezikulturní zkušenost a vhled do místní občanské společnosti (srov. turistiku / studium) Lepší porozumění mezinárodním souvislostem a jiným kulturním perspektivám Vylepšení jazykových znalostí (srov. potíže s jazyky v ČR) „Mezikulturní měkké dovednosti“ (mezinárodní firmy) Konkrétní dovednosti (vedení lidí, týmová práce, organizace práce a volného času, finanční zodpovědnost apod.) Osamostatnění a emancipace osobnosti Význam pro jednotlivce

Význam pro společnost mladých lidí s mezinárodní zkušeností větší otevřenost a porozumění jiným kulturním perspektivám (nejen dobrovolníci, ale i lokální partneři a širší veřejnost – osvětové aktivity a multiplikační efekt) podpora veřejně prospěšných aktivit – kultivace občanské společnosti (neplatí ČR versus Zahraničí) inspirace ze zahraničí – inovativní nápady vyšší jazyková kompetence (a pracovní kvalifikace) mladých lidí dlouhodobě vyšší konkurenceschopnost (malé, proexportně orientované, tedy otevřené) ekonomiky

WORKCAMPY V ČR

DĚKUJI ZA POZORNOST a TĚŠÍM SE NA DISKUZI Kontakt a více informací: