Národní institut pro další vzdělávání  Nové výzvy pro jazykového vzdělávání v České republice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
ZELENÝ KOMPAS VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY ZAMĚŘENÉ NA ROZVOJ DOVEDNOSTÍ ŠETRNÝCH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET v Programu celoživotního učení
na EDUCE – Střední odborné škole, s.r.o.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Představení zajímavých projektů OPVK
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
KROK. Cíl: vzdělávání pro maturitní generálku 2009 Obsah: organizace a logistika maturitní zkoušky Prezenční vzdělávání: – E-learningové.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Ing. Marek Bumbálek Krnov
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
Obsah, metody a formy polytechnické výchovy v mateřských školách Seznámení s projektem Milan Podpera.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Národní institut pro další vzdělávání Příspěvková organizace přímo řízená MŠMT Působnost v celé České republice Státní garance DVPP.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
Metodická pomoc realizátorům MAP zejména v oblasti podpory kvalitního a společného vzdělávání dětí a žáků.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Šablony OP VVV a podpora nadání
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Plán vzdělávacích aktivit
Rozvoj výuky cizích jazyků
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Plánování prvních kroků
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Název operačního programu:
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Složení centra. Složení centra Cíl: síť - spolupráce Proškolení pedagogů pro práci s nadanými Identifikace. Tvorba struktury práce s nadanými na škole.
Transkript prezentace:

Národní institut pro další vzdělávání  Nové výzvy pro jazykového vzdělávání v České republice

Motto: V mnohojazyčném světě se bez vícejazyčných kompetencí neobejdeme!

Co je podstatné: Praktické jazykové dovednosti potřebné pro život: ÚROVEŇ a ODBORNOST

Aktuální výzvy pro jazykové vzdělávání v ČR: Zvyšování úrovně znalostí cizích jazyků všech pedagogických pracovníků (nejen vyučujících cizích jazyků): internacionalizace škol, zavádění CLIL Zkvalitňování a rozšiřování didaktických kompetencí vyučujících cizích jazyků Jak?  v rámci pregraduálního vzdělávání učitelů (otevírat oborové kombinace s CJ, zahrnout do přípravy učitelů CJ aktuální aspekty výuky pro potřeby praxe: CLIL, propedeutika, vícejazyčná kurikula, specifika výuky 2. CJ výuka CJ žáků s SVP…)  v rámci DVPP  v rámci státem garantované podpory cizích jazyků

DVPP učitelů cizích jazyků - dostatečná a atraktivní nabídka vzdělávacích programů k metodám a formám práce při výuce CJ - zahraniční jazykově-metodické stáže pro vyučující CJ - odborné stáže v zahraničí pro vyučující ostatních předmětů (Erasmus+) - rozvojové programy a projekty spolufinancované ESF zaměřené na jazykové vzdělávání (Výzva č. 55) - mezinárodní spolupráce institucí zajišťujících DVPP - mezinárodní projekty pro učitele z různých zemí - účast českých pedagogů na zahraničních konferencích atd.

Dlouhodobá podpora vyučujících cizích jazyků  V rámci aktivit projektů spolufinancovaných ESF (JAME, MEJA, Brána jazyků otevřená, CLIL, CISKOM atd.)  Formou průběžného vzdělávání: - dlouhodobé jazykové kurzy pro vyučující CJ bez odborné způsobilosti - krátkodobé metodické a didaktické semináře - letní jazykové školy, konference a mezinárodní spolupráce  Realizací rezortních úkolů a priorit MŠMT pracovní semináře ke Standardům ZV vzdělávací obory Cizí jazyk a Další cizí jazyk - RÚ Podpora vícejazyčnosti ve školách - RÚ Podpora výuky odborného cizího jazyka na SŠ a SOŠ

Fakta a čísla o jazykovém DVPP - celorepublikově Jazykové vzdělávání NIDV v roce 2012: 192 jazykových vzdělávacích programů ve všech krajích účastníků Jazykové vzdělávání NIDV v roce 2013: 290 jazykových vzdělávacích programů ve všech krajích účastníků CISKOM – Certifikace, instruktáž, školení k výkonu rolí a funkcí k realizaci nové maturitní zkoušky Projekt ESF: březen 2009 – březen 2013: Proškoleno pedagogů (o 96 % více než plánováno) Rezortní úkol MŠMT: V 589 kurzech proškoleno pedagogů SŠ

Rezortní úkoly NIDV 2013 V rámci rezortních úkolů proškolil NIDV v roce pedagogů, z toho na podporu CJ:  Pracovní semináře ke Standardům pro ZV pro jednotlivé vzdělávací obory Cizí jazyk a další cizí jazyk (7 seminářů, 257 účastníků)  Podpora výuky odborné angličtiny na SŠ 3 kulaté stoly 9 kurzů (20 hod. prezenčního studia + 10 hod. e-learning: terminologie chemická, strojírenská, obchod a marketing) – 165 absolventů  Podpora vícejazyčnosti ve školách – motivační setkání a mezinárodní konference účastníků

Rezortní úkoly NIDV 2014 – podpora výuky cizích jazyků Podpora výuky odborné angličtiny na SŠ a SOŠ Podpora výuky odborné němčiny s ruštiny na SOŠ Terminologie: strojírenství, cestovní ruch, farmaceutická výroba, obchod a marketing, zdravotnictví 10 kurzů v 10 krajích: Brno, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Liberec, Ostrava, Olomouc, Pardubice, Plzeň, Praha, Ústí n. Labem, Zlín Cíl: Pomoci SŠ a SOŠ propojit výuku cizího jazyka s výukou odborné terminologie využívané v praxi

Rezortní úkoly NIDV 2014 – podpora výuky cizích jazyků Podpora vícejazyčnosti ve školách Zavádění jazykové propedeutiky  23. září 2014 – 3. mezinárodní konference k podpoře vícejazyčnosti  Semináře k jazykové propedeutice - pro učitelky MŠ a pedagogy 1. stupně ZŠ - seznámení s principy a možnostmi využití jazykové propedeutiky. Jazyková propedeutika a její principy jsou zahrnuty i do návrhu Akčního plánu výuky cizích jazyků v ČR pro období 2015 – Příručka ke stažení na webu:

Rezortní úkoly NIDV 2014 – podpora výuky cizích jazyků Metodické semináře ke vzdělávacímu oboru Další cizí jazyk - prezenční semináře k výuce němčiny a francouzštiny jako 2. cizího jazyka v každém kraji od května do listopadu 2014 Metodické semináře k problematice výuky cizích jazyků pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami - prezenční semináře v každém kraji od září do listopadu 2014

Příručka Vícejazyčná lingvistická terminologie Cílová skupina:  vyučující všech typů a stupňů škol pro výuku všech oborů vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace  žáci, studenti, lingvisté a ostatní zájemci Hlavní cíl:  podpořit realizaci konceptu mnohojazyčnosti v rámci jazykového vzdělávání v české škole  poskytnout učitelům (cizích) jazyků srovnávací pohled na vybrané jazykové jevy v češtině, angličtině, francouzštině, němčině a ruštině

NIDV a podpora zavádění CLIL V letech 2010 – 2011 realizoval NIDV IPo Obsahově a jazykově integrované vyučování na 2. st. ZŠ a nižším st. víceletých gymnázií – CLIL Výstupy:  Prezenční školení (40 hodin) – 575 absolventů (31 skupin pro AJ, 2 skupiny pro NJ a 1 skupina FJ)  Vyškoleni lektoři CLIL – 27 absolventů  Podpořeno žáků zapojených škol  Metodická příručka CLIL (CD + elektronická)

Statistiky - zavádění CLIL

NIDV a podpora zavádění CLIL Jaký je zájem o DVPP k metodě CLIL? Metoda CLIL poprvé v naší škole (8 hodin) (nabízeno 30krát, realizováno 7krát, 125 absolventů Používáme metodu CLIL - 8 hod. (nabízeno 12krát, nerealizováno) Kombinace jazykové a obsahové výuky – překážky a přínosy - 7 hodin (nabízeno 1krát, neuskutečněno) Příčiny nezájmu či malého zájmu:  obecně nedostatečná osvěta a propagace této metody (mnozí učitelé i ředitelé škol ji neznají)  zvýšené nároky na přípravu (plánování a organizace výuky, koordinace a spolupráce více pedagogů)  jazykové bariéry (učitelé odborného předmětu)

NIDV a podpora zavádění CLIL

Přínos používání metody CLIL z pohledu ředitelů škol  rozvoj jazykových dovedností žáků 92%  vyšší míra motivace a aktivního zapojení žáků do výuky 58%  zvýšení prestiže školy a konkurenceschopnosti 45%  pozitivní ohlas od rodičů žáků37%  rozvoj spolupráce mezi učiteli v pedagogickém sboru 37%  rozvoj kritického myšlení žáků 28%  pozitivní klima ve třídách mezi žáky vyučovanými CLIL25%  efektivnější plánování a třídění obsahu učiva 11%  příležitost pro žákovo sebehodnocení 7%

Zavádění CLIL a bilingvální moduly Příklady dobré praxe ze Saska Netzwerk Bilinguale Module an Gymnasien Abschlussbericht Sächsisches Staatsministerium für Kultus und Sport Referat Gymnasien, Abendgymnasien und Kollegs Carolaplatz 1, Dresden

Děkuji za pozornost Alena Faberová