Informační a komunikační technologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Luzar I/IT3 2006/2007.
Advertisements

III/2 XVII A
zařízení pro ukládání dat
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zařízení pro trvalé uchování dat
Záznamová média.
Tato prezentace byla vytvořena
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
DVD disk Jako konkurence CD ROM se prosadil DVD – má podstatně vyšší kapacitu, až 17 GB, díky vyšší hustotě záznamu a jeho ukládáním po obou stranách disku.
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
David Šimek, Katka Vystrčilová
Zařízení pro trvalé uchování dat
Základy výpočetní techniky
CD, CD-R, CD-RW (DVD).
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_136_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Paměťová média Jiří Beran Paměťová média Jiří Beran.
Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 1 © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně Základy.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Informační a komunikační technologie
Hardware Přenosná média 1
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Disky Martin Klejch 3.B.
MiSe 03 Pevné disky Médium je tvořeno vrstvou feromagnetického materiálu Informace jsou zapisovány pomocí změn mag- netického toku (v médiu se vytvářejí.
Porovnání technologie CD a DVD
Paměťová média.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Cyklické kódy Přednáška 6. Perfektní kód A.Opravuje největší množství chyb B.Má nejvíce kódových slov C.Má nejlepší poměr počet chyb/délka kódu.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HARDWARE_S1.
Paměťová média.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Záznamová média Informatika – 6. ročník
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
CD mechanika Simona Kužmová 7.A.
CD „Compact Disc“ CD „Compact Disc“,,Cédéčko“ Jana Dubová 2006.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Záznamová média NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 5.1 CD/DVD PŘEHRÁVAČE.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Compact Disc CD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Blu-ray.  celý název formátu zní "Blu-ray disk, odtud zkratka BD  Název disku pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vnější paměti počítače
Záznamová média.
OP VK VYT 2.9 Mechaniky (DVD, Blue-ray, FDD)
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Princip optických mechanik
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Záverečný projekt
INFORMATIKA – záznamová media
Transkript prezentace:

Informační a komunikační technologie Ing. Jan Roubíček

OPTICKÝ ZÁZNAM DAT VY_32_INOVACE_09_1_16_IT

OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT Data se ukládají do stopy rozdělené na pity (rovné plochy) a landy (prohlubně) Data se čtou pomocí optického laseru. Laserový paprsek je ostřen na land, od landu se odráží s vyšší intenzitou než od pitu, kam dopadá mírně rozostřen. Čtení dat probíhá v závislosti na intenzitě odraženého paprsku od média. Interpretace jednotlivých pitů a landů 1 – změna z pitu na land nebo z landu na pit. 0 – setrvalý stav (pit nebo land).

OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT

OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT Kompaktní disky (CD = Compact Disc) Vyvinuty v letech 1976 až 1982 firmami Sony a Philips pro kvalitní zvukové nahrávky. Kompaktní disk je lesklý kotouč o průměru 12 cm a tloušťce 1,2 mm. Také minidisky o průměru 8 cm i disky jiného než kruhového tvaru. Slouží pro trvalé uložení většího množství dat 650 MB až 800 MB 74 až 90 minut hudební nahrávky. Kapacita minidisků bývá 210 MB, vizitkových CD bývá cca 50 MB.

OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT Kompaktní disky (CD = Compact Disc) CD má jednu datovou stopu, vinoucí se ve spirále od středu ke kraji. Délka celé spirály je zhruba 6 km a hustota dat v ní uložených je konstantní. Pro čtení, případně i záznam dat potřebujeme CD mechaniku. Rychlost čtení, zápisu a přepisu dat je násobek základní přenosové rychlosti (Single Speed) 150 KB/s. Například 24x … 24 x 150 KB/s = 3600 KB/s.

Druhy kompaktních disků CD-ROM = Compact Disc Read Only Memory Vyrábí se lisováním a lze z nich pouze číst. Originální CD, například hudební CD nebo elektronické encyklopedie. CD-R = Compact Disc Recordable Vznik roku 1989. Data lze na prázdné CD jednou vypálit (laserem), potom lze data již pouze číst. CD-RW = Compact Disc Rewritable Vznik roku 1996. CD je přepisovatelné, data lze vypalovat opakovaně.

OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT Digitální disky (DVD = Digital Versatile Disc) Vývoj DVD začal roku 1995, používat se začaly roku 1997. Čtení a případný zápis dat se provádí opticky laserem, ale přesnějším než u CD CD mechanika není schopna přečíst DVD. DVD mechanika umožňuje čtení, případně také zápis dat na kompaktní disky. Základní rychlost čtení dat je cca 1350 KB/s. Kapacity DVD Jednostranné jednovrstvé … 4,7 GB. Jednostranné dvouvrstvé … 8,5 GB. Dvoustranné dvouvrstvé … 17 GB.

Souborové systémy opt. disků Slouží k evidenci informací o přesném umístění a vlastnostech uložených dat. Souborové systémy CD ISO 9660. Joilet. UDF (Universal Disk Format). Souborové systémy DVD Trvanlivost záznamu je u DVD většinou menší, než u kompaktních disků.

OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT HD DVD (High Density DVD) Jeden z nástupců klasických disků DVD. Základní kapacita … 15 GB. Lze ji zvětšit na dvojnásobek pomocí další vrstvy. Nejvyšší kapacita při použití oboustranného média a dvou vrstev … 60 GB. Tento typ média se však příliš neujal. DTD (Data Tresor Disc) Nová generace archivačního DVD. Původní organická vrstva je u DTD nahrazena anorganickými keramicko-kovovými materiály, které lépe chrání data před vlivy prostředí. Trvanlivost dat více jak 100 let.

OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT Blue-ray disk Původně určen pro zapisování, přepisování a přehrávání videozáznamu ve vysokém rozlišení (HDTV). Kapacity Jednostranné jednovrstvé … cca 25 GB. Jednostranné dvouvrstvé … cca 50 GB. Dvoustranné dvouvrstvé … cca 100 GB. Umožňují lepší ochranu proti kopírování než CD a DVD. Blue-ray mechanika je kompatibilní s CD a DVD.

Magneto-optické disky Princip ukládání dat Laserový paprsek ohřeje lokálně povrch nosiče na určitou teplotu, při níž se látka na povrchu stává magneticky citlivou. Zapisovací zařízení zmagnetizuje ohřátou lokální část nosiče a tím do ní uloží potřebnou informaci. Po vychladnutí se vrstva stává magneticky necitlivou. Čtení dat se provádí méně intenzivním laserovým paprskem. Kapacita cca 100 MB až 1 GB. V současnosti se příliš nevyužívají.

Poznámky