Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Ilona Nováková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Ilona Nováková"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název: Počasí a podnebí VY_32_inovace_VL4Z_04 Oblast: Člověk a společnost - vlastivěda Stručná anotace: Prezentace je věnována žákům 4. ročníku. Vzdělávací materiál se zabývá vysvětlením pojmů počasí a podnebí. Přibližuje žákům předpověď počasí. Ukazuje rozdílnost života na Zemi v návaznosti na podnebí. Datum: Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Počasí Počasí = mluvíme o stavu ovzduší, který
je na určitém místě v určitou dobu. Na počasí má vliv: Nadmořská výška místa, které sledujeme Teplota vzduchu, kterou měříme ve °C Vodní srážky (déšť, sníh, jinovatka, kroupy,…) Proudění vzduchu (vítr a jeho síla , směr a rychlost proudění větru) Svit Slunce (jasno, polojasno, zataženo)

3 Předpověď počasí O počasí se dozvídáme z televize, rozhlasu, internetu nebo z novin. Mluvíme o předpovědi počasí. K počasí se váží lidové pranostiky. Předpověď bývá: Krátkodobá – na blížící se dny Dlouhodobá – na delší časový úsek (týden, měsíc)

4 Vysvětlivky k počasí jasno mírná oblačnost polojasno oblačno
mlha přeháňky déšť zataženo bouřky sníh déšť se sněhem chladno Zdroj:

5 Podnebí Podnebí = je dlouhodobý stav počasí. Podnebí ovlivňuje:
Poloha místa (České republiky) Nadmořská výška místa a typ krajiny Česká republika se nachází v mírném podnebném pásu. Podnebí v ČR přechází mezi oceánským a kontinentálním podnebím. Střídají se zde 4 roční období (jaro, léto, podzim, zima). Se zvyšující se nadmořskou výškou klesá teplota a zvyšují se srážky obrázek:

6 Příklady krajin s různým podnebím
Na Zemi se setkáváme s krajinami s různým typem podnebí. Popiš jednotlivé obrázky.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Ilona Nováková"

Podobné prezentace


Reklamy Google