Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Advertisements

Klamy a další zajímavosti
Optické klamy profesora Lahvičky.
Optické vlastnosti oka
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Optické klamy Martina Mihalíková 8.Au.
Optické vlastnosti oka
Optické vlastnosti oka
Oko jako optická soustava, optické přístroje
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Anatomie a fyziologie oka II.
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
Spočítej černé tečky :)
OKO Marcela Hanáková.
Zrakový smyslový orgán
Š I L H Á N Í (strabismus) zraková vada, při které je porušena vzájemná spolupráce obou očí každé oko míří jiným směrem v naprosté většině případů se jedno.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Smyslové orgány VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Nervová soustava- receptory
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Galerie optických klamů
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
STAVBA OKA.
Optika lidského těla. Lidské oko jak je vidíme: Uspořádání – příčný řez, pohled shora, P - oko: duhovka čočka sval umožňující „zaostření“ - akomodaci.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Oko. Oko Jeden ze smyslových orgánů Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu, barvy, tvary, vzdálenosti Umožňuje rozvoj mysli, vzdělání a zážitků.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Lidské Oko Michal Davídek X33BMI.
je neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna.
Oko.
Oko.
Smyslové vnímání OKO.
Optické vlastnosti oka
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Optické vlastnosti oka TÉMATICKÝ CELEK:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Ústrojí zrakové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_03_ÚSTORJÍ.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Zuzana Gocníková, Filip Hutečka, Hana Koláčková, Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (biologická část č. 1)
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Smyslová ústrojí Funkce:
Z očí do očí.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Oko a vidění Mirek Kubera.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Lidské oko Optické čočky Název školy
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
Spočítej černé tečky :)
Času máš dost, tak se usaď, pust si zvuk a vyzkoušej si svůj postřeh.
Lidské oko
Transkript prezentace:

Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2006 Multimediální svět www.1zsfm.cz Projekty SIPVZ

Název prezentace : “Oko“ Vzdělávací obor : Přírodopis Ročník : osmý Autor prezentace : Beata Holušová Název prezentace : “Oko“

Stavba oka

Stavba oka Rohovku tvoří průhledná vrstva, kterou do oka vstupují světelné paprsky. Čočka soustřeďuje světelné paprsky na sítnici. Sítnice přetváří světlo v nervový signál. Oční nerv spojuje oko s mozkem. Slepá skvrna je místo, kudy do oka vchází oční nerv.

Stavba oka Pevná bělima pokrývá celé oko. Cévnatka oko vyživuje krví. Sklivec tvoří rosolovitou výplň oka. Duhovka je kroužek svalů, který má určitou barvu. Okohybné svaly pohybují oční koulí.

Jak vidíme?

Jak vidíme? Nevidíme očima, ale mozkem a nervovým systémem. Paprsky světla procházejí rohovkou. Čočka paprsky soustředí a ty pak procházejí sklivcem oční koule a dopadnou na sítnici. Sítnice obraz vytvořený paprskem (převrácený a zmenšený) převede na nervový signál a odešle do mozku.

Barva očí 1 6 2 7 9 3 4 8 5

Barva očí 1 hnědá 2 černá 3 oříšková 4 jantarová 5 modrá 6 šedá 7 zelená 8 modrozelená 9 červená (efekt červeného oka na fotce)

Vady očí

Vady očí

Optické iluze 1 Hledáme slepou skvrnu 2 Přízrak lebky 3 Hermannova mřížka 4 Jiskřící mřížka 5 Stejné odstíny? 6 Rovné čáry 7 Stejná velikost 8 Neexistující tvary 9 Terasa 10 Váza nebo profily? 11 Čtěte barvy 12 3D obrázky

Dívej se na obrázek zhruba ze vzdálenosti 50cm Dívej se na obrázek zhruba ze vzdálenosti 50cm. Dlaní si zakryj pravé oko a levým okem sleduj bílou siluetu létajícího talíře vpravo. Pomalu přibližuj hlavu k monitoru. V jednu chvíli silueta vlevo zmizí. Je to proto, že světelné paprsky dopadnou na slepou skvrnu v oku. Je to jediné místo lidského oka, kde nejsou buňky absorbující světlo. Člověk si ale slepou skvrnu neuvědomuje, protože mu mozek prázdné místo zaplní vjemem z bezprostředního okolí.

Ze vzdálenosti cca 20cm se upřeně dívej na křížek uprostřed lebky a počítej do 120. Potom se zadívej na holou stěnu. Měl bys spatřit přízrak lebky! Je to proto, že se tento obraz ukládá do "prvního" stupně paměti, v oblasti tzv. smyslového ukládání.

Hezké. Na obrázku samozřejmě žádné tmavé body nejsou Hezké. Na obrázku samozřejmě žádné tmavé body nejsou. Pokud se na nějaký zaměříš, tak zmizí. Proč tam ty body vidíme ? www.

To samé, ale barevně!

Oba odstíny modré jsou úplně stejné!

A tyto čáry jsou rovné!

Zelené a fialové kolečko jsou stejně velké!

Kolik nohou má slon?

?

Váza nebo dva profily?

Podívejte se na obrázek a vyslovujte BARVY, nikoliv slova! Moc to nejde, že? Je to způsobeno tím, že se "hádá" levá polovina mozku s pravou polovinou mozku. Zatímco pravá polovina se pokouší říct barvu, levá polovina trvá na přečtení daného slova.

A teď několik 3D obrázků. Říká se jim stereogramy a při určitém způsobu pohledu je vnímáme jako trojrozměrné. Přibliž zrak co možná nejblíž monitoru, zkus rozostřit a pomalu zrak oddaluj od monitoru.V určitém okamžiku uvidíš zajímavé tvary.

Zdroje informací Učebnice přírodopisu pro 8. ročník ZŠ Galerie Smart www.bolehlav.cz/optickeklamy.php www.mujweb.atlas.cz/3dobraz.htm

Poznámky k prezentaci Vhodné pro 8. ročník nebo jako opakování pro 9. ročník Od 13. snímku (optické iluze) je lepší, když žáci sedí u svého počítače (možnost využití Master Eye)