Alena ráda jezdí vlakem. Vždycky říká, že je to daleko lepší, než cestovat autobusem. Ve vlaku může člověk zažít hodně zajímavých věcí pak je na co vzpomínat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁZDNINY Pozorně si přečtěte povídku a najděte 5 věcí, které se nemohly stát.
Advertisements

PŘÍDAVNÁ JMÉNA. PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIDÁVAJÍ se k podstatným jménům, proto jsou PŘÍDAVNÁ. Na přídavná jména se ptáme otázkami JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? PŘIDÁVAJÍ.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Plán města, významná místa města
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePrůmysl Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje odvětví průmyslu v ČR.
Nejprve si Přečtěte pozorně text
zpracovaný v rámci projektu
Spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
PC – další počítače notebook mobilní telefon kapesní počítač superpočítač.
CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.
Projekt z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost: „Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka - základní krok do života Základní škola praktická,
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Pozorně si přečtěte povídku
 Předložky se spojují s podstatnými jmény.  Označujeme je číslem 7.  Píšeme je odděleně, ale čteme je dohromady.
METODICKÝ LIST MEDARDOVÁ-Žáci si čtou pohádku z tabule, doporučuji předem natisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU..- úkolem je.
METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za.
RYBÁŘ Velkým městem protéká řeka. Jmenuje se Bělá. Proč Bělá? To proto, že je plná zelených ryb. Ryby v řece plavou, skáčou a potápějí se, jak je to.
POUŤ Jana bydlí v malé vesnici, kde se většinou nic mimořádného neděje. Dnes je ale všechno jinak. Je sobota a přijela pouť. Maringotky zaparkovaly.
ZÁJMENA Zájmena nahrazují podstatná nebo přídavná jména. Zájmena používáme místo podstatných nebo přídavných jmen. Zájmena používáme za jména, proto to.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
SPORTOVÁNÍ Pavel byl docela obyčejný kluk. Vyrůstal u svých rodičů se třemi dalšími sourozenci, a když mu bylo pět let, začal chodit do školy. Ve škole.
PROCVIČOVÁNÍ SLOVNÍCH DRUHŮ Spojte slovesa s podstatnými jmény ZPÍVAT SKLÍZET PSÁT VOLAT ZALÉVAT  MOBIL  ZAHRADA  KAREL GOT  POZNÁMKA  BRAMBORY.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:1.12.
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
AMERIKA Křížem krážem Amerikou III2-Z7-I-20
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.11 Téma: Přírodní podmínky ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Identifikátor materiálu:
Pravěk - DOBA KAMENNÁ Michaela Vašíčková
Autor: Mgr. Helena Nováková
Olympijské hry jsou vždycky velkou událostí na celém světě. Slyšíme o nich v rozhlase, vidíme záběry v televizi, čteme o všem, co se každý den událo v.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZemědělství Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
ZIMNÍ SPÁČI Zimním spánkem zvířata řeší nedostatek potravy. Podobně se chovají i tvorové ve stepích a polopouštích, kteří upadají do spánku po dobu největšího.
SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme.
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
EVROPA Řecko III2-Z7-III-02.
Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Sousední státy ČR
 POZORNĚ SI PŘEČTĚTE NÁSLEDUJÍCÍ TEXT  Hlavní město České republiky Praha patří mezi nejkrásnější města světa. Proto jsou její ulice stále plné domácích.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Doba bronzová a železná
Řekněte „oook“! Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Přečtěte si text a najděte 5 věcí, které se nemohly stát NÁVŠTĚVA.
19. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI IV. – Dostředivé zrychlení
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNerostné suroviny Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní nerostné.
Poznávání listnatých a jehličnatých stromů
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Portugalsko III2-Z7-III-04
MODRÉMOŘEPÍSEKSŮLN ÁMOŘNÍKSI BOTYZUL. DONOCISIDLOUHOZPÍV ALDRUHÝDENPAKDLOU ZEZÍVAL. ROZLUŠTÍTE DVĚ TAJEMNÉ TABULE? URČETE SLOVNÍ DRUHY.
Jenda jezdí moc rád k tetě a strýčkovi na návštěvu do malé vesnice, která se jmenuje Lhota. Je to nedaleko od jeho domova. Pěšky tam ale dojít nejde,
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Pozorně si přečtěte text
AMERIKA Podnebí III2-Z7-I-04
Zoologická zahrada je místo, které můžeme navštívit v každou roční dobu, každý všední den, v sobotu i v neděli. Pokaždé tam je na co se dívat. Martin.
Norsko, Švédsko III2-Z7-III-11
Opakování slovních druhů. Opakování slovních druhů.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
CITOSLOVCE Vyjadřují city, nálady, výzvy nebo hlasy a zvuky lidí, zvířat a věcí. Označujeme je číslem 10.
Státy J a JV Asie III. III2-Z7-II-14
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Zem8_11 Sada DUMZeměpis 8 PředmětZeměpis Název materiáluPoznej evropské město _1 Anotace Žák má v průběhu.
EVROPA Španělsko III2-Z7-III-03.
EVROPA Polsko III2-Z7-III-15.
Rostliny kvetoucí na jaře
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_05_8. ročník_Dopravní prostředky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Alena ráda jezdí vlakem. Vždycky říká, že je to daleko lepší, než cestovat autobusem. Ve vlaku může člověk zažít hodně zajímavých věcí pak je na co vzpomínat. Vlaky jezdí pořád, ráno, v poledne i večer, jen v neděli ne. Člověk se může i projít a třeba chvíli zůstat stát na chodbičce. Na nádraží je nejdříve potřeba si koupit jízdenku, protože zadarmo se nejezdí. Paní v okénku se Aleny vždycky zeptá: „ Tak, kam to bude?“

Alena odpoví, že do Berouna, zaplatí a dostane jízdenku. Pak jde na nástupiště. Počká, až přijede vlak a nastoupí. Nejradši je, když najde místo u okénka. Je odtud dobře vidět ven, na místa, kudy se projíždí, a také včas pozná nádraží, na kterém musí vystupovat. Ráda si povídá s lidmi, kteří také někam cestují. Nejčastěji se jí lidé ptají, kam jede, a když odpoví, zase jí na oplátku prozradí, kam cestují oni. Nikdy ale sama hovor nezačíná. Ve vlaku cestují i takoví lidé, kteří si povídat nechtějí a raději si čtou nebo pospávají.

Alena si dokonce ve svém autobusu kamaráda. Je to pes a jmenuje se Alex. Jezdí se svou paničkou často stejným směrem, jako ona. Někdy jen tak leží u nohou své paní, jindy na Alenu dotírá. Ona se psů nebojí, a tak ho i pohladí. Jednou zase společně jeli odpoledním vlakem. Alena se dívala na Alíka, jak spokojeně leží, ten ale najednou vyskočil, začal silně štěkat a už už by své paničce utekl. Do vlaku totiž nastoupila starší paní, která měla v tašce kočku.

To Rexe tak rozčílilo, že se chtěl za paní rozběhnout a s kočkou se asi poprat. Ten psí štěkot vystrašil i Alenu. Byla ráda, že z okénka zahlédla nápis Chomutov a že už bude vystupovat.

 Jezdí vlaky i v neděli?  Do kterého města Alena jezdí? Kam si kupuje jízdenku?  Jakým dopravním prostředkem Alena jezdí?  Jak se jmenuje její pes?

ížardán íčdohzor omradaz épuk ětšiputsán

 si autobusu ve našla svém Alena kamaráda dokonce.  Alena si dokonce našla ve svém autobusu kamaráda.  ale rozhovor Nikdy nezačíná sama.  Nikdy ale sama rozhovor nezačíná.  Rex pes a Je jmenuje to se.

METODICKÝ LIST Učitel postupuje dle pokynů v prezentaci. Doporučuji předem vytisknout text, někdo pracuje u tabule, ostatní v lavici do listu. Z druhé strany mohou žáci psát další úkoly.

Citace: Text: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 38 Úkoly: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 40, 41 Obrázky dle pořadí v DUM: 1. Dostupné z dne http:// dne Dostupné z den http://dopravni.net/wp-content/uploads/2009/06/jenec.jpg den Dostupné z dne http://spz.logout.cz/gif2006/753_708_707ho_rilu.jpg dne Dostupné z _Teicha_02.jpg dne _Teicha_02.jpg