Tato prezentace byla vytvořena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

HW – Kabely a konektory Název školy
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Prezentace maturitní práce z předmětu ICT
Síťové karty, parametry
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Sběrnice.
Konektory graf. karet.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
S BĚRNICE PRO GRAF. KARTY Funkce graf. karet Rendering.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
GRAFICKÉ KARTY Úvodem:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – základní deska Autor:
Gymnázium Dr. Emila Holuba, Holice.  Paměti RAM  Grafické karty  Zvukové karty.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
G R A F I C K É K A R T Y.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
OBRÁZKY Popis karty Grafická karta se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. V případě, že grafická karta obsahuje.
Napsal: Michal Straka Třída: 3IT Rok: 2012/2013. OSNOVA Úvod – Co je to GPU? Historie firem AMD Radeon Nvidia Porovnání výkonu Závěr.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Architektura počítače
Moderní Grafické karty.
SKLADBA PC 7 OP VK VYT 2.7 Grafická karta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
Monitor CRT Monitor LCD Monitor
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Přídavné karty Grafické karty Zvukové karty Síťové karty Modemy.
Počítače XII - GPU Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Monitor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/11 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Grafická karta je součást počítače, která se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. je součást počítače, která.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Projektor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/12 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_06_GRAFICKA_KARTA.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
PC základní jednotka.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Grafická karta
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Monitor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Grafická Karta VGA (Video Graphics Adapter)
Autor: Mgr. Václav Chvál
Transkript prezentace:

Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu Orbis pictus 21. století

OB21-OP-EL-ELZ-MAR-U-3-009 Grafický adaptér Ing. Josef Martinák ml.

Základní pojmy Grafická karta nebo také videoadaptér je hardwarová součást počítače která stará se o zobrazení výstupu(obrazu) na monitoru Připojena je buď přes slot na základní desce nebo může být na desce přímo integrována Pokud se jedná o integrovanou grafickou kartu, většinou obsahuje jen nejnutnější čipy, výjimečně se přidává i vlastní paměť

Součásti grafické karty - GPU GPU(grafický procesor) je výpočetní jádro grafické karty. Obsahuje řadič paměti, unifikované shadery, TMU jednotky, ROP jednotky a další. Zpracovává 3D geometrii na 2D obraz, zobrazitelný na zobrazovacím zařízení. - Unifikované shadery - moderní náhrada za jednotky Pixel a Vertex. Každá firma má svoji vlastní architekturu shaderů. Jsou programovatelné a díky tomu nemusí počítat pouze zobrazovatelná data, ale i výpočty pro vědu a další. - Řadič pamětí - stará se o komunikaci mezi grafickou pamětí a GPU. - TMU jednotky (Texture mapping unit) - mapuje textury na objekty. - ROP jednotky (Render Output unit) - zabezpečuje výstup dat z grafické karty.

Paměť Operační paměť grafické karty, jsou zde ukládány informace nutné pro grafické výpočty. Pokud je grafická karta integrovaná na základní desce, používá operační paměť celého počítače, jinak má vlastní paměť, nejčastěji nějaký typ GDDR (GDDR 2, 3, 4, 5) nebo DDR (1, 2, 3) kvůli nižší cenně. Dříve se používali SDR.

Další součásti grafické karty Firmware (BIOS) - základní programové vybavení grafické karty, které je na vlastním paměťovém čipu. Jsou v něm uloženy informace o jménu grafické karty, GPU, taktech GPU a grafické paměti, napětí GPU a grafické paměti a další informace. RAMDAC - Převodník digitálního signálu, se kterým pracuje grafická karta, na analogový nebo digitální, kterému rozumí zobrazovací zařízení (CRT monitory a LCD monitory propojeny přes analogové vstupy).

Výstupy grafických karet VGA - Analogový grafický výstup (používán starými monitory CRT a kompatibilními zařízeními). Možno převést redukcí z digitálního výstupu DVI. DVI - digitální grafický výstup (používaný většinou LCD panelů, projektory a novějšími zobrazovacími zařízeními).

HDMI HDMI je zkratka anglického označení High-Definition Multi-media Interface. Je to rozhraní pro přenos nekomprimovaného obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu. HDMI podporuje přenos videa ve standardní, rozšířené nebo high-definition kvalitě, a až 8-kanálový digitální zvuk. Rozhraní nezávisí na různých televizních a satelitních standardech, protože přenáší nekomprimovaná video data. HDMI nedefinuje maximální délku kabelu. Jediným omezením je útlum signálu. Délka tudíž závisí na konstrukci a kvalitě materiálů, které byly použity. DVI signál je kompatibilní s rozhraním HDMI a to bez ztráty kvality obrazu

Sloty pro připojení GK - AGP Patice pro připojení grafického adaptéru Z důvodu zobrazení videa ve velkém rozlišení byl při návrhu AGP kladen důraz na co nejvyšší rychlost přenosu dat s malou latencí Technologie AGP vznikla úpravou sběrnice PCI, takže některé řídící signály jsou podobné (adresová a datová část AGP používá stejné vodiče pro přenos jako PCI). Došlo k několika modifikacím, z nichž nejvýraznější je odstranění arbitrážního obvodu. Z toho plyne, že je možné připojit pouze jedno zařízeni.

Sloty pro připojení GK - PCIe Jedná se o standard systémové sběrnice, který byl vytvořen jako náhrada za starší standardy PCI a AGP Propustnost PCI-Express verze 1.x: - 1× - 250 MB/s (obousměrně 500 MB/s) - 4× - 1 GB/s (obousměrně 2 GB/s) - 8× - 2 GB/s (obousměrně 4 GB/s) - 16× - 4 GB/s (obousměrně 8 GB/s) V roce 2004 se PCI-Express stává novým standardem pro osobní počítače. High-end grafické karty obou hlavních výrobců (ATI Technologies a nVidia) byly pomalu a postupně předělávány z AGP na PCI-Express, což nakonec donutilo i ostatní firmy se přizpůsobit.

Sloty pro připojení GK - PCIe Propustnost PCI-Express 2.0: - 1× - 500 MB/s (obousměrně 1 GB/s) - 4× - 2 GB/s (obousměrně 4 GB/s) - 8× - 4 GB/s (obousměrně 8 GB/s) - 16× - 8 GB/s (obousměrně 16 GB/s)

Použitá literatura cs.wikipedia.org/wiki/Grafický_adaptér cs.wikipedia.org/wiki/GPU cs.wikipedia.org/wiki/HDMI cs.wikipedia.org/wiki/AGP cs.wikipedia.org/wiki/PCIE