METEOROLOGIE Název a adresa školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
III/2 Meteorologie Potřebné pomůcky Sešit, učebnice, pero
Základy meteorologie.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Podnebné oblasti v České republice
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Jitka Prokšová KOF FPE ZČU Plzeň
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Kurz meteorologie pro účely horoškoly.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Meteorologie Co je to meteorologie? Autor: Vendula Vincurová
Podnebí Česka                                                              8. března 2006.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
POČASÍ.
Simona Jakschová 3.O, Markéta Bortlíková 3.O
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 2
Počasí.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Atmosféra – vzdušný obal Země
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
ATMOSFÉRA Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
01.12 Práce s meteorologickou stanicí Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským sociálním.
METEOROLOGICKÉ PŘÍSTROJE
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Faktory ovzduší Klimatické faktory Antropogenní znečištění.
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí, podnebné pásy.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
VY_52_INOVACE_ČLAJS_06_JF Počasí a podnebí v ČR
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
Prezentace pro PIV2 Kateřina Mrázková
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
EU_32_sada 2_07_PV_Počasí-koloběh vody_Duch
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
AUTOR: Mgr. Jitka Plaširybová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘI_28
JAK SE RODÍ POČASÍ.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
Badatelské odpoledne 18. října Jaké bude počasí?.
ATMOSFÉRA.
Metody geografického výzkumu Fyzicko-geografická část Meteorologie a klimatologie Filip HRBÁČEK.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Transkript prezentace:

METEOROLOGIE www.zlinskedumy.cz Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů 570 756 61 Rožnov pod Radhoštěm Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0441 Název projektu Využití ICT ve výuce Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_MAH.JUR.12 Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Meteorologie Vzdělávací obor Meteorologie a hydrologie Název tematické oblasti (sady) Název vzdělávacího materiálu Druh učebního materiálu Powerpointová prezentace Anotace Prezentace slouží jako pomůcka k výuce i k procvičení učiva týkajícího se úvodu do oboru meteorologie. Klíčová slova Meteorologie, počasí, meteorologické prvky, atmosférické jevy, meteorologické stanice, ČHMÚ. Ročník II. Typická věková skupina 16 - 19 let Autor Ing. Jolana Juřicová Datum zhotovení 25. 2. 2013 www.zlinskedumy.cz

METEOROLOGIE Meteorologie je nauka o počasí. Počasí je okamžitý stav ovzduší. Jaké počasí je na obrázku?

METEOROLOGIE Stav počasí vyjadřujeme pomocí meteorologických prvků a atmosférických jevů. METEOROLOGICKÉ PRVKY: Teplota vzduchu Srážkový úhrn Rychlost a směr větru Vlhkost vzduchu Tlak vzduchu Délka slunečního svitu Výška sněhové pokrývky Oblačnost ATMOSFÉRICKÉ JEVY: Déšť Kroupy Mlha Duha Halové jevy Blýskavice Polární záře A další

METEOROLOGICKÉ PRVKY TEPLOTA VLHKOST VZDUCHU TLAK VZDUCHU SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ

ATMOSFÉRICKÉ JEVY MLHA MĚSÍČNÍ KORONA DUHA SOUMRAKOVÉ JEVY

METEOROLOGIE Meteorologické prvky a atmosférické jevy se měří na meteorologických stanicích. Meteorologická stanice ve Valašském Meziříčí

METEOROLOGIE Meteorologie je nauka o fyzikálních procesech odehrávajících se v atmosféře. V atmosféře neustále probíhají fyzikální procesy, např. příjem a výdej tepla, proudění vzduchu, kondenzace vodní páry, pohlcování slunečního záření.

METEOROLOGIE Řecký původ slova meteorologie: meteoros = vznášející se ve vzduchu logos = nauka, věda Synoptická meteorologie – sledování počasí za účelem předpovědi Hydrometeorologie – sleduje vodu v atmosféře Klimatologie – sleduje podnebí (= dlouhodobý stav počasí) Aerologie – sleduje atmosféru ve vertikálním směru

ČHMÚ Český hydrometeorologický ústav je odbornou organizací Ministerstva životního prostředí, stránky www.chmi.cz Sídlí v Praze Komořanech, pobočky jsou např. v Ostravě Porubě a v Brně. Měření a vyhodnocování meteorologických prvků a jevů Příjem informací z meteorologických družic Sestavení předpovědi počasí Měření průtoku na vodních tocích Vydávání výstrah, např. náledí, smogová situace, povodně

OPAKOVÁNÍ Meteorologie je nauka o ______. ______ je okamžitý stav ovzduší. Stav počasí popisujeme pomocí meteorologických _____ a _________________, ty se měří na ____________ ____ stanicích. Synoptická meteorologie _______________ a ___________ sleduje podnebí. ČHMÚ znamená ______ _______________________, sídlí v ________________. počasí Počasí prvků atmosférických jevů meteorologic- kých předpovídá počasí klimatologie Český hydrometeorologický ústav Praze Komořanech

POUŽITÉ ZDROJE Autor prezentace Ing. Jolana Juřicová Foto autorka