Informatika a výpočetní technika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/8.
Periferní zařízení počítače
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Informatika a výpočetní technika
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
Hardware Fyzické vybavení počítače, vše, na co se dá sáhnout
Periferní zařízení počítače
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Základy počítačů a kancelářský software
ZÁKLADNÍ DESKA.
PC komponenty.
Sběrnice.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Periferní zařízení počítače
Druhy Počítačů.
Hardware a software.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zuzana Máslová Zuzana Máslová GIO Semily GIO Semily Nad Špejcharem Semily Nad Špejcharem Semily / /2008 Informace.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Hardware.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
Hardware osobních počítačů
HARDWARE Co je to ?.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
HARDWARE.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Vypracoval / Roman Málek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

Informatika a výpočetní technika 1. ročník

POČÍTAČ Stroj na zpracování informací. Hardware technické vybavení počítače. Software programové vybavení počítače.

Základní jednotka Obsahuje nebo může obsahovat: Motherboard Operační paměť Mechaniky pružných disků Pevné disky Rozhraní pevných disků Interní mechanika CD-ROM Interní mechaniky jiných diskových médií Videokarta (grafická karta) Zvuková karta I/O karta Síťová karta Další zařízení

Další části Monitor Tiskárna Klávesnice Myš Externí mechaniky diskových médií PCMCIA zařízení Scanner Další zařízení

Motherboard = deska plošného spoje tvořící základ celého počítače. Fyzicky slouží k osazení jednotlivých komponent a k přenosu dat mezi nimi. Data mezi komponentami jsou přenášena po tzv. „sběrnicích„.

Motherboard obsahuje: Procesor Patici pro numerický koprocesor Obvody čipové sady Rozšiřující sběrnici (bus) Paměti Vyrovnávací cache paměť Sloty pro připojení rozšiřujících karet může obsahovat: Vstupní/výstupní porty Řadič pružných disků Rozhraní pevných disků Videokarta

Procesor Procesor je základní součást počítače, která provádí výpočty, řídí překlad a vykonávání instrukcí uložených v operační paměti počítače.

Základní parametry procesorů Taktovací frekvence - rychlost, s jakou procesor dokáže zpracovávat data, provádět s nimi různé operace a výpočty. Cache je obecný termín pro vyrovnávací paměť. Do této si procesor ukládá data, se kterými zrovna pracuje, aby je měl v případě potřeby okamžitě po ruce, což jeho práci výrazně urychlí.

Paměti Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje.

Rozdělení pamětí Vnitřní (interní) paměti Vnější (externí) paměti Paměti osazené většinou na základní desce. Jsou do nich zaváděny právě spouštěné programy (nebo alespoň jejich části) a data, se kterými pracují. Vnější (externí) paměti Paměti realizované většinou za pomoci zařízení používajících výměnná média. Slouží pro dlouhodobé uchování informací a zálohování dat.

Vnitřní (interní) paměti Jsou to paměti, s nimiž mikroprocesor bezprostředně pracuje. Tyto paměti, osazené většinou na základní desce, bývají realizovány pomocí polovodičových součástek. Základní typy: ROM RAM Cache paměti Registry

Vnější (externí) paměti Paměti pro možnost uložení programů a dat pro pozdější využití. Papírová média; Magnetická média; Optická média; Magneto-optická média; Elektrická média.

Sběrnice Sběrnici si můžeme obecně představit jako skupinu elektrických vodičů spojujících jednotlivé součásti počítače. Přes sběrnice probíhá komunikace mezi mikroprocesorem a periferiemi.

Klávesnice Klávesnice slouží jako základní vstupní zařízení.

Myš Myš je zařízení, které umožňuje přenášet pohyb ruky po vodorovné podložce na obrazovku počítače. Slouží většinou jako ukazovátko při práci s mnoha dnešními programy. Dělení myší Elektromechanické Optomechanické Optické

Monitor Je na něj směrována většina výstupů z PC. Zobrazování textové i grafické informace. Katodové LCD Plazmové

Tiskárna Je výstupní zařízení počítače sloužící k převodu digitální reprezentace obrazu na papír nebo fólii. Existuje velké množství technologií tisku. Pro různé oblasti použití jsou vhodné různé typy tiskáren.

Druhy tiskáren Tiskárny s typovým kolečkem Válcové (bubnové) tiskárny Tepelné (termo) tiskárny Jehličkové tiskárny Inkoustové tiskárny Laserové tiskárny LED tiskárny

Plotter Výstupní zařízení produkující fyzickou (papírovou) kopii obrazu v počítači. V posledních letech se používají velkoformátová tisková zařízení, která jsou svou technologií vlastně "zvětšenými tiskárnami", přesto se označují termínem plotter. Rozlišujeme dvě základní provedení plotterů – deskové a stojanové.

Skenery Skener je zařízení, které slouží ke snímání předlohy do počítače – převádí grafickou podobu na elektronickou. Skenovaná předloha se osvětlí vhodným zdrojem světla, odražené (prošlé) světlo se zachytí světlo-citlivými prvky, které ho změní na elektrický signál. Tento signál je následně převeden na číselné hodnoty dále zpracovatelné v PC.

Počítačová síť Počítačová síť je propojení počítačů (příp. dalších zařízení) umožňující jejich komunikaci a sdílení hardwaru, softwaru a dat.

Komponenty počítačových sítí Hardwarové Uzly (počítače a karty pro síťová rozhraní) Topologie (fyzická a logická) Pasivní a aktivní prvky sítě Pomocné komponenty (periferní zařízení, bezpečnostní zařízení a nástroje) Softwarové Síťové operační systémy a software prac. stanic Prostředky (programové vybavení serverů a ovladače HW) Aplikace - síťové programové vybavení

Literatura http://www.fi.muni.cz/usr/pelikan... http://www.fi.muni.cz/usr/jkucera... Mark Minasi: Velký průvodce hardwarem Citováno prosinec 2006