Telemedicínské aplikace v prostředí vysokorychlostní sítě CESNET2 Ing. Milan Šárek, CSc., Ing. Jiří Navrátil, CSc., Dr. Ing. Sven Ubik, Mgr. Tomáš Kulhánek,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference o teleinformatice Praha
Advertisements

Vzdálený přenos obrazu z operačního sálu
HW – Kabely a konektory Název školy
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Senior IT operations manager
Jsou televize dalším ohroženým druhem?
Digitální reprezentace
Komplexní řešení metropolitních sítí
Tato prezentace byla vytvořena
Základy informatiky úvod
Bakalářský studijní obor Elektronika a sdělovací technika B-EST.
Digitální obrazová informace a systémy PACS
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Konektory graf. karet.
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Kraj Vysočina ICT seminář organizací zřizovaných krajem Vysočina OrgDay1.
Povodňový informační systém Ing
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Elektrotechnika Přenosová technika
Slide 1 A Free sample background from © 2003 By Default! Jiří Kůsa Testování propustnosti síťového firewallu.
Michal Krsek Za hranice YouTube Michal Krsek
Zpracoval: Šafránek David
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Komunikace v medicíně Milan Šárek. Agenda oblasti zájmu specifika komunikace v eHealth standardy otázky bezpečnosti příklady infrastruktury medicínské.
Sven Ubik, CESNET Přenosy velkých objemů dat v rozlehlých vysokorychlostních sítích.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Michaela Vařechová Videokonference Předmět: 3MA381 Vypracovala: Michaela Vařechová.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
ISDN a jeho využití Petra Sedlinská 4.I.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.9 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Porty a rozhraní Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-09.
10Gb/s metropolitní síť VUT v Brně Vysoké učení technické v Brně Centrum výpočetních a informačních služeb Vladimír Záhořík, Tomáš.
Challenges pro METACentrum. Hlavní úkoly Plná integrace různých přístupů k řízení Gridů –Mezinárodní projekty (EGEE) Rozvoj bezpečnostně orientovaného.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Současný stav a další rozvoj Tomáš Martinek Zlínský kraj.
Digitalizace a ukládání Zpracoval: Jiří Hošek Datum:
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
Optická média.
Porovnání kodeků standardu MPEG 4
Budoucnost multimediálních přenosů a digitálních vysílání ve státní správě a samosprávě Doc. RNDr. Milan BERKA, CSc.
Transportní úroveň Úvod do počítačových sítí Lekce 10 Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Navigace a mapování pomocí GPS
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Přímé přenosy Petr Janda.
Multimédia Žlutířová Eva.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
PACS Picture Archiving and Communication System
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Telemedicína robotická chirurgie, tele-chirurgie (telesurgery) Vít Caithaml Mezinárodní spolupráce na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Projekt:
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Technologie dopravních průzkumů Ing. Martin Langr Prezentace projektů – nový studentský projekt.
Řešení podpory výuky v oblasti zpracování medicínské obrazové informace v rámci projektu MeDiMed Dostál, O., Javorník, M.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Petr Fodor.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Užití UV kamery pro průmyslové a medicínské aplikace
Zkušenosti z provozu MKDS v Pardubicích
Transkript prezentace:

Telemedicínské aplikace v prostředí vysokorychlostní sítě CESNET2 Ing. Milan Šárek, CSc., Ing. Jiří Navrátil, CSc., Dr. Ing. Sven Ubik, Mgr. Tomáš Kulhánek, Ivo Hulínský, Pavel Pečiva CESNET, z.s.p.o. TINF 2010, Praha,

Výzkumný záměr Optická síť národního výzkumu a její nové aplikace Příklady aplikací: databáze digitálních obrazů DICOM kvalitní videokonference (HD, 4k, 3D) distribuované zpracování dat

Národní síť CESNET2 DB digitálních obrazů dle standardu DICOM

IP traffic B-univ. A-univ. C-univ. NRENs Internet lighpaths POP E2E POP - media conversion (UTP) or … POP IP POP + standard IP infrastructure NIX Czech ISPs 10G 2G2G

Nové možnosti videokonferencí –zájem o nové směry, např. stereoskopický přenos obrazu v plné HDTV kvalitě (datový tok kolem 10 Mb/s) –angiografie, přenos z operačních mikroskopů, operačních robotů

Uplatnění videokonferencí předvedení nového vybavení a operačních postupů –opakovaně Live Surgery oční chirurgie –nové podněty: HDTV přenos technologie NBI (Narrow-Band Imaging), dálkové klinické vyhodnocování foniatrických záznamů (audio, perspektivně videokymogram)

Operativa oftalmologie Zásah do zadního segmentu oka (prostor za čočkou) Kouzlo pars plana operací – prostup do oka nejméně krvácející tkání, během níž není poškozena rohovka

Angiografické aplikace Snímky získané pomocí fundus kamery s definovaným posuvem

Ukázka dvojice snímků

Požadavky na zobrazovací program podpora dualhead projekce možnost posunu stereoskopické báze možnost prohození snímků pravý- levý

Nové podněty z experimentu problém ukázat dovnitř prostorového tvaru řešit formou ukazovátka v kooperaci se zobrazovacím programem

Používané formáty zobrazení

Typické datové toky videa 4k Stream typeData streamNetwork interface 4K JPEG2000 (DCI)250 Mbit/s1 Gbit/s 4K JPEG2000 (DCI) 3D2x 250 Mbit/s1 Gbit/s 4K uncompressed6 Gbit/s10 Gbit/s 4K uncompressed 3D12 Gbit/s40 Gbit/s

Další předpokládaný rozvoj Stream typeData streamNetwork interface 8K JPEG20001 Gbit/s10 Gbit/s 8K JPEG2000 3D2x 1 Gbit/s10 Gbit/s 8K uncompressed24 Gbit/s40 Gbit/s 8K uncompressed 3D48 Gbit/s100 Gbit/s

Další pokračování projektů ? e-infrastruktura přenosové rychlosti > 10 Gb/s (40, 100,...) objemné datové sklady, využití poznatků z experimentů možnosti využití výpočetní kapacity

Požadavky na komunikační infrastrukturu pro 3D HD se pohybuje od 10 Mb/s podle způsobu kódování je potřeba zajistit požadovanou kvalitu trasy (QoS) pozor na zpoždění některých kodérů – lze se setkat se zpožděním až 10 s

Chirurgický robot

Mezinárodní kongres miniinvazivní a robotické chirurgie, v Brně Přenos z operačního robota Da Vinci z nemocníce v Ústí nad Labem. Celkové zpoždění přenosu 3 ms. Zobrazením v 3D full HD v prostorách konference na brněnském výstavišti

3D Full HD přenos robotické operace Ústí/L. – Tsukuba (Japonsko) listopadu 2010 z Masarykovy nemocnici v Ústí nad Labem do výpočetního centra KEK v japonské Tsukubě celkové zpoždění na trase 150 ms kvalita 3D Full HD s datovým tokem 2,5 Gb/s použito zařízení MVTP- 4k vyvinuté ve sdružení CESNET

MVTP- 4k – přenos videa v gigabitových sítích aplikační rozhranní: 4 dual-link HD-SDI inputs 4 dual-link HD-SDI outputs MVTP-4k je v rámci projektu CESNETu vyvinuto Modular Video Transform Platform pro real-time přenos videa ve kvalitách 4k, 2k and HD přes 10 Gigabit Ethernet, zatím se zdá být přenosová rychlost 10 Gb/s příliš exkluzivní, ale stačí porovnat s vývojem sítí za posledních 10 let.