Opravy schodišť Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Výměna a zesílení zdiva
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Poruchy kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Poruchy svislých konstrukcí
Dodatečné provádění svislých izolací
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Opravy zdiva porušeného trhlinami
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Výměna poškozených prvků střech
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Poruchy základových konstrukcí
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Podezdívání základů Střední odborná škola Otrokovice
Zpevňování základové půdy
Řízení – diagnostika závad, opravy
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Opravy šikmých střech Střední odborná škola Otrokovice
Vodorovné rozepření budov
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky bourání postupným rozebíráním.
Transkript prezentace:

Opravy schodišť Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zdeněk Polýnek Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Zdeněk Polýnek Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Ze-PB/3-SO-3/13 Název DUM Opravy schodišť Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-67-H/01 Obor vzdělávání Zedník Vyučovací předmět Přestavby budov Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: oprava vyšlapaných schodišťových stupňů, oprava prasklé klenby Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Vyšlapané schodišťové stupně, prasklá podestová klenba, oprava schodiště Datum 29. 5. 2013

Opravy schodišť Náplň výuky Oprava stupňů obložením kamennými deskami Vyrovnání vyšlapaných stupňů potažením stupnic PVC Oprava dřevěných schodů Oprava prasklé podestové klenby

Opravy kamenných nebo betonových stupňů Poškozené nebo vyšlapané schodišťové stupně je možno opravit několika způsoby. Vložky z kamene Vyšlapané nebo poškozené místo se vyseká do hloubky několika centimetrů a osadí se kamenicky zhotovená vložka z kamene stejného druhu. Spáry se dělají co nejtenčí a zalévají se cementovou kaší. Vrstva umělého kamene Povrch poškozených stupňů se nasekáním zdrsní. Po očistění a navlhčení se nanáší vrstva umělého kamene. Po zatvrdnutí se povrch kamenicky opracuje. Obložení deskami Na schodištích, kde lze zvýšit úroveň podest přibližně o 50 mm, je velmi výhodné stupně obložit deskami. .

Používají se desky teracové nebo kamenné, 30 až 40 mm tlusté Používají se desky teracové nebo kamenné, 30 až 40 mm tlusté. Obkládají se stupnice i podstupnice. Desky se pokládají zplna na jemnější cementovou maltu na očištěné a navlhčené stupně. Po položení všech stupňů se upraví i dlažba na podestách na úroveň položených desek. Tato úprava vzhled schodiště značně zlepší. Stupnice i podstupnice mohou být barevně odlišeny, popř. mohou být i z různých materiálů. . nová podstupnice nová stupnice cementová malta stávající poškozený stupeň Obr. 1 Epoxidové pryskyřice Očistěné stupně se vyspraví směsí epoxydové pryskyřice a plniva shodného s materiálem schodů. Může se nanášet i v tenkých vrstvách. Spojení je naprosto dokonalé. Při vhodné volbě plniva na opravu a při odborném opracování povrchu jsou opravované plochy od původních nerozeznatelné.

Povlaky stupňů Vyrovnané stupně se mohou potáhnout pryžovým povlakem nebo povlakem PVC. Hrany stupňů se po vyrovnání opatří rýhovanými obrubníky z pryže nebo PVC. Výhodou je malá pracnost a rychlý postup. . 4 3 2 nový povlak stupnice 1 rýhovaný obrubník Obr. 2

Dřevěné schody Porušené schodnice se musí vyměnit. Vyšlapané stupnice se buď vymění za nové, nebo se vyrovnají vrstvou epoxidové pryskyřice s pilinami, které se nanáší na očištěný povrch až do úrovně nové osazené hrany.

Prasklá podestová klenba Prasklá podestová klenba se musí nejdříve podchytit, a potom se odstraní dlažba a násyp. Je-li jen lehce prasklá, stáhne se ocelovým táhlem, které se na jedné straně uchytí do schodišťové zdi a na druhé straně za podestový nosník. Poté se vyspraví cementovou maltou a zpětně se provede násyp a dlažba. Je-li klenba značně porušená, musí se vybourat a místo ní se vybetonuje železobetonová deska. závlač ocelové táhlo ocelový nosník Obr. 3

Kontrolní otázky: Jak se obkládají schodišťové stupně kamennými deskami? Jak se opravují vyšlapané stupně potažením stupnic povlakem PVC? Jak se opravují dřevěné stupně? Jak se opravuje prasklá klenba?

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Hájek Václav, Pozemní stavitelství pro 3. ročník SPŠ stavebních, Praha, 1980, SNTL [2] Kárník V. Přestavby budov, Praha, SNTL 2000, ISBN 978-80-85920-70-3

Děkuji za pozornost 