Hardware- počítačové komponenty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
Stavba počítačů.
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Základy IT Tomáš Sládek
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
ZÁKLADNÍ DESKA.
PC komponenty.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
PROSTŘEDKY VÝPOČETNÍ TECHNIKY
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní části počítače
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
MainBoard.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PROCESORY.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
HARDWARE Co je to ?.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_221 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vnitřek skříně počítače
Hardwarové vybavení počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Transkript prezentace:

Hardware- počítačové komponenty

Počítačová sestava Počítač je složen z několika základních dílů- komponent. Některé integrované. Nutná kompatibilita. Dle využití počítače se liší i typ jednotlivých komponent v sestavě.

Základní deska Procesor Operační paměť Pevný disk Přídavné karty Case a zdroj Mechanika

Základní deska (MB) Motherboard Jejím účelem je propojit jednotlivé komponenty do fungujícího celku (uchycení, napájení, přenos dat). Komponenty musí být kompatibilní. Ostatní zařízení se zapojuje do tzv. slotu. Důležité parametry: počet slotů, chipset, patice

Pam. sloty Patice IDE PCI-E 16x PCI-E PCI SATA

Chipset - Zajišťuje spolupráci mezi dalšími komponentami PC. North Bridge: Prostředník mezi procesorem, operační pamětí a grafickou kartou South Bridge: Zabezpečuje komunikaci mezi ostatními komponentami a periferiemi

Procesor (CPU) Central Processing Unit Procesor je výkonný díl počítače. Fyzicky je to elektronický integrovaný obvod, který je umístěn na křemíkové destičce. Vkládá se do patice (socket). Intenzivně chlazen chladičem. Výrobci: Intel, AMD … Důležité parametry: frekvence, typ patice, počet jader, cache

Operační paměť (RAM) Random access memory Slouží k ukládání dat se kterými počítač právě pracuje. Velmi důležitá pro rychlý chod počítače. Pokud počítač vypnete, je obsah operační paměti ztracen. Důležité parametry: kapacita, typ paměti

Pevný disk (HDD) Hard disk Slouží k dočasnému nebo trvalému uchování většího množství dat pomocí magnetické indukce. Rozhraní: ATA, SATA Data organizována do soustředných kružnic-stopy. Stopy rozděleny na sektory. Náchylnější k poruchám než jiné součásti počítače Důležité parametry: rychlost, hlučnost, kapacita, rozhraní

Plotny Čtecí hlava

ATA SATA SSD

Přídavné karty Grafická karta: Vytváří grafický výstup na monitoru. Dnes se nejběžněji připojuje přes PCI-E 16x slot.

Přídavné karty Zvuková karta: Umožňuje produkovat zvuky ve slyšitelném zvukovém spektru. Obsahuje D/A převodník Dnes se nejběžněji připojuje přes PCI slot.

Přídavné karty Síťová karta: Umožňuje komunikaci mezi počítači. Dnes se nejběžněji připojuje přes PCI slot.

Síťová wi-fi karta UTP kabel s koncovkou RJ-45

Case a zdroj Case= počítačová skříň. Slouží k mechanickému upevnění komponent. Typy: desktop, tower Zdroj zajišťuje napájení ostatních částí.

Optická mechanika Zařízení pro čtení a ukládání dat na optické disky. Rozhraní: ATA, SATA CD, DVD, Blu-ray, HD DVD Důležité parametry: Rychlost čtení a zápisu, rozhraní

Vyzkoušejte si: Zjistěte, jaké procesory se v současné době vyrábí, jejich vlastnosti a kupní cenu. Zjistěte, jaké kapacity dosahují dnešní operační paměti. Zjistěte, jaké kapacity dosahují dnešní pevné disky. Zjistěte firmy, které dodávají většinu grafických karet. Zjistěte, jaký typ počítačové skříně je v učebně. Zjistěte hardwarovou konfiguraci počítačů v učebně. Zkuste si vzpomenout, jaký hardware obsahuje váš domácí počítač?

Zajímavé odkazy www.svethardware.cz www.pctuning.cz www.technet.cz