OP VaVpI: 28 miliard do české vědy Výsledky hodnocení projektů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Projekty řešené Ústavem mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky Seminář k problematice spolupráce v OP VK
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Regionálního materiálově technologického výzkumného centra
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo. Zprávy Zpráva o realizaci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace PO1 – 15 projektů za 28,7 mld.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
1 Podpora vědy a výzkumu v EU Vladimír Nekvasil EUROPEUM, 3. listopad 2010.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Národní program výzkumu III Konference SCHP Praha 23.ledna 2007.
Využití strukturálních fondů EU pro podporu výzkumu a vývoje v ČR Praha,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Úvodní slovo předsedy MV OPPI Vystoupení zástupce DG Regio Informace ŘO o plnění úkolů z minulého jednání výboru Informace o aktuálním stavu OPPI Informace.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
BIOCEV Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
CEITEC BRNO | ČESKÁ REPUBLIKA středoevropský technologický institut /central european institute of technology – ceitec/ vzdělávání, výzkum.
Vize výzkumu, vývoje a transferu technologií („třetí role univerzit“) Jan Slovák Ředitel Centra pro transfer technologií.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Investiční rozvoj UTB ve Zlíně v období 2011 až 2015 Investiční rozvoj UTB ve Zlíně v období 2011 až 2015.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Fakulta aplikované informatiky / Nad Stráněmi 4511 / Zlín 1.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
TECHNOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
oddělení absorpční kapacity Odboru strategického rozvoje kraje
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Transkript prezentace:

OP VaVpI: 28 miliard do české vědy Výsledky hodnocení projektů Tisková konference MŠMT 9.4.2010

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace

Základní údaje o programu OP VaVpI

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace čtvrtý největší český operační program z fondů EU vyčleněno 2,4 mld. eur zaměřen na budování špičkového výzkumu a vývoje prostřednictvím podpory: center excelence (prioritní osa 1: 806 mil. eur) regionálních VaV center (prioritní osa 2: 806 mil. eur) komercializace a popularizace VaV (prioritní osa 3: 251 mil. eur) infrastruktury vysokých škol (prioritní osa 4: 487 mil. eur)

Stav implementace OP VaVpI (1/3) V současné době je vyhlášená alokace na všechny výzvy v celkové hodnotě 47 mld. Kč. PO 1 - Centra excelence - 1 výzva s alokací 17 mld. Kč: registrováno celkem 15 projektových žádostí s požadovanou výší dotace cca 29 mld. Kč do mezinárodního hodnocení postoupilo 11 (z toho 5 projektů je velkých) do Výběrové komise na úrovní Řídícího orgánu postoupilo 9 projektů (z toho 5 projektů je velkých)

Stav implementace OP VaVpI (2/3) PO 2 - Regionální VaV centra - 2 výzvy: 1. výzva: alokace 6 mld. Kč registrováno bylo celkem 44 projektových žádostí s požadovanou alokací cca 24 mld. Kč 10 projektů je již v realizaci, zbývající 2 jsou před podpisem Rozhodnutí 2. výzva : alokace 11 mld. Kč registrováno 59 projektových žádostí s požadovanou výší alokace cca 30 mld. Kč do mezinárodního hodnocení postoupilo 36 z nich (z toho 2 velké projekty) do Výběrové komise na úrovni ŘO postoupilo 29 projektů (z toho 1 velký projekt)

Stav implementace OP VaVpI (3/3) PO 3 - Komercializace a popularizace VaV vyhlášeny 2 výzvy: výzva 1.3 – Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky (2,2 mld. Kč) výzva 2.3 – Informační infrastruktury pro VaV (800 mil. Kč) PO 4 - Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem průběžná výzva s alokací 10 mld. Kč doposud registrováno 11 projektových žádostí, které postupně prochází procesem hodnocení s požadovanou alokací 5,6 mld. Kč

Proces hodnocení

Grafické znázornění procesu hodnocení

Proces hodnocení 1/3 české kolo hodnocení: hodnocen především aplikační a inovační potenciál, přiměřenost rozpočtů a finanční udržitelnost projektů zapojeno 90 zkušených hodnotitelů s letitou praxí jak ve výzkumné a inovační činnosti, tak ze spolupráce s aplikační sférou Panel pro aplikace: členové nominováni z řad samotných hodnotitelů oblasti expertizy panelistů pokryly v úhrnu vědecká zaměření všech hodnocených projektů

Proces hodnocení 2/3 mezinárodní hodnocení: posuzována odborná a celková kvalita projektů zapojeno 77 expertů z 16 zemí MŠMT oslovilo grantové agentury a významné světové výzkumné instituce (CNRS, SenterNovem, ESFRI, CNR, COST, atd.) a Evropskou komisi (databáze hodnotitelů 6. a 7. Rámcového programu) Panel expertů (mezinárodní panel): složen z vybraných zástupců zahraničních hodnotitelů zapojených do mezinárodního hodnocení

Proces hodnocení 3/3 Čeští i mezinárodní hodnotitelé museli splnit náročné kvalifikační předpoklady nároky kladeny jak na dlouhodobou relevantní praxi z výzkumné, vývojové a inovační činnosti, tak na zkušenosti s hodnocením projektů, či zkušenosti s vedením a řízením VaV projektů Všechny projekty prošly také dvoustupňovým stavebně- technickým hodnocením

Seznam postupujících projektových žádostí

Seznam postupujících projektových žádostí – Centra excelence Název projektu Název žadatele Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy Ústav molekulární genetiky AV ČR, v.v.i. Biotechnologický institut aplikované ekologie (BIOEKO) Biologické centrum AV ČR, v. v. i. CEITEC - středoevropský technologický institut Masarykova univerzita Centrum excelence IT4Innovations VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ-TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Centrum excelence Telč Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v.v.i. CzechGlobe - Centrum pro studium dopadů globální změny klimatu Ústav systémové biologie a ekologie AV ČR, v.v.i. ELI: EXTREME LIGHT INFRASTRUCTURE Fyzikální ústav AV ČR, v.v.i. Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně - Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA - ICRC) Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně NTIS - Nové technologie pro informační společnost Západočeská univerzita v Plzni

Seznam postupujících projektových žádostí – Regionální VaV centra 1/3 Název projektu Název žadatele AdMaS - Pokročilé stavební materiály, konstrukce a technologie Vysoké učení technické v Brně Biomedicínské centrum Lékařské fakulty v Plzni Univerzita Karlova v Praze Centrum bezpečnostních, informačních a pokročilých technologií Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Centrum nových technologií a materiálů Západočeská univerzita v Plzni Centrum polymerních systémů Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec VÚTS, a.s. Centrum řasových biotechnologií Třeboň (Algatech) MIKROBIOLOGICKÝ ÚSTAV AV ČR, v.v.i. Centrum senzorických, informačních a komunikačních systémů (SIX) Centrum výzkumu neželezných kovů "CEVYNEK" VÚK Panenské Břežany a.s. CENTRUM ZAHRADNICKÉHO VÝZKUMU Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

Seznam postupujících projektových žádostí – Regionální VaV centra 2/3 Název projektu Název žadatele Dopravní VaV centrum Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. ENET - Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ-TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA ExAM Experimental Animal Models Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v.v.i. Institut čistých technologií těžby a užití energetických surovin Institut environmentálních technologií Membránové inovační centrum MemBrain s.r.o. Národní ústav duševního zdraví České Republiky PSYCHIATRICKÉ CENTRUM PRAHA Ovocnářský výzkumný institut VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o. Pořízení technologie pro Centrum vozidel udržitelné mobility České vysoké učení technické v Praze Regionální centrum aplikované molekulární onkologie (RECAMO) MASARYKŮV ONKOLOGICKÝ ÚSTAV

Seznam postupujících projektových žádostí – Regionální VaV centra 3/3 Název projektu Název žadatele Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů Univerzita Palackého v Olomouci Regionální centrum speciální optiky a optoelektronických systémů Ústav fyziky plazmatu AV ČR, v.v.i. Regionální inovační centrum elektrotechniky (RICE) Západočeská univerzita v Plzni Regionální technologický institut - RTI Regionální VAV centrum pro nízkonákladové plazmové a nanotechnologické povrchové úpravy Masarykova univerzita UDRŽITELNÁ ENERGETIKA Centrum výzkumu Řež s.r.o. Unipetrol výzkumně vzdělávací centrum Výzkumný ústav anorganické chemie, a.s. Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) České vysoké učení technické v Praze Západočeské materiálově metalurgické centrum (ZMMC) COMTES FHT a.s.

Projekty v realizaci

Přehled příjemců dotace OP VaVpI Název příjemce Název projektu Celková výše dotace Vysoké učení technické v Brně NETME Centre (Nové technologie pro strojírenství) 767 502 287 Technická Univerzita v Liberci Centrum pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace 800 009 500 Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i. Centrum pro aplikovanou mikrobiologii a imunologii ve veterinární medicíně 365 263 120 Ústav přístrojové techniky AVČR, v.v.i. Aplikační a vývojové laboratoře pokročilých mikrotechnologií a nanotechnologií 432 941 962 Masarykova univerzita, Brno CETOCOEN 543 974 958 Univerzita Palackého v Olomouci Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum 832 938 232 Vysoká škola báňská – technická univerzita Ostrava Regionální materiálově technologické výzkumné centrum 680 107 000 Biomedicína pro regionální rozvoj a lidské zdroje 883 877 406 Centra materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně 232 772 000 Inovace pro efektivitu a životní prostředí 170 825 205