PRÁCE NA HRUBÉ VRCHNÍ STAVBĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
Advertisements

Součinitel dotvarování a objemových změn
VÝKRES KROVU - SEDLOVÁ STŘECHA
Název operačního programu:
Název operačního programu:
Název operačního programu:
Název operačního programu:
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Krovy 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
Název operačního programu:
Název operačního programu:
Název operačního programu:
Střešní nástavby panelových objektů
Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře
Téma: Tesařské konstrukce POS 2
Pokládka Nářadí a materiál. Pokládka Nářadí a materiál.
KONTROLA SÁDROKARTONOVÝCH PŘÍČEK
Stavitelství 7 Zastřešení budov
Natálka, Anička a Štěpánka
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Název operačního programu:
TDS HYDROIZOLACE PLOCHÝCH STŘECH – FÓLIOVÉ SYSTÉMY
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
DŘEVĚNÉ KROVY A DŘEVĚNÉ VAZNÍKOVÉ STŘECHY
Schéma krovu. Schéma krovu krokev Základní prvek krovu Osazeny v osové vzdálenosti 800 –1000 (1200)mm Osedláním připojené k pozednicím či vaznicím.
Výměna poškozených prvků střech
Název operačního programu:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: MARIE KRAUSOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_PŘÍPRAVA.
Tesarství.
Stavebnictví Geodézie Vytyčení stavby (STA27) Ing. Zdeněk Pšeja.
Obložení stěn a stropů. Obložení se montuje na vyzrálé zdivo, bez omítání, se zatřenými spárami. Dodatečné obklady se provádějí na omítnutý podklad. Plocha.
Podlahy a podlahové konstrukce.
Účel Základní spojení „dřeva“ – jednotlivých prvků krovu prostřednictvím správného vytvarování spojovaných prvků Tesařské vazby lze doplnit pro zvýšení.
TDI – Sádrokartonové příčky
S T R O P Y Z K E R A M I C K Ý C H P R E F A B R I K Á T Ů
Nejdůležitější část střechy?
Stropní konstrukce typu BSK
Definice pultového vikýře
Dřevěná schodiště Umožňují spojení různých výškových úrovní. Jsou lehké, teplé a z hlediska stavebních nákladů levné, mají pěkný vzhled a často zabírají.
Výroba vestavěného nábytku
Opravy šikmých střech Střední odborná škola Otrokovice
Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_TRUBKOVÉ LEŠENÍ_Z2
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů materiálů, vodorovné.
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA maturitní obor: STAVEBNICTVÍ zaměření: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 6.Lešení Zpracoval: Ing. Josef Svoboda Předmět: Pozemní stavitelství.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky šikmých střech vaznicových.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje montáž sádrokartonu pracovní postup při půdní vestavbě.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů rekonstrukcí tesařských.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
Technická dokumentace staveb
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie osazování dřevěných zárubní.
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace STAVBA DOMU/ DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ/ ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 015 Autor:
KOMÍNY Procesy vnitřní a dokončovací Ing. Miloslava Popenková, CSc.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-10 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky bezpečnosti práce při bourání.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje postup při čtení výkresu krovu vaznicové soustavy.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie zateplování staveb a povrchových.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace latování a popisuje montáž folie, kontralatě a latování.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky zdění.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad pracovního postupu venkovních omítek.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie montovaných skeletových staveb.
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Stavební konstrukce Téma: Střešní konstrukce
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Digitální učební materiál
Staveniště a zařízení staveniště
Transkript prezentace:

PRÁCE NA HRUBÉ VRCHNÍ STAVBĚ Kapitola 10 PRÁCE NA HRUBÉ VRCHNÍ STAVBĚ

PŘÍKLAD: PROVEDENÍ VAZNICOVÉHO KROVU BYTOVÉHO DOMU Základní informace: Objekt: Rekonstrukce / nová stavba Určení krovu – soustava vaznicová, určení plných vazeb, průniků, sklony střešních rovin Osazení vazných trámů – půdní nadezdívka Tesařské spoje, jiné druhy spojů Projekt prací tesařských, klempířských, pokrývačských

Zařízení staveniště: Jeřáb Výtah Stavební buňky Ocelový uzavřený sklad Inženýrské sítě Další skladovací plochy Manipulační plochy Přístřešek pro okružní pilu, vč. el. Přípojek Velikost plochy pro skladování je předurčena velikostí a druhem krovu

Používané materiály, jejich doprava a skladování: Dřevo hraněné, příslušné rozměry jsou uvedeny v technologickém normálu Spojovací materiály, tesařské skoby, svorníky, podložky, hřebíky, vruty Doprava: - dlouhé kusové prvky pomocí tahače a návěsu na dlouhá břemena - krátké kusové prvky na valníkovém automobilu - spojovací prostředky a pomocný materiál na valníku

Při skladování prvků krovu dodržujeme tyto zásady: (z důvodů: aby nedošlo k poškození, zničení a deformací prvků krovu) Skladování na volném prostranství do hrání max výšky 2,0 m, mezi hráněmi je průchod min šířky 0,75 m Při delším skladování se prvky skladují na podkladních hranolech min. 300 mm vysokých (ochrana dřeva proti klimatickým účinkům a nepřízni počasí) Místo pro uskladnění co nejblíže dopravě ve svislé poloze (jeřáb) Spojovací součástky v uzavřených uzamykatelných skladech Latě se uskladňují ve svazcích

Připravenost pracoviště pro montáž krovu: Celá půdní úroveň a okapová římsa je hotová, rovněž veškeré půdní nadezdívky, komínová tělesa, zdivo a pilířky pro uložení krovu konstrukce musí být dostatečně únosné V půdním prostou je vyznačen váhorys a podélná osa Půdní mazanina je provedena v celé ploše a je dostatečně zatvrdlá Expanzní nádrže, výtahové stroje se na půdní úroveň dopravují předem

Složení pracovní čety: Vedoucí čety, tesař Tesaři pro montáž krovu Pomocní dělníci (2 dole na skládce, 2 na krovu)

Pracovní nářadí a pomůcky: Nářadí pro 1 pracovníka: 1 x tesařská pila rámová 1 x sekera malá 1 x dláto 1 x metr (skládací, svinovací 1 x tesařská tužka Nářadí pro četu: Elektrická pila, pily ruční, elektrická vrtačka, sada vrtáků do dřeva, rašple, kleště, utahovačka, úhelník, hoblík elektrický a ruční, žebříky, palice železná a dřevěná, kladivo, pásmo, vodováha šňůra,

Provedení krovu ve sledu: Osazení pozednice na pilířky půdní nadezdívky, zajištění spojů, osazení kotevních želez Osazení vazného trámu na prkenné impregnované podložky Sestavení plné vazby Zvednutí profilů plných vazeb a osazení na vazné trámy, zajištění jejich polohy, provizorní zavětrování Zvednutí vaznic středních a hřebenových, osazení na sloupky, pásky, zajištění spojů Osazení krokví mezi plnými vazbami, osazení ostatních krokví Zabetonování kotevních želez Přibití latí Kontrola krovu

Zařízení staveniště Objekt Jeřáb Manipulační plocha Mobilní buňky Soc. zázemí Kanceláře Plocha pro úpravu prvků Míchačka Skladovací plocha (zednický materiál) Okružní pila Ocelový sklad

PŘÍKLAD: PROVEDENÍ VNITŘNÍCH OMÍTEK ŠTUKOVÝCH Základní informace: Omítky budou provedeny ručně, pouze pro dopravu malty do míchačky k místu zpracování se použije čerpadlo malty. Sled prací: Doprava lešení a pracovního zařízení na pracoviště Zřízení pracovního lešení Příprava povrchů k omítaní Doprava malty na pracoviště Postřik konstrukcí cementovou maltou Nahození a urovnání jádrové vrstvy Natažení a vyhlazení štukové vrstvy Rozebrání lešení

Používané materiály, jejich doprava a skladování: Cement pro přípravu cementové malty na postřik konstrukcí stěn a stropů Vápno pro přípravu vápenné malty jádrové i štukové vrstvy Písek pro přípravu malty na jádrovou vrstvu Voda Doprava: Cement a vápno se dopravují nákladními vozy v pytlích nebo volně ložené v tlakovzdušných přepravnících Skladují se v uzavřených suchých skladech, volně ložené v ocelových zásobnících nebo plastikových kontejnerech Písek se doparvuje nákladními auty a skladuje se na venkovních skládkách u míchacích center-maltárny

Příprava pracoviště: Budova musí mít hotové nosné konstrukce a střechu, vyzděny příčky, osazeny zárubně a připraveny podkladní plochy (dlažby), povrchy musí být řádně vyschlé, musí být provedeny a odzkoušeny všechny instalace, zazděny rýhy po instalacích, osazeny konzoly, apod. Parapetní desky se osazují až po zřízení jádra omítky

Složení pracovní čety: 3 členná skupina omítkářů + 1 pomocný dělník 1 omítkář připravuje omítníky, rohová prkna ostění, 2 omítkář nahazuje jádrovou vrstvu omítky, 3 ji strhává, vyrovnává a zapravuje

Pracovní nářadí a pomůcky: Zednické nářadí: lžíce, naběračka, kladívko, olovnice Dřevěné hladítko široké, dřevěné hladítko úzké Novodurové hladítko Hladítko filcované Stahovací latě Ohraničující latě Zednické skoby Ocelové omítníky Lopata Truhlíky na maltu Pracovní lešení Vodováha Zednická šňůra, štětka, kbelík

Technologický postup: Dvouvrstvá štuková omítka: Postřik cementovou maltou, cihelné zdivo se omítá až po dodatečném sednutí a vyschnutí, povrch zdiva se očistí od prachu a spáry vyškrabou do hloubky 10 až 15 mm od líce zdiva, aby se omítka do zdiva řádně zavázala, suchý cihelný povrch je před omítáním navlhčen, po navlhčení se povrch opatří podhozem cementovou maltou, která slouží k vytvoření pevné a drané omítkové vrstvy, která spojuje jádrovou vrstvu s omítaným podkladem. Postřik se nahazuje řídkou maltou připravenou z íčního písku a cementu. Zřizování omítníků: aby jádrová vrstva omítky mohla být nanášena v rovině, zřizují se před omítáním tzv. omítníky, Jsou to svislé pásy (nebo terče) umístěné ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 m od sebe, vzájemně vodorovné a svisle vyvážené. Mohou být z malty nebo oceli.

Provedení jádrové vrstvy, tl Provedení jádrové vrstvy, tl. jádrové vrstvy bývá 10 až 15 mm, což závisí na rovnosti podkladní plochy, s nahazováním se začíná u omítníku a postupu je se v pruzích od podlahy směrem vzhůru. Strhávání jádra: nerovný povrch nahozeného jádra se strhává širší latí vedenou po omítnících, strhávací lať se sune po omítnících zdola nahoru šikmými pohyby ze strany na stranu. Nahazování jádra: stropy a podhledy schodů – vodorvné (šikmé) konstrukce se omítají stejným způsobem jako konstrukce svislé. Stropy se jádrují ve dvou vrstvách (aby se zabránilo jejímu odpadnutí. Mezi stropem a stěnou se vytvářejí fabiony (oblé/kolmé). Provedení štukové vrstvy: na zatvrdlé se natahuje vrchní vrstva ze štukové malty, a to ve sledu strop a potom stěny. Používá se dřevěné hladítko. Konečná úprava: štuková vrstva se upravuje kovovým a plstěným hladítkem