Přednáška č. 7 Horák Jakub

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOPANÁ.
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.12 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 12 Název materiálu:Sports and games Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací.
Zpracoval: Marek Lovecký, 9 .A ZŠ a MŠ Horníkova 1
I.2.6. Boj amerických osad za svobodu a nezávislost
Austrálie – národnostní, jazykové a náboženské poměry
Přednáška č. 6 Horák Jakub
Kultura a sport v Kanadě
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Ing. Eva Horejcová Honza Smolík. Skotsko 14. století.
Dějiny Kanady II. Přednáška č. 3 Horák Jakub 1. Francie vs Británie –mírem to nekončí 1744 – nové boje, tentokrát o pevnost Louisburg – angličané ji dobývají,
Kanada.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vývoj politické mapy světa
Velká Británie.
Úvodní přehled o Kanadě
Týden Evropy Velká Británie Great Britain.
Přednáška č. 4 Horák Jakub
AMERIKA Kanada – přírodní poměry III2-Z7-I-08
Příroda a podnebí Kanady
Kanada Canada hlavní město: Ottawa počet obyvatel: 32,5 mil úřední jazyk: angličtina, francouzština měna: kanadský dolar státní zřízení:
IDENTIFIKÁTOR MATERÍÁLU: EU –
USA Zajímavosti.
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Dějiny Kanady Přednáška č. 2 Horák Jakub 1. První národy První obyvatelé před lety přes Beringův průliv Mnoho různých kmenů a skupin (více než.
Svátky a tradice v Kanadě
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
USA Rozloha km Počet obyvatel: obyvatel/km²
Označení DUM Pl - DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
KANADA Lenka Lebdušková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
22. Březen 2013, Brno Mgr. Martin Hrabálek, PhD. Bezpečnost v regionu Latinské Ameriky „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové.
AUSTRÁLIE Osídlování Austrálie.
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
KANADA Hlavní město: Ottawa -složena z deseti provincií a tří spolkových teritorií -úřední jazyk: francouzština a angličtina - z hlediska vládního uspořádání.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Radek Šiška and Miloslav Macůrek
Peru a Ekvádor.
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Americké osady © Jan Kocián 7A/8.
Quebec Jana Korotvičková.
Kanada.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová Název: VY_32_inovace_212_ Velká Británie Téma: anglický jazyk Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Kanada ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_03B_Kanada Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
VY_32_INOVACE_Vac_II_07 Afrika –obyvatelstvo
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
6. AMERIKA - OBYVATELSTVO
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
8. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38
VZNIK USA.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky.
Severní Amerika - Kanada
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kanada.
Rasy, národy a náboženství
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Přednáška č. 7 Horák Jakub Kanadská angličtina Přednáška č. 7 Horák Jakub

Jazyky v Kanadě Kanada má dva oficiální jazyky – angličtinu a francouzštinu Domluvíte se oběma jazyky, úřady jsou bilingvní Qubec – francouzská provincie, zde se anglicky domluvíte jen těžko, jediná oblast kde je francouzština povinná pro školáky

Kanadská angličtina - úvod Mix angličtiny americké a britské Kanadiasmy – výrazy čistě kanadské Vliv Ameriky Geografická blízkost – důvod vzniku unikátního jazyka oproti jiným anglickým variacím (Britská angličtina, Novozélandská angličtina apod. Vliv Británie Kolonie Canucks – slangový výraz pro Kanaďany

Počátky a vývoj kanadské angličtiny 2 vlny příchozích osadníků: První vlna uprchlíci prchající z nově založených Spojených států kvůli Americké Revoluci (1776). Tzv. United Empire Loyalists – chtěli zůstat i nadále britským subjektem Usídlili se v horní části Kanady kolem Ontarijského jezera

Počátky a vývoj kanadské angličtiny druhá vlna Od 1815 (konec Napoleonských válek) do 1867 (nezávislost na Británii) Více než milion imigrantů z Anglie, Skotska, Walesu a Irska Od této chvíle do začátku druhé poloviny 20.stol. měla Británie ve vlivu na kanadskou angličtinu nad Spojenými státy navrch -> dnes tomu už tak není -> britské stopy v jazyku jsou již nepatrné – ale jsou – př. britské „tap“ se v Kanadě používá jako výraz pro kohoutek na vodu, přestože v USA používají slovo „faucet“

Počátky a vývoj kanadské angličtiny Od konce 19. století do Kanady proudí imigranti z širšího poštu zemí – musí se však jednat o Evropany Po 2. sv. válce přichází změna – do Kanady mohou imigranti z celého světa Následek? Velká rozmanitost obyvatelstva Ve velkých městech až 40% lidí, jejichž přirozeným jazykem není angličtina -> s potomky imigrantů se situace zlepšuje

Kanadský slang V některých provinciích mají svůj vlastní slang (př. Britská Kolumbie) – Chinook Jargon kombinuje slova z angličtiny a francouzštiny + dalších jazyků (př. Asijských a polynéských) Původ v řeči původních obyvatel – vše se promísilo v 19. století V Kanadě je měnou kanadský dolar. Používají se však hodně slangové výrazy Buck – dolar obecně (i americký) Loonie – kanadský dolar

Změny ve výslovnosti v kanadské angličtině Nejznámější znak – tzv. Canadien Raising Odlišná výslovnost dvojhlásek ve slovech jako wife, price, life, house, about atd. Např. Wife se v kanadské angličtině vyslovuje jako weef [wíf] About bychom vyslovili spíše jako eboot [ebůt].

Zdroje: kanada.orbion.cz , přesná adresa: http://kanada.orbion.cz/stat/pruvodce/jazyk-2517/ english-online.cz, přesná adresa: http://www.english-online.cz/vyklady2.php?id=2 Přeloženo z public.oed.com, přesná adresa: http://public.oed.com/aspects-of-english/english-in-use/canadian-english/ Přeloženo z huffingtonpost.ca, přesná adresa: http://www.huffingtonpost.ca/2013/03/11/canadian-english-differen_n_2853947.html