Konstrukce dveří pro bytovou a průmyslovou výstavbu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Dřevěná okna – jejich funkce
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Sklo a těsnění oken, zacloňovací a zatemňovací zařízení
Výkresy stavebních konstrukcí
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Základní koncepce vozidel
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dodatečné provádění svislých izolací
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Třecí kotoučové spojky a hydrodynamické měniče
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Výměna poškozených prvků střech
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Vaření – rozdělení, způsoby
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Automobily – koncepce, karoserie
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Transkript prezentace:

Konstrukce dveří pro bytovou a průmyslovou výstavbu Střední odborná škola Otrokovice Konstrukce dveří pro bytovou a průmyslovou výstavbu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Vladimír Šafařík Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Ing. Vladimír Šafařík Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Tr-Str/3-SO-1/3 Název DUM Konstrukce dveří pro bytovou a průmyslovou výstavbu Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 33-56-H/01 Obor vzdělávání Truhlář Vyučovací předmět Stavební truhlářství Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: informativně druhy dveří, zárubně - úvod Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Dveře vnější a vnitřní, jednokřídlové, dvoukřídlové a vícekřídlové, pravé a levé dveře Datum 26. 9. 2012

Konstrukce dveří pro bytovou a průmyslovou výstavbu Náplň výuky Úvod Druhy dveří Způsoby otevírání Zárubně

Úvod Dveře jsou určeny k uzavření průchodních otvorů místností a budov, případně jsou součástí určitého specifického zařízení, př.: dveře k výtahům, telefonním kabinám, chladírnám, trezorům apod. Dle požadavků na ně kladených se pak řeší jejich tvar, rozměry, konstrukce, způsob otvírání, uzavírání a volí se i jejich materiál. Někdy dveře vyžadují zvláštní úpravy, jež plynou z jejich požadavků, např. ve zvýšené požární odolnosti, zvukové izolace, nenápadnosti ve stěně apod. tyto konstrukce se řeší individuálně dle konkrétních podmínek a požadavků. DVEŘE SE SKLÁDAJÍ z části pevné – ZÁRUBNĚ, A Z JEDNOHO ČI VÍCE POHYBLIVÝCH KŘÍDEL. Doplňkem dveří je jejich okování.

Druhy dveří Dveře dělíme dle různých hledisek vyjadřujících jejich charakteristické vlastnosti. Dle způsobu použití jsou dveře VNITŘNÍ – k uzavírání prostorů uvnitř budov, a dveře VNĚJŠÍ – VCHODOVÉ, jimiž se uzavírají celé objekty. Vchodové dveře jsou pak ještě HLAVNÍ a VEDLEJŠÍ, jež se dělí dle umístění vstupu, jejich rozměrů a celkového řešení jejich konstrukce.

2. Dle způsobu otvírání jejich křídel rozlišujeme dveře: a) OTOČNÉ – OTVÍRAVÉ – jsou pro nejrůznější druhy budov a místností v provedení P, L. b) KÝVAVÉ – pro veřejné budovy, zpravidla chodby, závětří apod. c) POSUVNÉ – pro vstupy úzkých komunikačních prostorů, kde by otvírání křídel překáželo provozu d) SKLÁDACÍ – pro příležitostné rozdělení prostorů, hlavně ve veřejných budovách e) OTÁČECÍ – TURNIKETOVÉ – pro přímé vstupy do vytápěných prostorů s velkým provozem (hotelové haly, peněžní ústavy, kavárny)

3. Dle požadované šířky otvoru jsou pak dveře JEDNOKŘÍDLOVÉ DVOUKŘÍDLOVÉ VÍCEKŘÍDLOVÉ

Dveřní otvory rámují ZÁRUBNĚ, jež jsou pevně zakotveny do zdi, zajišťují oporu, potřebné dosedání a okování křídel. Nejběžněji jsou zárubně děleny dle materiálu [1]: a) ocelové b) dřevěné c) zděné d) betonové e) kamenné f) plastové

B – jmenovitá – světlá šířka B1 – šířka zárubně v polodrážce 2 3 4 5 6 7 8 B b1 H h1 Obr.1 1, 2 - stojky 3 - nadpraží 4 – spojka 5 – přední strana 6 – zadní strana 7 – čelo zárubně 8 – výztuha B – jmenovitá – světlá šířka B1 – šířka zárubně v polodrážce H – jmenovitá – světlá výška h1 – výška zárubně v polodrážce

Součásti zárubně: stojky, nadpraží, spojka a prahové prkénko. U zárubní rozlišujeme: a) přední stranu – má zde polodrážku pro křídlo a umístění závěsů b) zadní stranu – protilehlá strana   Zárubně jednokřídlových dveří otočných jsou: levé L – přední strana zárubně má závěsy na levé stojce, pravé P – závěsy jsou na pravé stojce. Zárubně se osazují do zdiva před omítkami nebo po omítkách.

Kontrolní otázky: K čemu slouží dveře a z čeho se skládají? Jak se dveře dělí? K čemu slouží zárubeň a z jakého může být materiálu? Jaké má zárubeň součásti?

Seznam obrázků: Obr. 1 - vlastní

Seznam použité literatury: [1] Arch. Jan Vinter – Karel Havránek, TRUHLÁŘSTVÍ – KONSTRUKCE pro 1. a 2. ročník středních průmyslových škol dřevařských. SNTL, Praha, 1979

Děkuji za pozornost 