Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky PředmětTechnologie Anotace:Žáci se naučí správný výběr surovin na přípravu knedlíků, základní druhy, jejich výrobní postupy a použití v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2-5 III/2-5-8 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
PŘÍLOHY Z MOUKY - KNEDLÍKY Základní suroviny na výrobu knedlíků jsou: - hrubá mouka - vejce - sůl - mléko - krájená houska na kypření: - droždí - kypřící prášek do pečiva - tuhý bílkový sníh Knedlíky jsou typickou přílohou v našíkuchyni, určenou především k českým jídlům: - svíčková na smetaně - veprová pečeně se zelím
Základní druhy knedlíků Houskové knedlíky (s pečivovým práškem) Houskové knedlíky (kynuté) Karlovarský knedlík (jemný)
Výrobní postupy Houskové knedlíky s pečivovým práškem Příprava surovin - hrubá mouka (prosátá) - prášek do pečiva - vejce - mléko - sůl - houska krájená na kostky Výrobní (technologický postup) - mouka+p.prášek+sůl+ vejce rozšlehané v mléce + mléko - vypracujeme vláčné těsto - a přidáme housku - necháme odležet - tvarujeme stejně velké knedlíky - vkládáme do vařící osolené vody - vaříme minut - uvařené vyjmeme propícháme vidličkou, aby vyšla pára a knedlík se nesrazil - krájíme na plátky
Houskové knedlíky kynuté Příprava surovin a výrobní postup = kvásek + + malé množství Doplňte názvy surovin kvásek necháme na teplém místě vykynout - potom ho vmícháme do mouky - přidáme mléko, vejce, sůl - vypracujeme těsto, přidáme housky - necháme kynout cca 1 hodinu - potom krájíme stejné díly a tvarujeme šišky - necháme ještě 15 minut kynout - vkládáme (doplňte samostatně) vaříme 20 minut (po 10 minutách otáčíme) - po vyjmutí (doplňte)
Karlovarský knedlík (dietní, v ubrousku) - je to jemný houskový knedlík - kypřený tuhým sněhem z bílků - ochucený zelenou petrželkou - šišky jsou zabaleny do ubrousků (vlhké,tukem vymazané,svázané) - vaříme 20 minut - uvařené vybalíme a krájíme Na 1 porci zpravidla podáváme 160 g = 4 plátky /
Otázky a úkoly 1. K jakým pokrmům nejčastěji podáváme knedlíky? 2. Uveďte výrobní postup houskových knedlíků: z pečivového prášku, z kynutého těsta. 3. Jak knedlíky vaříme? 4. Který knedlík patří mezi jemné knedlíky-uveďte výrobní postup. 5. Vysvětlete proč musíme knedlíky po uvaření propíchat. Správně seřaďte názvy pokrmů smažený vepřový řízek bramborový salát svíčková na smetaně houskový knedlík dušený špenát vařené vejce bramborový knedlík
Zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN