Byl postaven v roce 1909 Felixem Neumannem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Synagoga v Opavě.
Advertisements

Mgr. Jana Reisingerová ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Obchodní dům Ostravica
Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Světové výstavy Londýn.
Číslo v digitálním archivu školy
Paříž Prezentace 5.B.
Po stopách architekta Rudolfa Welse
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kam putovala Noemi s Rút, když opustily Moabskou zemi? DO BETLÉMA 2. Noemi neměla pole, co udělala Rút? ŠLA SBÍRAT.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
Typologie temperamentu podle Kretschmera
VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do.
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Jiří z Poděbrad husitství. Jiří z Poděbrad husitství.
Hluboká panoramaticky
Vývoj v Rusku.
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Dej 3 1. sv. válka osobnosti.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:S.
Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně.
Památky Londýna Vítězslav Traurig.
Tomáš Garrigue Masaryk
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_13 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Nicholas Winton * 19.května 1909 Jarošová.
PAMÁTKY PRAHA.
Sabina Adámková & Adéla Kusáková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Opava.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Leo Rosten životopis, charakteristika.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: června 2012
Jan Žižka Z Trocnova.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Soudy Občanská výchova.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_19.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Já Tobě nyní chválu vzdávám
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
„chrám všech bohů“ Řím Martovo pole
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.
Matěj Stolička, Ondřej Vavro, Lukáš Čecháček, Jiří Močkoř.
SÍDLO ROTHSCHILDŮ. Základní informace Empírový zámek Postaven v letech 1846 – 47 Nejstarší dochovaná budova ve Vítkovicích Postaven v klasicistním slohu.
 V jakém stavu je starý židovský hřbitov nyní? Je možné se tam podívat? Byla jsi tam ty? –jestli ne, zajeď! Tvé dojmy z návštěvy?  Mělo by se město.
JIŘÍ MYRON (BOHUMIL PROŠEK) HUMPOLEC OSTRAVA.
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Autor: David Primus. What I liked most: I was most impressed by a meteorite, which was exhibited at the planetarium in Greenwich. I was surprised that.
VY_32_INOVACE_Lul_II_11 Leo Haas a Hans Krása Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. (88 let) Je kanadský podnikatel českého původu.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Život Karla IV. * ✝ Vypracoval: Svrček Matyáš
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Královské město Rakovník
Karel IV *14.května listopadu Karel IV *14.května listopadu 1378.
Česko-německo-židovské soužití v Brně
Židovské město v Praze.
BAZILIKA V MOHUČI (NĚMECKO). Katedrála svatého Martina a svatého Štěpána (německy: Der Hohe Dom zu Mainz či Mainzer Dom) v Mohuči byla původně postavená.
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Šimon Molák, 9.A Garant: Mgr. Jan Gryc
Transkript prezentace:

Obchodní dům Rix v Ostravě již nestojí, ale potomek jeho majitelů je významným anglickým soudcem Byl postaven v roce 1909 Felixem Neumannem Byl přestavěn Ernstem Kornerem v roce 1928 Obchodní dům stál na rohu ulic Velké a 28. října Vlastnil ho Dr. Adolf Lüftschitz (později Rix) Byl 1. obchodním domem v Ostravě Prodej textilního zboží ale i domácích potřeb, koberců, sportovního zboží V roce 1944 byl dům při bombardování Ostravy zničen a následně zbourán. Nyní na jeho místě stojí kancelářský dům Trias-sídlí tam mimo jiné firma Volksbank a Promet real

STAVITELÉ Felix Neumann 1860 Radvanice -1942 Ostrava Byl 1. židovský architekt v Ostravě Postavil také Německý dům Architekturu vystudoval na Vídeňské vysoké škole technické Ernst Korner 1888 Uherský Brod- ? Studoval na Vídeňské vysoké škole architektury Byl žid

1909 1928 111 2014 1944

Rodina Lüftschitz Adolf Lüftschitz (Rix) 1874 Tábor - 1943 Osvětim Židovský majitel Obchodního domu Rix Od roku 1917 si změnil jméno na Rix Jeho manželka byla Bedřiška roz. Ripperová Jeho syn Otto Rix se přestěhoval do Velké Británie a měl děti Evelynu a Bernarda

sir Bernard Anthony Rix (Lord Justice of Appeal) Byl soudce u Odvolacího soudu a Nejvyššího soudu Byl také ředitelem Londýnského filharmonického orchestru Nyní je v důchodu a přednáší Má 5 dětí Sbírá staré antické sklo Miluje italskou operu Má profil na wikipedii

ZDROJE www.wikipedia.org Materiály poskytnuté Archivem města Ostravy: výstava v Ostravském muzeu „ Nezapomněli jsme na ně „ září 2014 (kopie panelu z výstavy) Sborník Ostrava 22 z roku 2005 článek Evy Chvalové Obchodní domy v Moravské Ostravě Obrázky: www.ostravaci.cz http://www.mistapametinaroda.cz/