Monitorování výuky odborných předmětů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Půdy:.
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Monitorování výuky odborných předmětů
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
Ochrana Ovzduší - cvičení 6 Omezování plynných emisí
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Čistička odpadních vod
Čistička odpadních vod
ČOV (čistírna odpadních vod)
ZNEČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE VODY
Ekologické aspekty vody
Čističky odpadních vod ČOV
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Zásobování pitné vody.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Voda a vzduch = základ života
Metody oddělování složek směsí
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Voda.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Separační metody.
Jak se čistí odpadní voda
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
Drtič.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Pedosféra 1 Igor Dostal.
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
Fázové separace.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci –Fyzikální –Chemické –Biologické (biochemické) Typy biochemických procesů –Aerobní –anaerobní.
Základní pojmy organické chemie
Fosilní paliva – Ropa.
Mikroorganismy v životním prostředí
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
KOMUNÁLNÍ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV Bubeneč. Zákony v ČR Hospodaření a nakládání s vodou se v ČR řídí těmito zákony: o Zákon č. 254/2001 Sb., Vodní zákon.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Odpadní voda ČOV Praha Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
Digitální učební materiál
Příklad k řešení CHEMICKÁ RECYKLACE PET
Digitální učební materiál
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci Typy biochemických procesů
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Půdy.
Transkript prezentace:

Monitorování výuky odborných předmětů Reg. č. CZ.1.07/1.1.08/03.0032 Odpadní vody

Odpadní voda = voda, která má po použití změněnou jakost ( a jiné vody pokud mohou ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod). - průmyslová odpadní voda – voda po použití v průmyslu - komunální odpadní voda – voda ze sídlišť, splach z ulic (obsahuje moč, organické znečištění, soli, fosfáty, detergenty, písek, plasty…)

Znečištění vody: Přirozené - zemina, odumřelé zbytky rostlin a živočichů, živé organismy Umělé – (antropogenní) – plasty, sklo, ropné látky…  1) Mechanické (fyzikální ) - předměty a látky rozptýlené ve vodě (dřevo, plasty, písek, sklo…) 2) Chemické - látky rozpuštěné ve vodě (moč, soli, dusičnany, saponáty,…) 3) Tepelné – změna tepoty vody, obvykle nadměrně teplá voda, která způsobí úhyn organismů. 4) Biologické – živé organismy, odumřelé organismy a jejich části 5) Radioaktivní – obvykle podzemní vody obsahující radon. Má mutagenní účinky.

Zdroje znečištění: Bodové – továrna, která vypouští do toku odpady Plošné - splachy ze zemědělsky obdělávané půdy Difuzní – rozptýlené drobné bodové zdroje

Metody čištění vod 1)Fyzikální - česle - železné dráty různé tloušťky a vzdálenosti (nutno čistit) pro zachytávání velkých mechanických předmětů, textilií a vláken. -síta - funkce stejná, zachycují mechanické znečištění menší velikosti. - filtry – zachycení drobných rozptýlených částic (zemina, písek.)

- usazování – lapače písku - štěrk, písek, zemina - nádrže, kde se zpomalí proud a látky s vyšší měrnou hmotností než voda se usazují na dně. Velmi malé částice se usazují příliš pomalu, používají se proto jiné metody. - lapače tuků – látky s menší hustotou než voda se usazují na hladině nádrže, odkud se mechanicky sbírají.

- čeření - umožňuje usazování jemných koloidních částic, které by se usazovaly příliš dlouho. Do vody se přimísí chemické látky (chlorid železitý), které mění jejich el.náboj, a tak způsobí jejich shlukování a rychlejší sedimentaci. Fáze: - flokulace – shlukování a tvorba vloček - sedimentace - usazování - flotace - umožňuje odstranění nejjemnějších částic navázáním na bublinky vzduchu, které procházejí nádrží a poutají na sebe koloidní částice a tuky. Vzniká špinavá pěna, která se mechanicky odstraňuje.

2)Chemické metody: -absorpce –adsorpce - pohlcování na povrchu - navázání znečišťujících .částic na aktivní uhlí ve formě zrn nebo filtrů. - membránové procesy - velmi jemný filtr (celofán, PVC, duté vlákno), který je schopen zachytit i rozpuštěné látky (jedná se o ultrafiltraci). - neutralizace – čištění kyselých nebo zásaditých vod na výsledné pH 6 - 9 Příklad: NaOH + HCl  NaCl + H2O (vzniklé soli se musí odstranit) - neutralizační činidla: vápenec, NaOH, soda, kyseliny

oxidace a redukce - změna oxidačního čísla může způsobit změnu vlastností Příklad: CrVI-jedovatý  CrIII – nejedovatý CN-I- jedovatý  No2 – nejedovatý - oxidační činidla – O2, O3, KMnO4 - redukční činidla – SO2, H2 srážení - převedení rozpuštěné látky na sraženinu, která se dá snadno mechanicky odstranit (odstraňování těžkých kovů). destilace - oddělení látek na základě rozdílného bodu varu (voda a formaldehyd).

3) Biologické metody čištění - procesy běžné v přírodě při rozkladu organických látek prostřednictvím organismů. a) Aerobní metody: - biologické kolony – válcové nádrže o výšce 4 m a průměru 8 m naplněné substrátem (hrubý štěrk, plast), jejímž středem vychází rameno, které se otáčí a skrápí substrát znečištěnou vodou. Substrát je osídlen mikroflórou (bakterie, prvoci, houby), která se živí organickým znečištěním, kterého vodu takto zbavuje.

biofiltry – otočné válce, které jsou napůl ponořeny do nádrže se znečištěnou vodou. Při otáčení jsou střídavě ponořeny a střídavě na vzduchu. Na jejich povrchu se usídlí mikroflóra, která spotřebovává organické znečištění. biologicky aktivní nádrže – nádrž, ve které se namnoží aktivní kultura bakterií, které pohlcují organické znečištění. Kal, který takto vzniká, se usazuje.

b) Anaerobní metody: Jsou využívány pro rozklad sedimentovaných kalů, které obsahují velký podíl organických látek. - anaerobní digesce – probíhá v nádržích bez přístupu vzduchu, které jsou zahřívány. Uvnitř dochází k rozkladu organických látek pomocí anaerobních bakterií a kvasinek. Polysacharidy, bílkoviny a tuky jsou postupně rozkládány na jednoduché organické kyseliny, monosacharidy, alkoholy, následně až na plyny a pevný zbytek. Pevný zbytek = „kaly z ČOV“ obsahuje mnoho minerálních látek, dá se použít jako hnojivo, jeho použití však je omezené, protože může obsahovat vysoký podíl těžkých kovů a případně patogeny.

Směs vzniklých plynů = bioplyn obsahuje: 50 – 75 % CH4 25 – 45 % CO 2 0 - 10 % vodní páry 1 – 3 % N 2 0 – 1 % NH3, H2 S, H2 Bioplyn se využíván - jako palivo a k následnému vyhřívání fermentační nádrže, vytápění budov apod. - k výrobě elektrické energie v kogenerační jednotce.

Čistírna odpadních vod: = technologické zařízení pro úpravu vlastností odpadní vody na takovou kvalitu, aby mohla být vrácena do recipientu. Konkrétní zařízení využívá výše uvedené metody, které kombinuje podle potřeby a podmínek. Kapacita musí odpovídat množství znečištěné vody. Přepočítává se na měrnou jednotku - „ekvivalentní obyvatel“ = množství vody, které odpovídá průměrné spotřebě 1 obyvatele /den = 400l vody.

Rozdělení: Průmyslové čistírny odpadních vod – speciální zařízení, upravující různě znečištěné průmyslové vody Komunální čistírny odpadních vod – konkrétní zařízení pro čištění komunální odpadní vody (obvykle městské, obecní…) Individuální čistírny odpadních vod – malá zařízení pro čistění odpadních vod z rodinného domku, penzionu,…)

Rozdělení: Průmyslové čistírny odpadních vod – speciální zařízení, upravující různě znečištěné průmyslové vody Komunální čistírny odpadních vod – konkrétní zařízení pro čištění komunální odpadní vody (obvykle městské, obecní…) Individuální čistírny odpadních vod – malá zařízení pro čistění odpadních vod z rodinného domku, penzionu,…)