NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Advertisements

FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
VY_32_INOVACE_20_Hrajeme si s písmenky (SADA ČÍSLO 1)
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace O Vojtovi Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
ÚVOD DO STUDIA LITERATURY
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Správné pády I In the following sentences, put the nouns between slash marks into the correct case. Vzor: Přes naše rozdíly zůstanu /tvůj přítel/. Přes.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
,,Marcelko,jak ti dnes dařilo v autoškole?“ ptá se jedna přítelkyně druhé.,,Skvěle! Zítra to zkusím s otevřenýma očima.“
Český jazyk Mgr. Milan Šimek
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Poezie z řeckého poiésis – tvorba
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_035_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
K AREL J AROMÍR E RBEN – VO DNÍK. Ú KOLY PRO SKUPINU : 1. Znáte celou báseň? Odhadněte, co v básni předchází a co následuje po naší ukázce. 2. Vyznívá.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
POEZIE.
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
"Pepíčku, jak zní rozkazovací způsob od slovesa mlčet
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_209_ČJ 2 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Vlastní jména NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy rýmů Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
Vzdělávací oblast : Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. JAZYK A.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MICHAL VIEWEGH nar „Tento román – jako koneckonců většina.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
„A teď mi děti řekněte, čím jsou vaši tatínkové a kde pracují. Tak třeba ty Pepíčku.“ „Prosím, můj tatínek je úředník a pracuje jako prostitut.“ „Prosím.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
základní jednotka básně zapisuje se do jednoho řádku VERŠ zvuková shoda konců slov na konci veršů RÝM graficky oddělený celek v básni, který se pravidelně.
Jan Neruda - dílo.
Správné pády I In the following sentences, put the nouns between slash marks into the correct case. Vzor: Přes naše rozdíly zůstanu /tvůj přítel/. Přes.
Literární pojmy Literatura.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_20 Název Michal Viewegh Téma hodiny Generace.
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
VY_12_INOVACE_C7.12 Autor: Mgr. Nováková Jana
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_12_INOVACE_Tru_I_28 Název Rozlišení poezie a prózy
FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Český jazyk Mgr. Milan Šimek
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Druhy rýmů.
VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Zájmena.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.17_literarni_testik NÁZEV: Literární testík ČÍSLO OPERAČNÍHO PROGRAMU: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 NÁZEV PROJEKTU: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k opakování učiva Datum: 26. 3. 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)

LITERÁRNÍ TESTÍK

TEXT K ÚLOHÁM 1 - 3 Pátek, 2. ledna SVÁTEK VE SKOTSKU, ÚPLNĚK Dneska mi bylo mizerně. Může za to matka, protože si ve dvě v noci zpívala na schodech. To už je můj osud, že mám takovou matku. Je tu jistá naděje, že se z mých rodičů stanou alkoholici, a tak bych se příští rok mohl dostat do dětského domova. Pes už se otci pomstil. Vyskočil, shodil mu model lodi a potom utekl do zahrady. Otec bez přestání a pořád dokolečka opakoval: „Tříměsíční práce je v tahu.“ Uher na bradě se zvětšuje. Může za to matka, protože neví nic o vitamínech. (Vzhledem k povaze úlohy není určen zdroj)

1. Vyber z následující nabídky, o který literární útvar se jedná: Bajka Tragédie Deník Balada

2. Kdo je vypravěčem? Dívka, která má ráda svého psa Maminka, kterou trápí nezvedný syn Pes v rodině alkoholiků Chlapec v pubertě

3. Která z následujících možností vyjadřuje hlavní myšlenku úryvku? Tatínek je nešťastný, že se mu rozbila loď. Maminka si ráda ve dne zpívá. Chlapec je výrazně kritický k oběma svým rodičům. Pes si rád hraje.

Texty k 4. úloze Sbohem galánečko já už musím jíti Kyselé vínečko podalas mně k pití Nápis na psí hrob Za věrné služby pozemskému pánu - A že se, Pane, nadřel dost

Kolegiátní přísedící Kovaljov se probudil dosti časně a odfrkl si „Brrr“, což dělával vždycky, když se probudil, ač si sám nedovedl vysvětlit, jaký k tomu má důvod. Kovaljov se protáhl a dal si podat malé zrcadlo, které stálo na stole. Chtěl se podívat na uhřík, který se mu včera udělal na nose; ale ke svému nejvyššímu údivu zjistil, že tam, kde obvykle mívá nos, má teď docela hladké místo! Kovaljov se zděsil, poručil, aby mu podali vodu, a protřel si ručníkem oči – ale skutečně, nos byl pryč!

KRÁL: Tak dost. Podívejte se, já mám zakletou dceru KRÁL: Tak dost. Podívejte se, já mám zakletou dceru. BYSTROZRAKÝ: Tohle chcete rýmovat? KRÁL: Co? Rýmovat? A sakra, já zapomněl. VŠEVĚD: Co jsi říkal? KRÁL: Říkal jsem, mám zakletou dceru. VŠEVĚD: No, a dál? KRÁL (tiše k Bystrozrakému): Honem, poraď! BYSTROZRAKÝ: Dceru, dceru, to je taky slovo! Co s tím? JASOŇ: Já bych věděl… BYSTROZRAKÝ: Já taky, ale to nemůžeme použít.

Báseň…………………… Komedie……………………….. Povídka………………… Píseň……………………. 4. Vyberte z následující nabídky literární druhy/žánry a přiřaďte je k vybraným úryvkům: Nápis na psí hrob Báseň…………………… Komedie……………………….. Povídka………………… Píseň……………………. Král, Bystrozraký, Vševěd „Kovaljov“ Sbohem galánečko

5. Co je hyperbola? Nadsázka – zvýrazňuje a zveličuje určitý rys Řeč jedné postavy Hyperkorekce Dramatická báseň

6. Co je kaligram? Báseň Jaroslava Vrchlického Tuš na psaní brkem Druh optické básně psané do obrazce Přenesení podobnosti

7. Přiřaď správná schémata k rýmům: aaaaa Sdružený Střídavý Přerývaný Postupný Obkročný Tirádový abab aabb abba abcabc abcb

8. Přiřaď k autorům díla: William Shakespeare Christian Morgenstern ZABIJÁK William Shakespeare Christian Morgenstern Jean Arthur Rimbaud Charles Baudelaire Émile Zola KVĚTY ZLA ROMEO A JULIE ŠIBENIČNÍ PÍSNĚ SEZÓNA V PEKLE

FRANTIŠEK LADISLAV ČELAKOVSKÝ 9. Přiřaď k dílům autory: JAN NERUDA Jak jsem potkal ryby Báječná léta pod psa Hovno hoří Povídky malostranské Ohlas písní českých PETR JARCHOVSKÝ OTA PAVEL FRANTIŠEK LADISLAV ČELAKOVSKÝ MICHAL VIEWEGH

ŘEŠENÍ 1.c 2.d 3.c 4. Báseň – Nápis na psí hrob; komedie – král, Bystrozraký…; povídka – „Kovaljov“; píseň – Sbohem galánečko 5. a 6. c 7. sdružený – aabb; střídavý – abab; přerývaný – abcb; postupný – abcabc; obkročný – abba; tirádový – aaaaa 8. a) Romeo a Julie; b)Šibeniční písně; c) Sezóna v pekle; d) Květy zla; e) Zabiják 9. a) Ota Pavel; b) Michal Viewegh; c) Petr Jarchovský; d) Jan Neruda; e) František Ladislav Čelakovský

POUŽITÉ ZDROJE http://www.msmt.cz/file/16600 - Standardy pro základní vzdělávání: Český jazyk a literatura (citováno dne 11.3. 2012).

METODIKA Žáci si nejprve zkusí sami vyřešit jednotlivé úlohy (viz pracovní list). Poté následuje společná kontrola se sebehodnocením žáků.