Zařízení pro trvalé uchování dat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Luzar I/IT3 2006/2007.
Advertisements

III/2 XVII A
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Pevné disky-rozhraní.
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Identifikátor materiálu: EU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
Zařízení pro trvalé uchování dat
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Paměťová média Jiří Beran Paměťová média Jiří Beran.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Ukládání dat. 1) Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit pot ř ebu zdroj.
Disky Martin Klejch 3.B.
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Paměťová média.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Cyklické kódy Přednáška 6. Perfektní kód A.Opravuje největší množství chyb B.Má nejvíce kódových slov C.Má nejlepší poměr počet chyb/délka kódu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HARDWARE_S1.
Paměťová média.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Identifikátor materiálu: EU
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Hardware 4 verze 2.6.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Záznamová média Informatika – 6. ročník
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
USB Flash Disk Kateřina Klajsnerová.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů FLASH DISK USB flash disk, je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. Většinou.
USB flash disk. Úvod USB flash paměť, někdy též USB klíč, paměťový klíč USB či USB flash disk (hovoro- vě fleška či USB klíček), je paměťové zařízení,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
 Říká se jim též USB klíč, hovorově flashka  Používají se jako náhrada diskety  Podoba klíčenky, vybaveny pamětí typu flash  Data se nahrávají přes.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
Blu-ray.  celý název formátu zní "Blu-ray disk, odtud zkratka BD  Název disku pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PC základní jednotka.
VY_32_INOVACE_56_Pevný_disk
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnější paměti počítače
Záznamová média.
Systémové oblasti disku
OP VK VYT 2.9 Mechaniky (DVD, Blue-ray, FDD)
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
Záverečný projekt
INFORMATIKA – záznamová media
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Zařízení pro trvalé uchování dat Harddisk; CD; DVD; Flash; Blu-Ray; SD

Pevný disk (harddisk) zařízení, na kterém jsou uložena všechna data a programy, s nimiž počítač pracuje princip záznamu: záznam dat je magnetický, je prováděn pomocí čtecích/zapisovacích hlav na pevné (neohebné) plotny

Fyzické rozdělení disku struktura disku: A – plotny (kotouče s magnetickou vrstvou) B – otočné raménko nesoucí všechny hlavy C – záznamová a čtecí hlava (head) D,E – cylindr (stopa, prochází všemi plotnami, tj. válec) F – sektor (úhlová výseč se stopami)

přístupová doba = průměrný čas, za který je disk připraven číst nebo zapisovat data (v současné době je okolo 8,5 ms) vybavovací doba = doba potřebná pro nalezení dat fragmentace: při obsazování volného místa na pevném disku (obzvláště pokud je disk už z větší části zaplněn) dochází vždy k fragmentaci souborů, což znamená, že soubory jsou rozkouskovány a jejich části se nacházejí v různých oblastech disku. Práce s diskem je tedy pomalejší. Aby došlo ke zrychlení pevného disku, dělá se defragmentace = fragmentované soubory a jejich části jsou přesouvány k sobě. Srovnává data za sebou, takže mezi soubory na disku není zbytečně volné místo a soubor není fyzicky rozeset po disku, je uložen v sektorech následujících těsně za sebou

Výhody a nevýhody výhody: velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně vysokou rychlostí blokového čtení data se při odpojení disku od napájení neztrácí počet přepsání uložených dat jinými je prakticky neomezena nevýhody: pevné disky obsahují pohyblivé mechanické součásti, a proto jsou náchylnější k poruchám než jiné součásti počítače (při mechanickém rázu se může čtecí hlava dotknout povrchu plotny, jejíž záznamová vrstva je velice citlivá na mechanické poškození, a proto se poškozená oblast stane nečitelnou a data či celý disk jsou zničena)

CD = Kompaktní disk kapacita cca 700 MB CD = Compact Disk – Kompaktní disk, ze kterého lze buď číst nebo na něj můžeme zaznamenávat data,které se dají následně číst.

Druhy CD CD – R (Recordable) CD - RW (Rewritable ) CD-RW disky dovolují na rozdíl od CD-R disků, aby záznam byl přemazán a proveden znovu. Přemazání však nemůže být prováděno libovolně, jako např. na pevném disku, ale pouze na celém disku. K CD-R, který je potom čitelný v běžné CD-ROM mechanice.

DVD- anglicky Digital Versatile Disc nebo Digital Video Disc Na první pohled je jen těžko rozeznatelné od CD. Fungují na velmi podobném principu.

Rozdíl stop u CD a DVD Zápis na DVD

VÝHODY NEVÝHODY Dražší média Dlouhá životnost médií - minimálně 30 let Nutná podpora mechanikou Pomalý zápis Dlouhá životnost médií - minimálně 30 let Vydrží více než 100 000 zápisů proti běžným 1000 Není potřeba ovladačů ani specializovaného software Jednoduché použití Automatická kontrola záznamu

Formáty DVD-ROM (pouze pro čtení, lisované médium) DVD-R/DVD+R (zapisovatelné médium, znamínka +/- značí dva různé technické standardy, které nejsou vždy kompatibilní) DVD-RW/DVD+RW (přepisovatelné médium) DVD+R DL (zapisovatelné, dvouvrstvé médium) DVD-RAM (speciální formát přepisovatelného média, se kterým se dá do jisté míry pracovat podobně jako s pevným diskem)

USB Flash disk většinou má podobu klíčenky a je vybaveno pamětí typu flash, která umožňuje uchování dat i při odpojení napájení data se do disku nahrávají přes sběrnici USB, odtud název je to klasický USB konektor a malá destička s integrovaným obvodem data jsou ukládána v poli tranzistorů (plovoucí brány), zvaných „buňky“, každá z nich obvykle uchovává 1 bit informace slouží na přenos osobních dat (dokumentů, hudby, videa)

Secure Digital (zkratka SD) Secure Digital (zkratka SD) = paměťov karta používaná v přenosných zařízeních včetně digitálních fotoaparátů, přenosných počítačů a mobilních telefonech jako médium je použita flash paměť

Blu-ray disk technologii vyvinula japonská firma Sony, podílí se na ní také např. firma Philips pro čtení disků Blu-ray se používá laserové světlo s vlnovou délkou 405 pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související s barvou světla používaného ke čtení disky umožňují záznam dat s celkovou kapacitou až 25 GB u jednovrstvého disku, 50 GB u dvouvrstvého disku až po 80 GB u oboustranné dvouvrstvé varianty označení Blu-ray disků: BD-ROM – disk pouze pro čtení BD-R – disk k jednorázovému zápisu BD-RE – přepisovatelný disk

Zdroje http://www.svethardware.cz http://cs.wikipedia.org Nguyen; Pokuta