Jednotky informace Bity, bajty a tak dál….

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám
Digitální a analogový signál
Digitální reprezentace
PRIPO Principy počítačů
Jednotky a velikosti Michal Votrubec.
Kam se v počítači ukládají data
POČÍTAČ.
Identifikátor materiálu: EU
TVY 1.ročník Mgr.Libor FIALA1 Základní pojmy.
Základy informatiky úvod
Jednotky informace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Co je to informace? Informace je smysluplné sdělení, skládající se z jednotlivých údajů z latinského in-formatio = utváření, ztvárnění v Informatice:
Informatika I 5. a 6. hodina 3. Týden.
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Základy IT Tomáš Sládek
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Ostatní vnitřní komponenty
I N F O R M A C E A I N F O R M A T I K A.
Informační a komunikační technologie
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_521.
Identifikátor materiálu: EU
Teorie informace Název školy
Teorie informace Digitalizace dat
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Paměťová média.
Základní pojmy ve VT.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – úvod, základní pojmy Ročník:3. Datum.
Data Přednáška z předmětu Počítače I Dana Nejedlová Katedra informatiky EF TUL 1.
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
PRÁCE , VÝKON VY_32_INOVACE_01 - PRÁCE, VÝKON.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Opakování hardware a software.
HARDWARE – DÍLY POČÍTAČE
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.1 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě BIT, BYTE, PŘEDPONY Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Jak pracuje počítač Název školy
Základní pojmy 2. Hodina + 3. hodina. Informace: 1. data, která se strojově zpracovávají (údaje, hodnoty, čísla, znaky, symboly, grafy,... ) 2. vše co.
Množství informace a číselné soustavy.
VY_32_INOVACE_F3-01 INFORMATIKA - POJMY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: INFORMATIKA - POJMY Časová.
Uložení dat v počítači.
Jednotky Číselné soustavy
Základní pojmy výpočetní techniky
2012 V.B GYMNÁZIUM JAKUBA ŠKODY Petr Gremlica, Viktorie Pospíšilová, Ondřej Bartók, Libor Lanč, Monika Pumprlová, Vendula Pírková JEDNOTKY INFORMACE.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Reprezentace dat v počítači. základní pojmy  BIT označení b nejmenší jednotka informace v paměti počítače název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
Petr Fodor.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úvod do informačních technologií autor Mgr. Jana Truxová
Operační pamět počítače-RAM
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Číselné soustavy - Opakování
Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-
Paměť počítače.
binární neboli dvojkový systém
Jednotky dat Informatika, 8. třída.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Jednotky informace Bity, bajty a tak dál…

SPRÁVNĚ 

CHYBA! 

Bit Základní a nejmenší jednotkou informace je bit 1 bit [značka malé b] je schopen zaznamenat dvě hodnoty, které označujeme dvojkovými číslicemi 0 a 1 Název bit pochází z anglického termínu binary digit (dvojková číslice) Počítač je digitální zařízení a je založen na dvojkové soustavě dva stavy se snadno technicky realizují (je/není napětí, vypnutý/zapnutý elektrický obvod, je/není prohlubeň atd.)

Bajt 1 bajt je řetězec 8 bitů Označujeme jej bajt, Byte (z angličtiny) nebo zkráceně velké(!) B V 1 bajtu můžeme zaznamenat osmiciferné binární číslo Počet různých hodnot zaznamenatelných v 1 bajtu je 28 = 256 Jeden bajt je obvykle nejmenší objem dat, se kterým dokáže počítač (resp. procesor) přímo pracovat, je to nejmenší paměťová buňka počítačové paměti s vlastní adresou

Násobné jednotky S bajty i bity se používají běžné předpony soustavy SI jako kilo-, mega-, giga-, tera- Např. Mbit, MB, Gbit, GB Z technologických důvodů se u počítačů při udávání např. přesné velikosti pamětí vychází z mocniny dvou Předpona kilo- 1 kB = 103 B = 1 000 B (malé kilo) 1 KB = 210 B = 1 024 B (velké kilo) = 1 KiB [kibibajt] Jednotka KiB byla zavedena mezinárodním standardem IEC 60027-2 v roce 1999 a převzata do českých technických norem jako ČSN IEC 60027-2 v roce 2004

Přehled násobných jednotek Jednotka Značka B kB MB GB Kilobajt 103 1 10-3 10-6 Megabajt 106 Gigabajt 109 Terabajt TB 1012

Přehled binárních násobných jednotek Jednotka Značka Velikost v B Mocnina Kibibajt KiB 1 024 210 Mebibajt MiB 1 048 576 220 Gibibajt GiB 1 073 741 824 230 Tebibajt TiB 1 099 511 627 776 240

Poznámka V praxi se často binární předpony a klasické předpony soustavy SI prolínají a nevhodně zaměňují Bez znalosti kontextu může být někdy složité určit, jaký význam byl zamýšlen rozdíl může dosahovat až několika procent (nejasnosti kolem skutečné kapacity prodávaných pamětí dokonce vedly k právním sporům) Starší generace více používají dříve zavedené malé a velké kilo, binární předpony se zatím prakticky užívají jen zřídka

Převody mezi jednotkami každá otázka má alespoň jednu správnou odpověď

Příklad 1 Disk CD má kapacitu 700 MB. Kolik je to GB? 0,7 7 70

Příklad 2 Disk Blu-ray má kapacitu 25 GB. Kolik je to B? 25 tisíc 25 miliónů 25 miliard

Příklad 3 Vyznač správná tvrzení: 1 b = 8 B 1 B = 8 b 1 KiB = 1 024 B

Příklad 4 V lokální síti se přenáší data rychlostí 400 Mbit za sekundu. Kolik se za 1 sekundu přenese kB? 400 000 50 50 000

Příklad 5 První osobní počítač IBM PC Model 5150 sestavený v roce 1981 měl kapacitu operační paměti 64 KB (KiB). Kolik je to bajtů B? 64 × 1 024 64 × 210 65 536