Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rostliny okolo naší školy
Advertisements

Luční traviny a rostliny
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Lucie Vidličková Oktáva, 2007/2008
Amarylkovité (nadpis podtrhni správnou barvou pro jednoděložné r.)
VSTAVAČOVITÉ Orchidaceae.
Invazivní druhy Zpracovaly: Lucie Janýšková, Eva Vavříková, Magdaléna Hofrová, Marie Balová, Diana Jurčáková.
Kakostovité (Geraniaceae)
Růžovité.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KAKOSTOVITÉ, MIŘÍKOVITÉ, TOJEŠŤOVITÉ
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Znaky krytosemenných rostlin
Krokusy Krokus je známý jako šafrán
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Kakost luční (Geranium pratense)
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
(Heracleum sphondylium)
Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek.
Penízek rolní Thlaspi arvense Martin Macháček, 1.C.
PRYSKYŘNÍKOVITÉ Ranunculaceae.
Konvalinka vonná.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BRUSNICOVITÉ, HRUŠTIČKOVITÉ Autor modulu: Ing. Radim Církva.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PUPALKOVITÉ, ŠŤAVELOVITÉ, NETÝKAVKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LILIOVITÉ
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Pryskyřníkovité rostliny
Dřišťálovité-Berberidaceae
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HVOZDÍKOVITÉ, TŘEZALKOVITÉ, VIOLKOVITÉ
LOMIKAMENOVITÉ Saxifragaceae. jednoleté nebo vytrvalé byliny a keře listy jsou střídavé nebo vstřícné, s palisty nebo bez nich, velice variabilní tvar.
TLUSTICOVITÉ Crassulaceae.
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Autor modulu: Ing. Radim Církva
PLAMÉNEK (clematis) PLAMÉNEK (clematis)  Clematis, rod dvouděložných rostlin z čeledi pryskyřníkovitých.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
VIOLKOVITÉ VIOLACEAE.
Miříkovité.
KOSATCOVITÉ Iridaceae.
Autor výukového materiálu: Mgr. Radka Hatáková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Říjen 2012 Číslo.
Na louce Dřeviny a byliny.
Byliny.
Chráněné rostliny.
Pitrunová Martina- úprava , text Honziková Viktorie- obrázky , text
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace.
Vstavačovité Rostliny.
 Je čeleď jednoděložných rostlin z řádu chřestotvaré (Asparagales). Podle systému APG III jsou sem přidány (jako podčeledi) dříve samostatné čeledi kalokvětovité.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky sukulentního charakteru Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník,
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na podzim Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník, obor.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě Datum ověření ve výuce: Téma: Muškáty - charakteristika Tématický okruh: Okrasné sadovnictví Vzdělávací.
R OSTLINY V LESE. PATŘÍ K PRVNÍM POSLŮM JARA MÁ VÝRAZNOU CHUŤ A SCHOPNOST BARVIT DO MODRA.
Pryskyřníkovité Ranunculaceae Tomáš Veselý, Tomáš Olšan, Jiří Jechumtál.
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě A - C
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě D - G
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na jaře H - V
Chráněné rostliny na Slovácku
CHRÁNĚNÉ ROSTLINY V ČR Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 15.
Název prezentace (DUMu):
Šáchorovité (Cyperaceae)
Chráněné rostliny na Slovácku
Liliovité (Liliaceae)
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Číslo projektu dum. Kapradiny 2.2 Název školy Předmět Květinářství
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Perokresba podle předlohy, 7. ročník
Chráněné rostliny na Slovácku
Transkript prezentace:

Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný je ale také výklad t výrazu „aquilegus“ = nosič vody nebo přímo od slova „aqua“ = voda. První výklad přirovnává květy orlíčků k orlím drápům, druhý zase k nádobám na vodu. Tvar květů orlíčků je charakteristický a nezaměnitelný. Všech asi 70 druhů roste v severním mírném pásu a přibyly k nim mohutné kultivary pěstované v zahradách, vzniklé jak mutacemi, tak hybridizací. Nejčastěji se pěstuje orlíček obecný, který má i v přírodě květy modrofialové, růžové i bílé. Zahradní kultivary bývají dvoubarevné nebo plnokvěté. Patří, stejně jako původní druh, k orlíčkům se zahnutými ostruhami. Severoamerické druhy mají ostruhy přímé, některé velmi dlouhé, druh Aquilegia longissima až 8cm. Převládají u nich barvy žlutá a červená Aquilegia chrysantha. Orlíčky jsou vytrvalé byliny, málokdy dvouleté, trsnaté s přímými větvenými lodyhami. Přízemní listy mají dlouhé řapíky a jsou dvakrát trojčetné. Lodyžní listy jsou téměř přisedlé, květy orlíčků mají nezaměnitelnou stavbu, jsou pravidelné, pětičetné, většinou převislé.

Orlíček obecný patří k rostlinám, s jejichž květy s nezaměnitelnými tvary se ve volné přírodě i na zahrádce můžeme setkat už v květnu. Jsou zavěšené jako zvon kalíškem dolů, přičemž prodloužené květní lístky mají směrem vzhůru zahnuté ostruhy připomínající orlí drápy. Květy jsou tak hluboké, že je dokáží opylovat pouze čmeláci s dlouhým sosákem. Jejich typické zbarvení bývá červené, fialové či modré, objevují se ale též kultivary se zcela bílými nebo růžovými kvítky. Celá rostlina bývá 40 až 80 cm vysoká, má kratší oddenek, z něhož vyrůstají 2x až 3x členěné lístky a dlouhý tenký stonek (lodyha) s roztroušenými chloupky a s několika málo drobnými, téměř přisedlými kopinatými lístky. Plody mají tvar měchýřku. S touto rostlinou se můžeme setkat v celé Evropě kromě nejsevernějších částí. Dále v mírných pásmech Asie a v severní Africe, odkud byl orlíček zavlečen do Severní Ameriky. V ČR roste ve všech nadmořských výškách až do m. Nejčastěji se s ním můžeme setkat ve světlých lesích, či na lesních okrajích, křovinách, pasekách a suchých loukách, kde se obvykle vyskytuje vápnitá půda nebo alespoň podloží. Ve volné přírodě kvete většinou od května do července, některé zahradní kultivary i déle. Orlíček má rád lehčí vápnité a mírně vlhké půdy s dostatkem humusu. Vyhovují mu světlá nebo polozastíněná stanoviště, kde nepraží přímé sluníčko. Zkušenější zahradníci se mohou do množení pustit i dělením trsů, je to však riskantní, protože špatně snáší přesazování. Ostatním doporučujeme spíše dubnový výsev, po předchozím promrznutí semínek. Ve volné přírodě patří orlíček obecný k ohroženým druhům, a proto je na našem území chráněn zákonem.