Hospodárnost provozu Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Etážové vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Ocel – složení, vlastnosti
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Předizolované potrubí
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dodatečné provádění svislých izolací
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Akumulační nádrže Střední odborná škola Otrokovice
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Excel – základní početní operace
Ekvitermní regulace Střední odborná škola Otrokovice
Regulace vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Centralizované zásobování teplem
Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Úpravny parametrů Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice
Odvodnění teras a balkónů
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Vaření – rozdělení, způsoby
Vedení a uložení potrubí
Přehled instalačních systémů
Destilace jednoduchá Střední odborná škola Otrokovice
Potrubí vedená nad zemí
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Regulace sítí Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Teplovodní podlahové vytápění
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Soustavy dálkového vytápění
Druhy vytápěcích soustav
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo.
Vytápění Dálkové vytápění
Transkript prezentace:

Hospodárnost provozu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/3–SO-2/18 Název DUM Hospodárnost provozu Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vytápění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Možnosti zvýšení hospodárnosti provozu v centralizovaném zásobování teplem Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Státní energetická koncepce, opatření k hospodárnosti provozu, fluidní kotel, úpravna parametrů Datum 2. 3. 2013

Hospodárnost provozu Náplň výuky: Státní energetická koncepce Opatření k hospodárnosti provozu Fluidní kotel Předizolované potrubí

Státní energetická koncepce Na centralizované zásobování teplem (CZT) je napojena necelá polovina obyvatel a firem. Proto státní orgány ČR vypracovaly „Státní energetickou koncepci“, která má za úkol zajišťovat hospodárnost při výrobě, distribuci a spotřebě tepla. Znamená to zejména: - lepší zhodnocování energie snížením energetické a elektroenergetické náročnosti výroby. Je známo, že česká ekonomika se vyznačuje vysokou energetickou náročností. Jedná se do jisté míry o dědictví z předcházejícího politického systému, ve kterém ekonomické ukazatele nebraly v úvahu vyšší spotřebu surovin a energie, - vysokou účinnost energetické přeměny primárních energetických zdrojů z hlediska zákonů termodynamiky a zákonů sdílení tepla,

Státní energetická koncepce - maximalizaci úspor tepla při provozu budov (především tepla k vytápění a ohřevu teplé užitkové vody) ve sféře veřejnosprávní, podnikatelské i u drobných odběratelů (domácností), - maximalizaci úspor elektrické energie a dalších forem energie ve všech oblastech spotřeby využíváním energeticky úsporných spotřebičů, - snížení energetických ztrát v rozvodných energetických soustavách a uplatňování optimální centralizaci i decentralizaci zdrojů tepla, - podporou výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů – zdrojů využívajících sluneční energii, energii vodních toků a větru, geotermální energii a biomasu, - optimálním využíváním všech vytěžitelných zásob hnědého a černého uhlí i dalších paliv, která se nacházejí na území ČR při dodržování hledisek ochrany přírody a životního prostředí, - optimalizací podílu jaderné energetiky v rámci dlouhodobě bezpečného energetického mixu.

Opatření k hospodárnosti provozu Patří k nim zejména: - používání kotlů o velkém výkonu (mají vyšší účinnost), - spalování paliv s co nejvyšší možností dokonalého spalování (snižují se ztráty), - využívání kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET), - nastavení správné teploty a tlaku vody v primárním i sekundárním okruhu (spálí se méně paliva), - bezkanálové předizolované trubní rozvody (mají nejmenší tepelné ztráty), - používání čerpadel a elektrických zařízení s nízkou spotřebou energie (většinou s automatizací provozu), - regulace soustavy CZT (směšovacími armaturami), - používání tlakově nezávislých úpraven parametrů tepla (lepší možnost regulace) .

Obr. 1: Kotel pro CZT o výkonu 18 MW Je vhodný pro dálkovou dodávku tepla, teplota vody nad 120 °C. Má kombinovanou 120 mm silnou tepelnou izolaci a vodou chlazenou přední stěnu redukují tepelné ztráty sáláním. Tepelně izolovaná je i sběrná komora spalin.

Fluidní kotel Fluidní kotle patří k nejmodernějším technologiím při spalování hnědého málo kvalitního uhlí. Ve fluidních kotlích probíhá spalování paliva při teplotě asi 850 – 900 oC. Fluidní vrstva, v níž probíhá spalování, obsahuje částečky uhlí a přidávané látky, které vážou síru a chemické sloučeniny. Hlavními výhodami fluidního spalování je: - vázání škodlivin přímo v ohništi; odpadá nutnost použití odsiřovacího zařízení, - nižšími teplotami při spalování se silně omezuje vznik oxidů dusíku; ekologie, - možnost spalování méně kvalitního uhlí; i s velmi nízkou výhřevností. U fluidních kotlů se výkon uvádí v tunách vyrobené páry za hodinu. Fluidní kotle mají výkon 80 – 350 t/hod a účinnost okolo 90 %. Ve srovnání s jinými kotli produkují nejmenší množství emisí vzniklých spalováním méně kvalitního hnědého uhlí. Fluidními kotli se vybavují nově stavěné i rekonstruované teplárny, takové kotle jsou např. v teplárně Zlín.

Obr. 2: Schéma fluidního kotle

Obr. 3: Schéma kombinované výroba elektřiny a tepla (KVET)

Obr. 4: Předizolované potrubí Vlevo jednotrubní vedení, vpravo vedení se 2 trubkami Používá se u dálkového vytápění a centralizovaného zásobování teplem. Průměry trubek závisí na požadovaném množství přepravované topné vody a mohou být od 100 až do 1200 mm.

Obr. 5: Úpravna parametrů teplonosné látky tlakově nezávislá

Kontrolní otázky: Co je hlavním úkolem státní energetické koncepce? Jaké jsou opatření k hospodárnosti provozu CZT? Proč se používají k ohřevu vody v CZT fluidní kotle? Jaká je největší výhoda předizolovaného potrubí? Čím se regulují soustavy CZT?

Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid. 2. 3. 2013], dostupné z: http://www.viessmann.cz/cs/products/grosskessel/vitomax_200_hw0.html Obr. 2: anonym, [vid. 2. 3. 2013], dostupné z: http://www.polycomp.cz/page.php?lang=cz&f=1fk Obr. 3: anonym, [vid. 2. 3. 2013], dostupné z: http://www.ekowatt.cz/cz/informace/uspory-energie/kombinovana-vyroba-elektriny-a-tepla Obr. 4 vlastní Obr. 5: anonym, [vid. 2. 3. 2013], dostupné z: http://www.czteplo.cz/alb.php?u=0&r=100001&s=vyrobni_program

Seznam použité literatury: [1] Štěchovský, J.: „Vytápění pro střední školy se studijním oborem TZB“, Praha, Sobotáles, 2010, ISBN 978-80-86817-11-8

Děkuji za pozornost 