Marketingový výzkum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
MARKETINGOVÝ VÝZKUM.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
DOTAZOVÁNÍ v rámci kvantitativních i kvalitativních výzkumů
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Úvod do podnikových financí
Analýza dat.
Obchodní činnosti - Kapitola 8 1 VÝZKUM TRHU KAPITOLA 8 Pavlíčková.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
P5 MARKETINGOVÝ INF. SYSTEM A VÝZKUM TRHU MIS - je cesta, jak se firma dovídá o vlivech působící na její okolí, o měnících se požadavcích zákazníků, nových.
Sociologický výzkum.
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Marketingový výzkum Vítězslav Malý TF smad 2007/08.
Testování obalu přednáška.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Tazatelská síť.
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Marketingový výzkum.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový výzkum Ročník / obor studia:III.
Spotřebitelský výzkum
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
1 Marketingový informační systém. 2  Systém všech procedur vytvořených za účelem shromažďování, analýzy a vyhodnocování informací nezbytných pro kvalitnější.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
Skupinové interview (Focus group)
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Analýza konkurence Harry Löwit 2009/2010
Strategický marketingový proces: plánovací etapa
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Metody sociálního výzkumu Kombinované studium ZS 2009.
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
MARKETINGOVÉ STRATEGIE NA TRZÍCH EU MLÉKÁRNA KUNÍN
Interkulturní marketing Mgr. Evžen Staněk Interkulturní marketing a komunikace Proč výzkum trhu? „Kdo zná svého zákazníka, ten mu umí nabídnout zboží,
V. Informace pro marketing Otázky: 1.K čemu slouží systémy market.informací 2.K čemu slouží market. Výzkum 3.Jak řešit market. Problém 4.Jak získat primární.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Model strategie marketingového mixu
Marketing sportu obecná část
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Vítejte na marketingu. Management a další uživatelé informací Marketingové prostředí Marketingový informační systém Interní databáze Shromažďování a třídění.
Vítejte na marketingu. Management a další uživatelé informací Marketingové prostředí Marketingový informační systém Interní databáze Shromažďování a třídění.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Personální plán pro podnikatelský plán
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_10.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Návrh opatření ke zlepšení pozice firmy na trhu. Cíl práce stanovit postavení firmy IMPRESS Znojmo, a.s. na trhu zjistit postavení plechovky mezi ostatními.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Marketingové informace a marketingový výzkum. Marketingový informační systém sběr informací třídění informací analyzování informací distribuce informací.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
MARKETING Přednáška P
Assessment centrum.
Proč výzkum trhu? L 8 Ing. Jiří Šnajdar
Vyhodnocení stavební zakázky
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

Marketingový výzkum

Kvalita manažerských rozhodnutí závisí na vstupních informacích Funkcí marketingového výzkumu je tyto informace zajistit v dostatečné kvalitě a v požadovaném množství Zajímají nás informace o podniku, zákaznících, konkurenci, trendech v makroprostředí, …

Proces marketingového výzkumu Vymezení problému Sestavení plánu výzkumu Sběr dat Zpracování dat Analýza dat Interpretace výsledků výzkumu Sestavení a prezentace závěrečné zprávy

1. Vymezení problému Vyjádření cílů Volba typu výzkumu Explorační Deskriptivní Kauzální

2. Plán výzkumu Nutno rozhodnout, jaké informace budou získávány, v jaké kvalitě, v jakém množství, z jakých zdrojů, jakou metodou a formou, sestavit harmonogram výzkumu, zajistit finanční zdroje a také zajistit personální zázemí.

Zdroje dat Primární Sekundární

Sekundární zdroje Informace ze sekundárních zdrojů byly získávány za jiným účelem Výhody x nevýhody Členění sekundárních zdrojů: Interní: statistiky prodeje, kartotéky zákazníků, účetnictví, podnikové zprávy Externí: oficiální statistiky, výzkumné instituce a vládní agentury, databáze, agentury zaměřené na výzkum trhu

Externí informace Příklad Vývoj hospodářství Postavení a vývoj odvětví resp. oboru Postavení a vývoj odběratelských odvětví Úroveň, struktura a trendy výdajů obyvatelstva Vývoj exportu a importu v oblasti firmy Měnové kurzy a očekávaný vývoj Ochranná opatření v exportních zemích Nové technologie, výzkum a vývoj Celkový tržní potenciál odvětví, tržní podíly Konkurence

Zdroje externích informací Statistické publikace Výzkumné zprávy Vládní publikace Odborné časopisy, knihovny Údaje marketingových organizací (panely domácností a prodejen) Marketingové databáze Katalogy firem, výroční zprávy Ceska Narodni Banka (CNB) www.cnb.cz Cesky Statisticky Urad www.czso.cz Ministerstvo Financi Ceske Republiky www.mfcr.cz

Marketingové databáze www.euromonitor.com www.datamonitor.com ……..

Interní informace Příklad Základní informace o zákaznících (velikost, poloha, velikost a struktura nákupu, nároky na kvalitu, platební schopnost Struktura prodeje (podle regionů) Charakteristiky vlastních produktů (sortiment, kvalita, design,..) Výrobní kapacity a jejich využití Reklamace a jejich vyřízení Náklady a dosahované ceny Výsledky reklamy a podpory prodeje

Zdroje interních informací Kartotéky zákazníků Zprávy prodejců TH normy, plánové kalkulace Účetní výkazy Zprávy z veletrhů, jednání se zákazníky, zprávy ze služebních cest..

Primární zdroje Primární informace jsou získávány za specifickým účelem Poskytují hlubší pohled na zkoumané jevy Data pocházejí od zkoumané jednotky, která je přesně definována na základě cílů výzkumu Výhody x nevýhody

Metody sběru dat Data podle povahy lze dělit na: kvalitativní (focus groups, interview, projektivní techniky) kvantitativní (pozorování, dotazování, experiment)

Kvalitativní data Odpovídají na otázku „Proč?“ Pomáhají zmapovat základní prvky marketingového problému Vstupní analýza Mnohdy se jedná o náhled do motivů (vhodná pomoc psychologa) Focus groups Interview Projektivní techniky

Kvantitativní data Odpovídají na otázku „Kolik?“ Příklady: Kolik procent spotřebitelů koupí? Kolik procent spotřebitelů koupí za danou cenu? Kolik procent spotřebitelů používá daný výrobek? …

Metody získávání kvantitativních dat Dotazování Písemné Telefonické Osobní Elektronické Výhody x nevýhody

Výhody a nevýhody

Tvorba dotazníku Struktura dotazníku: 1. Začátek 2. Jádro 3. Konec Pravidla pro sestavení dotazníku Pilotáž dotazníku

Typy otázek Otevřené x uzavřené Přímé x nepřímé Otevřené – ponechávají volnost ve vyjádření Uzavřené – dávají na výběr varianty odpovědí Přímé x nepřímé Přímé – z její formulace je zřejmé, na co se ptáme Nepřímé – dotazovaný promítne svůj názor do názoru skupiny lidí nebo do okolností

Využití při zařizování prodejen, uspořádání regálů, pro stanovení cen, pro výběr reklamních prostředků apod. Pozorování Zachycují se zkoumané projevy a rysy zákazníků, které jsou viditelné V reálných podmínkách Eye-tracking Experiment Probíhá za kontrolovaných podmínek na relativně malých skupinách lidí Spíše se dává přednost pozorování

3. Sběr dat Forma sběru – technické a personální zajištění Množství (výběrové šetření) Kvalita x náklady Průběžná kontrola

Výběr vzorku Vyčerpávající šetření Prostý náhodný výběr Kvótní výběr Typický výběr Koncentrační princip

4. Zpracování dat Editování – zajištění čitelnosti a úplnosti záznamu Kódování – převedení záznamu do kódů Tabelace – obvykle vkládání do počítače

5. Analýza dat Deskriptivní statistika Ověření a popis závislostí (křížové analýzy) Vyšší analýzy (vícenásobná korelace a regrese, analýza rozptylu, shluková analýza, …)

6. Interpretace výsledků výzkumu Hodnocení výsledků výzkumu, interpretace výsledků analýz v širších souvislostech, formulace zjištěných závislostí, identifikace možných příčin diferencí apod.

7. Sestavení a prezentace závěrečné zprávy Sdělování výsledků (ústní, písemné, tabulkou či grafem) Náležitosti obsahu závěrečné zprávy Prezentace

Náležitosti obsahu závěrečné zprávy Titulní strana Obsah Stručný souhrn Hlavní část Závěry a doporučení Přílohy Použitá literatura