ženich do chomoutu a nevěsta pod čepec

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rodina.
Advertisements

Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
KŘÍŽOVÁ CESTA k u t n o h o r s k é k a p l i č k y.
krásný rok, kdy jsme dovršili naši lásku sňatkem.
KRÁTKÉ Allez les Filles… ALE DOBRÉ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Thajská svatba 11/2011 Večeře se snoubenci večer před svatbou.
1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
VTÍPKY nad * 18.

Co udělá Čech,když se dostane do sedmého nebe? Hned si podá žádost do osmého! Zapni si zvuk!
Integrita bezúhonnost
Allez les Filles… On hledá ji: Hledám ženu do třiceti let, pak už na to seru... Jste mladý, vzdělaný, zkušený a komunikativní? Jste připravený pracovat.
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
Přesvědčujeme sami sebe, že život bude lepší, jakmile se oženíme nebo vdáme, až budeme mít první dítě, potom další. Pak jsme otrávení, protože naše děti.
Srdce z lásky darované.
Proč je důležité studovat Principy
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
alias Ringo Silver  Šedesátka to nic není... Policajti říkají, tak prý k tomu do důchodu ještě pár let přidají. Nebuď smutný, nevěš hlavu, Tebe se to.
Svatý syn, přišel na svět, provázel lid, třicet tři let ač ještě mlád, ač plný sil, kříž smrti mé zakusil, zakusil. Ref.: němý jak Beránek šel vstříc smrti.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_581_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
O Bonitas! O Dobroto! Drahý Příteli! V té adventní době očekávání, kdy hledáme myšlenek a inspirace a připravujeme se na slavnost Narození našeho Pána,
Pohár mléka Endless love. way H.P..
B Ů H
32. Mojžíš se svým bratrem žádá faraona, aby propustil Izraelity z Egypta.
,,Marcelko,jak ti dnes dařilo v autoškole?“ ptá se jedna přítelkyně druhé.,,Skvěle! Zítra to zkusím s otevřenýma očima.“
Ženichu, nevěsto, co Vás to napadlo, vyměnit svobodu za svazek manželský, to už je kopanec opravdu ďábelský. Co jste už zkazili, to se již nespraví, teď.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Sňatek
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
1. Třikrát Petr vyznával, | že miluje Pána svého. | Třikrát Pán mu přikázal | pečovat o bezbranného. Málo je říkat: sestry, bratři. Nést břemena, to k.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Manželství Číslo DUM: VY_52_INOVACE_72_96 Vzdělávací předmět: Rodinná výchova Tematická oblast:
Aforismy s obrázky. Až náročná milenka vám ukáže, jak skromnou máte ženu. Jiří Novák.
DARUJ SVOJE VAJIČKO… Co to je????
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Smích léčí Uzdravme se dnes Smích léčí Uzdravme se dnes.
1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal,
Přišel na zem 1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal ke svobodě zval zotročené hříchem, můj Pán. Světem šel a lidskou nesl.
1. Já chtěl bych, Bože můj, mít srdce plné síly, | když slyším pozvání, ať za tebou se dám. | Však bojím se, že hřích mi bude příliš milý | a touhu po.
1. Ó kéž bych tisíc jazyků měl | a tisícerá ústa k nim, | bych lépe než kdo jiný uměl | ze hloubi srdce s plesáním | vždy novou vynést píseň chval o tom,
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
1. Raduj se, Bůh dnes přišel k nám, to bratře, sestro, slyš! Otevři dům, ať vstoupí Pán. A nebe, země, zvuč a nebe, země zvuč a nebe, země, Králi zvuč!
1. Mé srdce mluví slovo dobré chvály; | já písně zpívat budu svému Králi | a řeč svou plním slovy hbitými: | Tys, Králi krásnější před jinými, | tvůj ret.
1. Křti nás ohněm lásky svaté svojí, | zaněť srdce naše plápolem! | Přepaš horlivosti bedra naše k boji, | navštěv zase, | Pane, tuto zem!
Od Boha radost 1. Od Boha radost, radost, radost, radost, v srdíčku mám, v srdíčku mám, v srdíčku mám. Od Boha radost, radost, radost, radost, v srdíčku.
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
Vám dávám nový příkaz 1. /:Vám dávám nový příkaz svůj:
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
Předchůdkyně I. vlny ženského hnutí
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
Manželství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Manželství.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_09_Manželství Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
JAK SI UŽÍVAT? Jak žít, ať z toho něco mám? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? 7x VÍC.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Frazeologie a její užití
1. Za ty, kdo hladem trpí a bídou, prosíme: Zjev svoji slávu
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
Vtipy na téma SKLERÓZA
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
8 lidí na stůl, 10 stolů v místnosti a hlavní stůl
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
KRÁTKÉ Allez les Filles… ALE DOBRÉ.
Transkript prezentace:

ženich do chomoutu a nevěsta pod čepec Český jazykový a magický obraz svatby Klára Prchlíková prchlikova@ujc.cas.cz 33. studentský workshop Žďárek 22.–24. listopadu 2013

HLEDÁNÍ SVATEBNÍCH MOTIVŮ klíčová slova (svatba, svatební, veselka, nevěsta, ženich, ženit se, vdávat se, choť, manžel, manželka, manželství, manželský, sňatek...) ve slovnících (PSJČ, SSJČ, SSČ, Slovník české frazeologie a idiomatiky, Český etymologický slovník, Lidová rčení) Navrátilová, Alexandra: Namlouvání, láska a svatba v české lidové kultuře (folkloristický materiál z doby od 17. století po první světovou válku)

ČAS NA SVATBU popadlo ji vdávadlo přišlo na ni vdávadlo je zralá na vdávání ženidlo ho bouchlo ženidlo mu nedá pokoje je zralý na ženění nevěsta = dívka těsně před svatbou × ženich = muž těsně před svatbou, taktéž nápadník je z Drážďan, ne od Berouna (o ženichovi) „Mládenec má vůlu, on si volit může, co mu srdce káže. Ale panna ne tak, ona musí čekat, až jí synek zkáže.“

NEVĚSTOSTŘEDNOST která nevěsta nepláče před svatbou, pláče po ní vykupování nevěsty nevěsta přijíždí a při obřadu nastupuje jako poslední čepení vystupování z vozu předávání vařečky „Eště mi zastavte, na tom našem dvoře, ať já se rozloučím, s matičkou v komoře, achich ouvej, s matičkou v komoře.“ „Na tom folvarku vrany kuň stoji, juž se tež nevěsta ku slubu stroji. Ku slubu jela, hrozně plakala, se svoji hlavičky bandle trhala.“

Ztráta svobody manželský chomout manželské okovy manželské jho (= vztah manželství, zejména spoutávající, tíživé povinnosti partnerů, nejčastěji manžela) dostat se pod čepec vplout do manželského přístavu „Však nám tak nebude, až se oženíme, však nám tak nebude, až se vdáme.“ „S tebou já se loučím, ty svobodný stave, vám já, panny a mládenci, smutná dávám vale.“ „Počkej, holka, budeš želet, svých předešlých časů, až ti budou vypletati rozmarinku z vlasů. Budeš, holka, budeš želet, budeš, holka, plakat, až Ti budou tvý slzičky na fěrtoušek kapat.“

Motiv svázání manželský svazek svazování rukou štólou (při církevním obřadu) svazování rukou plátnem, ručníkem (při příchodu nevěsty do nového domova) uvázat si ženskou na krk „Ach, kdy nám pan farář štolou ruce sváže, kterak ho poslouchati máme, nám přikáže; což on nám přiloží desatero boží, takto se křesťanská láska množí.“

ZABEZPEČENÍ ŠŤASTNÉ BUDOUCNOSTI rozbíjení hrnců, střelba, křik družičky a družbové jezení ze společného talíře omezený výběr jídel rozbití polévkové mísy házení plodin na novomanžele figurína dítěte přenášení nevěsty přes práh svatba v máji volá na máry

Nastolení nového stavu vzít si za někoho manžele/manželku mít někoho za manžele/manželku vstoupit do stavu manželského „Chvola Pánu Bohu, už jsem se oženil. Jak ženu dostanu, tak doma vostanu, chvola Bohu, už mám ženu.“

NĚCO CENNÉHO Sedmá svátost (= svatba nebo manželka) stříbrná/zlatá/diamantová svatba drahá/lepší polovička „Ono je to pěkné zboží, ono sa s tým pěkně leží. Hoj, hoj, samý loj, huk, huk, huk, samý tuk!“ „Votvírejte, panímámo, votvírejte vrata, vezeme vám nevěstinku ze samýho zlata.“

DALŠÍ MOTIVY SVATEBNÍ HOSTINA SVATEBNÍ ODĚV byl na svatbě, a koláč neviděl být upejpavý jako nevěsta „Za stoly sedáme, koláča nemáme, starší družbo, pones nám ho, nech mu zazpíváme...“ být nastrojený jako ženich být vyšňořený jak na svatbu „Stroj se, stroj se, jenom rozpomeň se, néni to na rok, ani na leta dvě! Je to, je to do smrti nejdelší, hleď, můj Janičku, ze všech nejmilejší.“

Literatura BARTMIŃSKI, Jerzy. Čím se zabývá etnolingvistika? Slovo a smysl, 7, 2008, s. 299–309. ČECHOVÁ, Marie. Prostorové motivy ve frazémech. Naše řeč, 90, 2007, s. 113–122. KAJFOZS, Jan. Pranostika jako relikt magického obrazu světa. Kuděj, 2006, s. 22–34. NAVRÁTILOVÁ, Alexandra. Namlouvání, láska a svatba v české lidové kultuře. Praha: Vyšehrad, 2012. PRAVDOVÁ, Markéta. Žena se vdává, muž se žení. Jsme v češtině doma? Praha: Academia, 2012, s. 189. ZIÓŁKOWSKI, Marek. Jazykový obraz světa. Slovníkové heslo. Slovo a smysl, 7, 2008, s. 340–342.

DĚKUJI ZA POZORNOST!