Informatika a výpočetní technika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Periferní zařízení počítače
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Informatika a výpočetní technika
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
Hardware Fyzické vybavení počítače, vše, na co se dá sáhnout
Periferní zařízení počítače
Přídavná zařízení.
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
PC komponenty.
Sběrnice.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Periferní zařízení počítače
Druhy Počítačů.
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Hardware a software.
Vstupní a výstupní zařízení
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
HARDWARE II Periferie.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Zuzana Máslová Zuzana Máslová GIO Semily GIO Semily Nad Špejcharem Semily Nad Špejcharem Semily / /2008 Informace.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Hardware.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
HARDWARE Co je to ?.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
HARDWARE.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
 Počítačová sestava (tzv. jádro)  Skládá se:  pc skříň  obrazovka (monitor)  klávesnice  myš.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vypracoval / Roman Málek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Transkript prezentace:

Informatika a výpočetní technika Ústav zdravotnických studií TUL 1. ročník

POČÍTAČ Stroj na zpracování informací. Hardware technické vybavení počítače. Software programové vybavení počítače.

Základní jednotka Obsahuje nebo může obsahovat: Motherboard Operační paměť Mechaniky pružných disků Pevné disky Rozhraní pevných disků Interní mechanika CD-ROM / DVD-ROM Interní mechaniky jiných diskových médií Videokarta ( GPU -grafická karta) Zvuková karta I/O karta Síťová karta Další zařízení

Další části Monitor Tiskárna Klávesnice Myš Externí mechaniky diskových médií PCMCIA zařízení Scanner Další zařízení

Motherboard = deska plošného spoje tvořící základ celého počítače. Fyzicky slouží k osazení jednotlivých komponent a k přenosu dat mezi nimi. Data mezi komponentami jsou přenášena po tzv. „sběrnicích„.

Motherboard obsahuje: Procesor Patici pro numerický koprocesor Obvody čipové sady Rozšiřující sběrnici (bus) Paměti Vyrovnávací cache paměť Sloty pro připojení rozšiřujících karet může obsahovat: Vstupní/výstupní porty Řadič pružných disků Rozhraní pevných disků Videokarta /GPU

Procesor Procesor je základní součást počítače, která provádí výpočty, řídí překlad a vykonávání instrukcí uložených v operační paměti počítače.

Základní parametry procesorů Taktovací frekvence - rychlost, s jakou procesor dokáže zpracovávat data, provádět s nimi různé operace a výpočty. Cache je obecný termín pro vyrovnávací paměť. Do této si procesor ukládá data, se kterými zrovna pracuje, aby je měl v případě potřeby okamžitě po ruce, což jeho práci výrazně urychlí. (L1, L2, L3)

Paměti Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje.

Rozdělení pamětí Vnitřní (interní) paměti Vnější (externí) paměti Paměti osazené většinou na základní desce. Jsou do nich zaváděny právě spouštěné programy (nebo alespoň jejich části) a data, se kterými pracují. Vnější (externí) paměti Paměti realizované většinou za pomoci zařízení používajících výměnná média. Slouží pro dlouhodobé uchování informací a zálohování dat.

Vnitřní (interní) paměti Jsou to paměti, s nimiž mikroprocesor bezprostředně pracuje. Tyto paměti, osazené většinou na základní desce, bývají realizovány pomocí polovodičových součástek. Základní typy: ROM RAM Cache paměti Registry

Vnější (externí) paměti Paměti pro možnost uložení programů a dat pro pozdější využití. Papírová média; Magnetická média; Optická média; Magneto-optická média (magnetooptické disky jsou vyrobeny ze silně magnetických materiálů); Elektrická média.

Sběrnice Sběrnici si můžeme obecně představit jako skupinu elektrických vodičů spojujících jednotlivé součásti počítače. Přes sběrnice probíhá komunikace mezi mikroprocesorem a periferiemi.

Klávesnice Klávesnice slouží jako základní vstupní zařízení.

Myš Myš je zařízení, které umožňuje přenášet pohyb ruky po vodorovné podložce na obrazovku počítače. Slouží většinou jako ukazovátko při práci s mnoha dnešními programy. Dělení myší Elektromechanické Optomechanické Optické LED LASER Alternativní zařízení: Trackball – větší kulička je zabudována v zařízení a pohybuje se s ní přímo prstem, Trackpoint – tlustší malá tyčinka uprostřed klávesnice, která naklánění přenáší na pohyb kurzoru, Touchpad – destička měřící elektrickou kapacitu, kterou ovlivňuje posunování prstu.

Monitor Je na něj směrována většina výstupů z PC. Zobrazování textové i grafické informace. Katodové LCD Plazmové OLED/ AMOLED - (zkratka anglického Organic light-emitting diode) je typ displeje využívající technologii organických elektroluminiscenčních diod.

Tiskárna Je výstupní zařízení počítače sloužící k převodu digitální reprezentace obrazu na papír nebo fólii. Existuje velké množství technologií tisku. Pro různé oblasti použití jsou vhodné různé typy tiskáren.

Druhy tiskáren Tiskárny s typovým kolečkem - Tisková hlava má jediný elektromagnet - úderník. Mezi barvící páskou a úderníkem se pohybuje typové kolečko. Má tvar jako kopretina a na konci každého paprsku je jeden znak. Válcové (bubnové) tiskárny - Mechanický typ tiskárny.Princip tisku je obdobný jako u tiskárny s typovým kolečkem. Tepelné (termo) tiskárny - Tiskárna používající k tisku druh papíru citlivý na teplo. Jemné statické jehličky se pohybují a zahřívají se. V kontaktu s papírem způsobují jeho zabarvení.

Druhy tiskáren Jehličkové tiskárny - Je označována také jako maticová tiskárna (dot matrix printer ). Inkoustové tiskárny - Je označována také jako trysková Laserové tiskárny - Laserový paprsek kreslí požadovaný obraz pohybujícím se paprskem na rotující válec. Tento válec je citlivý na světlo - v místě, kam paprsek dopadne, vznikne na válci elektrostatický náboj. LED tiskárny - Princip tisku je obdobný jako u laserové tiskárny, jen zdrojem světla při tisku je místo laseru polovodičová tisková hlava LED.

Plotter Výstupní zařízení produkující fyzickou (papírovou) kopii obrazu v počítači. V posledních letech se používají velkoformátová tisková zařízení, která jsou svou technologií vlastně "zvětšenými tiskárnami", přesto se označují termínem plotter. Rozlišujeme dvě základní provedení plotterů – deskové a stojanové.

Skenery Skener je zařízení, které slouží ke snímání předlohy do počítače – převádí grafickou podobu na elektronickou. Skenovaná předloha se osvětlí vhodným zdrojem světla, odražené (prošlé) světlo se zachytí světlo-citlivými prvky, které ho změní na elektrický signál. Tento signál je následně převeden na číselné hodnoty dále zpracovatelné v PC.

Počítačová síť Počítačová síť je propojení počítačů (příp. dalších zařízení) umožňující jejich komunikaci a sdílení hardwaru, softwaru a dat.

Komponenty počítačových sítí Hardwarové Uzly (počítače a karty pro síťová rozhraní) Topologie (fyzická a logická) Pasivní a aktivní prvky sítě Pomocné komponenty (periferní zařízení, bezpečnostní zařízení a nástroje) Softwarové Síťové operační systémy a software prac. stanic Prostředky (programové vybavení serverů a ovladače HW) Aplikace - síťové programové vybavení

Literatura http://www.fi.muni.cz/usr/pelikan... http://www.fi.muni.cz/usr/jkucera... Mark Minasi: Velký průvodce hardwarem