Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z rýže Předměttechnologie Žáci se naučí správný výběr surovin, technologický postup při výrobě a použití příloh ve stravovacích službách. Šablona číslo materiálu III/2-5 III/ Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
RÝŽE - charakteristika Rýže (Oryza) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých. Původ má v tropických oblastech Afriky a Asie. V botanice se rozlišuje přes 20 druhů, kulturních forem jsou desetitisíce. Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace.
DRUHY RÝŽE ht tp://
PŘÍLOHY Z RÝŽE Zásady přípravy Rýže je vhodná příloha k: - dušeným, - pečeným - a zadělávaným pokrmům. Na talíři vhodně upravujeme: - dva kopečky malou naběračkou - jeden větší kopeček tvořítkem h ttp://
VAŘENÁ RÝŽE - správně seřaďte technologický postup. - rýži přebereme opereme spaříme vaříme v dostatečném množství osolené vody. zaléváme horkou vodou
DUŠEN Á RÝŽE - rýži přebereme, opereme, spaříme, necháme okapat, - na rozehřátém tuku krátce osmahneme, - zalijeme horkou vodou = 1 díl rýže + 1,5 dílu vody - přidáme sůl, cibuli s hřebíčkem, - pod pokličkou dusíme cca 20 minut v mírně rozehřáté troubě - hotovou nakypříme vidličkou aby zůstala sypká.
DALŠÍ DRUHY PŘÍLOH Z RÝŽE Přidáním různých doplňků připravíme další druhy ochucené rýže. - hrášková - zeleninová - šunková - pažitková - papriková - kari
Hrášková rýže - výrobní postup je jako u dušené rýže, - nepřidáme však cibuli s hřebíčkem, - do dušené rýže vmícháme prohřátý sterilovaný hrášek. Šunková rýže - do dušené rýže přidáme na kostičky nakrájenou - a na tuku prohřátou šunku. h ttp://
Rýži propláchneme vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme kari, pod pokličkou rýži vaříme asi 20 minut. Rýži odstavíme, vmícháme olivový olej a přidáme i scezenou kukuřici. Podle chuti dosolíme. A máme hotovo. Kari rýže s kukuřicí chutná jako příloha třeba ke kuřecím nudličkám a medailonkům, také k rybě. Dá se z ní vytvořit i chutný salát, kdy k rýži přimícháme právě kousky masa, více čerstvé i sterilované zeleniny, sýr, bylinky apod. Kari rýže s kukuřicí h ttp://
ÚKOLY Správně doplňte názvy příloh
ZDROJE h ttp:// -sleh-s-ryz Yms&biw=1001&bih ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN