ZEMNÍ PLYN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
Advertisements

START.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
UHLOVODÍKY.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Organická chemie.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Uhlí Vzniklo rozkladem odumřelých rostlin bez přístupu vzduchu v průběhu mnoha milionů let.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
ČESKÁ REPUBLIKA – NEROSTNÉ SUROVINY
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
ENERGIE A PALIVA Obr. 1 Obr. 2.
PROPAN - BUTAN CH3 – CH2 – CH3 CH3 – CH2 – CH2 – CH3.
Alkany.
Využití zemního plynu v domácnosti
Průmyslové plyny.
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
Energetické suroviny 5. ročník
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Zdroje uhlovodíků Ropa
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Uhlí Výroba paliv a energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hořlavý kámen.
Zdroje uhlovodíků.
UHLÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Fosilní paliva – Zemní plyn
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Ch_032_Zemní plyn Ch_032_Paliva_Zemní plyn Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uzemním plynu, jeho těžbě, dopravě.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Zemní plyn Karpíšková, Píplová, Křížová 9.B.
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
Energetické suroviny - palivo
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Uhlí.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_43_uhlí
Energetické suroviny 5. ročník
Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

ZEMNÍ PLYN

Výskyt většinou doprovází ložiska ropy, někde i samostatná ložiska, podobně vznikal naleziště zemního plynu: Rusko (Sibiř) Norsko, Severní moře USA, Kanada Afrika (Alžírsko) v ČR: jižní a severní Morava (1% spotřeby)

Doprava dopravuje se plynovody zkapalněný zemní plyn můžeme dopravit tankery do ČR je zemní plyn dopravován z Ruska (70%) plynovodem Družba a z Norska (30%) plynovodem Ingolstadt

Vlastnosti je to směs plynných uhlovodíků (až 90% tvoří methan, dále ethan, propan, butan,…) hořlavý, bezbarvý plyn, bez zápachu (musí se odorizovat – přidávání zapáchajících látek)

Použití vaření a ohřev vody vytápění domácností palivo pro automobily (CNG) surovina pro chemický průmysl

Nevýhody zemního plynu je to ekologické palivo - spalováním zemního plynu vzniká méně škodlivých látek (auta, vytápění) doprava ke spotřebiteli bez velkých nákladů nižší cena plynové spotřebiče se lehce ovládají, nonstop provoz Nevýhody zemního plynu možné havárie plynovodů nebezpečí výbuchu a požáru nebezpečí otravy (proto se odorizuje)

UHLÍ

vznikalo před miliony lety z odumřelých zbytků rostlin a stromů za nepřístupu vzduchu

Vlastnosti uhlí je to hořlavá hornina, která obsahuje především uhlík (dále kyslík vodík, síra, dusík) kvalita uhlí závisí na obsahu C a posuzuje se podle výhřevnosti uhlí černé (75-92% uhlíku) uhlí hnědé (60-75% uhlíku)

Využití uhlí palivo pro vytápění domů, továren a elektráren (tam zejména hnědé uhlí) surovina pro chemický průmysl - černé uhlí se zpracovává karbonizací v koksárnách produktem je koks a dehet, koks se využívá při výrobě železa

Těžba černého uhlí hlubinné doly Ostravsko, Kladensko

Těžba hnědého uhlí povrchové doly Mostecko, Sokolovsko

Zdroje: http://i3.cn.cz/1/1136203023_plyn-horak.jpg http://www.zemniplyn.cz/img/f/809/76.jpg http://filip-sellner.byl.cz/sem/obr/schema.jpg http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/obr_loziska_cr/plyn.jpg http://www.eco-taxi.cz/Thumbs/Ne_200/Data/Udalost_2007_10_22_Vozy_na_zemni_plyn_jezdi_v_Praze_jako_taxi.jpg http://i3.cn.cz/1358165570_40-cr_nemecko_rusko_plyn_necas_gazela_primda_273%283%29.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Methane-3D-balls.png http://www.plynari.eu/media/img/plynari/plynari-plyn.jpg http://img.ct24.cz/multimedia/images/47/4618/bigfixed/461741.jpg http://img06.tablica.pl/images_tablicapl/96680819_1_644x461_wegiel-brunatny-czestochowa.jpg http://www.jikovcng.cz/wp-content/uploads/sluzby.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Cng_n%C3%A1dr%C5%BE.jpg/220px-Cng_n%C3%A1dr%C5%BE.jpg http://pelety-a-brikety.cz/wp-content/uploads/New_1c4.jpg http://img.ihned.cz/attachment.php/180/34217180/iostu34BCDE7HJLMNOPcdfqrxSTUw2Rn/t_ba.jpg http://www.energyweb.cz/web/EE/images/02/24_naleziste.jpg