ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Trh a jeho zákonitosti.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Poptávka na trhu zboží a služeb
Základní pojmy v ekonomice
Ekonomická gramotnost
Základní ekonomické pojmy
 V tržním systému se ekonomické subjekty (na jedné straně výrobci, prodávající, na druhé straně nakupující zákazníci (domácnosti, firmy, vláda a státní.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
1. Základní ekonomické pojmy
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
1/2 FUNGOVÁNÍ TRŽNÍ EKONOMIKY EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Potřeby lidí 2.hodina.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
3. srpna 2013VY_32_INOVACE_100202_Teorie_potreb_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Základní ekonomické pojmy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
PŘÍPRAVA VÝROBY str. 95 Hospodářský proces (opakování): Výroba
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Činitelé uspokojující potřeby:  Statky.
Seminář 1. Předmět ekonomie
Ing. Hana Kročová EKONOMIKA Anotace Materiál seznamuje se základními pojmy nabídka, faktory ovlivňující nabídku, cena. Musí být doplněn.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Trh Pavel Šuranský.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_ZAKLADNI.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Statky a služby Základní ekonomické pojmy Čím uspokojujeme potřeby? Službami a statky. Co je to statek? Hmotná i nehmotná věc sloužící k uspokojení potřeb.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Trh práce. Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti, hospodaření.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Ekonomika – základní pojmy.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Ekonomika– národní hospodářství
Digitální učební materiál
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE Ekonomická teorie Ekonomická potřeba Výrobní faktory Statek Směna Buckwaldův zákon: Když se ekonomika zlepšuje, všechno ostatní se zhoršuje. Murphy

EKONOMICKÁ TEORIE EKONOMIE a EKONOMIKA Ekonomická teorie /ekonomie/ je odvozená z ekonomické praxe /ekonomiky/. Ekonomickou teorii chápeme jako vědu společenskou nebo formálně logickou, vždy se bude zabývat určitým aspektem života společnosti a jejích členů.

EKONOMICKÁ POTŘEBA Označujeme tímto pojmem stav, kdy člověk cítí potřebu (nedostatek) a vynakládá své úsilí o jeho překonání. Ekonomický subjekt (člověk) spotřebou statku získává užitek. Potřeby se neustále vyvíjí a mění podle věku, vzdělání apod. Když uspokojíme jednu potřebu, vyvoláme tím jinou potřebu. Potřeby uspokojujeme pomocí služeb a statků.

EKONOMICKÁ POTŘEBA POTŘEBY můžeme rozdělit na: ZÁKLADNÍ - biologické /spánek, jídlo, dýchání/ - vyšší /nejsou nezbytné/ NÁHODILÉ /příčinou bývá určitý impulz/ UMĚLÉ VYVOLANÉ POTŘEBY /móda, reklama/ INDIVIDUÁLNÍ A SPOLEČENSKÉ

VYBERTE SPRÁVNOU odpověď: Potřeba je pociťovaný nedostatek. ANO NE

VYBERTE SPRÁVNOU odpověď: Ekonomická teorie se nazývá: EKONOMIE EKONOMIKA

VÝROBNÍ FAKTORY Při výrobě ekonomických statků člověk používá vzácné výrobní faktory /factors of production/. Existují tři základní výrobní faktory: práce půda kapitál K nim se připojují přírodní zdroje a také technologie. V poslední době někteří ekonomové přidávají další výrobní faktor – informace.

STATEK V ekonomii znamená předmět (případně službu) , která slouží k uspokojení potřeb. Jsou to hmotné i nehmotné věci, které slouží k uspokojování potřeb člověka. Ekonomická teorie rozlišuje několik druhů statků podle různých kritérií /př. Podle vzácnosti/: vzácný– statků je omezené množství, spotřebitelé jsou ochotni za ně platit; většina statků volný– statek volně k dispozici

VYBERTE SPRÁVNOU odpověď: Co jsou to statky? Hmotné i nehmotné věci , které slouží k uspokojení potřeb. Cizí činnost, která uspokojuje lidské potřeby. Lidské potřeby, které jsou rozmanité a nekonečné.

VYBERTE SPRÁVNOU odpověď: Co jsou to výrobní faktory? Faktory, bez kterých výroba nemůže proběhnout. Cílevědomá lidská činnost, která vytváří statky a služby.

SMĚNA Je činnost, při které si ekonomické subjekty navzájem vyměňuji statky. Informaci, kolik lze získat množství jednoho statku za statek jiný, poskytují ceny, které se formují na trzích, jako výsledek střetnutí nabídky a poptávky. Teprve směna /trh/ ukáže, zda všechny drahé výrobní faktory nebyly vynaloženy marně.

SMĚNA Směna je proces, při kterém NABÍZEJÍCÍ /výrobci, obchodníci/ hledají KUPUJÍCÍ na své zboží na své zboží a služby, aby mohli realizovat ZISK. Může se stát, že výrobek svého kupce nenajde, podnikatel tak nedosáhne svého zisku a prodělá.

VYBERTE SPRÁVNOU odpověď: Směna je součást hospodářského procesu, který následuje po výrobě a rozdělování. V této fázi lidé vyměňují své mzdy za výrobky, kterými uspokojují své potřeby. ANO NE

a přeji hodně úspěchu v dalším vzdělávání a v životě. DĚKUJI ZA POZORNOST a přeji hodně úspěchu v dalším vzdělávání a v životě.