MS EXCEL rodné číslo na datum

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Monika Čáslavská
Advertisements

Pro začátek něco lehčího
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
Tabulkové procesory (MS Excel)
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Pascal - příklady.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Timer časovač potřebuji provádět příkazy opakovaně po uplynutí určitého časového intervalu vlastnost Interval nastavuji v milisekundách (1000  1s) určuje.
MS Excel - funkce Břetislav Regner PROJEKT financovaný
Výuka Excelu: posloupnosti Co to vlastně jsou posloupnosti? Jednoduše řečeno posloupnosti jsou jakési ulehčeni od zbytečné práce a unavené ruky Existuje.
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
základní pojmy posloupností
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Algoritmy I Cvičení č. 4.
MS EXCEL Rodné číslo.
 K čemu slouží: Sečte všechna čísla v oblasti buněk. Sečtou se čísla, logické hodnoty a čísla zapsaná v textové podobě přímo do seznamu argumentů funkce.
Úvod  V mnoha vzorcích si vystačíme pouze se základními matematickými znaménky.  MS Excel zná celou řadu užitečných vzorců, které můžeme využívat při.
Tabulkový procesor – Excel Základní operace s buňkami.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
MS EXCEL Chybové hodnoty
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.01 Téma: Excel Číslo projektu:
Excel - Funkce MAX Michaela Petáková. K čemu slouží Vrátí maximální hodnotu v množině hodnot.
Počítáme s celými čísly
Tabulkový procesor.
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
Prezentace produktu Microsoft Excel. ČAS Vrátí číslo, které představuje určitý čas. Toto číslo vrácené funkcí ČAS je desetinné číslo v rozmezí od 0 do.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Referát č. 17 Tabulkový procesor
ČÍSELNÉ SOUSTAVY Desítková Dvojková.
Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_249 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Logické funkce Vypracoval:Mgr. Zdeněk Hrdina Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
MS Excel Funkce 1. Příklad logické funkce: KDYŽ 2. MATEMATICKÉ FUNKCE 3. LOGICKÉ FUNKCE 4. TEXTOVÉ FUNKCE 5. STATISTICKÉ FUNKCE.
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Obsah: Výpočty Vzorce, Funkce
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_250 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Kódování Radim Farana Podklady pro výuku. Obsah Unikátní identifikátory. Kontrolní číslice, GUI,  realizace kontrolních číslic. Kódy konstantní změny,
PHP Vytváření formuláře.
Pole Arrays.
Slovní úlohy (s procenty v zadání řešené pomocí rovnic)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
Radim Farana Podklady pro výuku
KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ČÍSELNÉ SOUSTAVY.
Řetězce String. Co je to řetězec Jako řetězec označujeme pojmenovanou skupinu libovolných znaků Deklarujeme jej pomocí příkazu Délka řetězce není v tomto.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Číselné soustavy a kódy
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Explorační analýza kvantitativní proměnné (MS Excel) Martina Litschmannová.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_08 Informatika - MS Excel – MIN, MAX Autor: Pavlína.
Tabulkový procesor Použití nejběžnějších funkcí v Excelu, datové funkce, funkce uvnitř funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Číselné soustavy.  Obecně lze libovolné celé kladné číslo zapsat polynomem a n  z n + a n-1  z n-1 + … + a 0  z 0, kde z je libovolné přirozené číslo.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Algoritmizace a programování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

MS EXCEL rodné číslo na datum

Rodné číslo Rodné číslo je identifikační údaj, skládající se z části data narození, pořadového čísla a případně kontrolní číslice. V rodném čísle je dále zakomponována informace, zda patří muži či ženě. Z rodného čísla lze snadno odvodit datum narození. Pomocí Excelu tak můžeme jednoduše např. odvodit z rodných čísel zaměstnanců datum jejich narozenin.

Konstrukce vzorce Možností sestavení vzorce pro převod rodného čísla na datum je celá řada. Ten, který uvedu umí pracovat s rodnými čísly před rokem 1954 (devítimístnými) i současnými (desetimístnými). Pokud budeme brát v úvahu pouze "běžná" rodná čísla (ignorujeme výjimky), pak bychom datum z rodného čísla, zapsaného v buňce A1, mohli získat pomocí následujícího vzorce:

Pozor:počítáme se zadáváním do buňky A1 =DATUM(KDYŽ(A(DÉLKA(A1)=10;ČÁST(A1;1;2)<54);ČÁST(A1;1;2)+2000;ČÁST(A1;1;2)+1900);ČÁST(A1;3;2)-KDYŽ(ČÁST(A1;3;2)*1>12;50);ČÁST(A1;5;2)) Použité funkce A - ověřuje pravdivost několika podmínek ČÁST - vrátí zvolený počet znaků od zadaného počátku DATUM - složí s čísel datum DÉLKA - vrátí počet čísel rodného čísla KDYŽ - ověří pravdivost podmínky

Vysvětlení použitých funkcí 1)A A(loghod1;loghod2; ...) Příklady: A(2+2=4; 2+3=5) - rovná se PRAVDA Spojuje i dvě podmínky najednou

2) ČÁST ČÁST(text;start;počet_znaků) Text - je textový řetězec, ze kterého se budou vybírat znaky. Start - je pozice prvního znaku; pro první znak v řetězci se hodnota argumentu start rovná hodnotě 1 atd. Počet znaků určuje, kolik znaků se má z textu vybrat. Je-li hodnota počet_znaků záporná, vrátí funkce ČÁST chybovou hodnotu #HODNOTA!. Příklad ČÁST("Tomáš Novák"; 1; 5) rovná se "Tomáš " ČÁST("Tomáš Novák"; 7; 20) rovná se "Novák"

3) DATUM DATUM(rok;měsíc;den) Rok se jako argument může skládat z jedné až čtyř číslic. Aplikace Microsoft Excel převádí argument rok podle používaného kalendářního systému. Ve výchozím nastavení používá aplikace Excel pro systém Windows kalendářní systém 1900. Aplikace Excel pro systém Macintosh používá kalendářní systém 1904.

4) Délka DÉLKA DÉLKA(text) Text je text, jehož délku chcete zjistit. Mezery jsou považovány za znaky. 5) Když

Rozbor vzorce 1 - Pro určení roku narození potřebujeme zjistit, jestli je rodné číslo devítimístné (do roku 1954) nebo desetimístné (od roku 1954). 2 - Zjistíme zda je první dvojčíslí menší než 54. 3 - Pomocí funkce A tyto dvě podmínky spojíme 4 - Funkce KDYŽ bere v potaz výsledek 3 a vrátí 5 resp. 6. Tím dostaneme rok narození. 5 - Pokud je výsledek 3 PRAVDA, vezme se první dvojčíslí rodného čísla a přičte se k němu 2000.

6 - Pokud je výsledek 3 NEPRAVDA, vezme se první dvojčíslí rodného čísla a přičte se k němu 1900. 7 - Vezmeme druhé dvojčíslí. 8 - Pokud je druhé dvojčíslí větší než 50, pak funkce vrátí číslo 50. Jedničkou zde násobíme, abychom převedli text na číslo. 9 - Od druhého dvojčíslí odečteme 50 v případě, že je větší než 50. Tím získáme měsíc narození. 10 - Třetí dvojčíslí rodného čísla je den narození.