Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Voda a Energie Tereza Králíková 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice
Vodní elektrárny Marek Mik.
Transformátory (Učebnice strana 42 – 44)
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Výroba a distribuce elektrické energie
Rozvodná elektrická síť
Přečerpávací elektrárna
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
VODA OKOLO NÁS “VODA INSPIRUJE”.
Vodní nádrž Šance.
EXKURZE ČEŇKOVA PILA Projekt: „Fyzika nás baví „ Sportovní gymnázium, Táborská 28, Plzeň za finanční podpory města Plzně.
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
Rozvodná elektrická síť
Vypracovala Darina Krajská
zpracovaly: Alice Dortová,Markéta Nováková,Tereza Fabrigerová
VODNÍ ELEKTRÁRNY.
Digitální učební materiál
Jaderná energie.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Dlouhé Strán ě.
Výroba elektrické energie - obecná část
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
Elektrárny v ČR.
Větrná energie.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vodní Energie Vodní energetika Voda - nevyčerpatelný zdroj energie
Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí
VODNÍ ENERGIE.
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Vysoké učení technické v Brně
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
Vodní energie Aleš Sekal.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Jaderné Elektrárny.
Vodní nádrže.
Základní informace VD a PVE Dalešice
Elektrárny Vodní elektrárny.
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Výroba elektrické energie
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Odvětví průmyslu Česka
Tato prezentace byla vytvořena
Teplárna Otrokovice a.s.
Jak fungují vodní elektrárny
Vodní elektrárny.
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Jaderná elektrárna.
Vodní elektrárny Dlouhé Stráně.
A1B14SEM – Elektrotechnický seminář Lucie Vanišová B3-357 Katedra elektroenergetiky Akumulace el. energie.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě pro konferenci: BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM 2015 PRAHA
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Přehradní nádrž a vodní elektrárna Lipno Klub.
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ ELEKTRÁRNY, GALVANICKÉ ČLÁNKY, AKUMULÁTORY.
Kompresní stanice Jirkov
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přehled velkých vodních elektráren
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I

Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013 Cíl: navýšení účinnosti o cca 4 %, zvýšení roční výroby o 4 miliony kWh elektřiny Výsledek: elektrárna ze stejného množství vody vyrobí více ekologické elektřiny, pokrytí spotřeby dalších 1000 domácností Náklady: méně než 230 milionů Kč 1

Nejdůležitější položky generální opravy soustrojí TG2 kompletní výměna turbíny (především zabetonované spirály, oběžného kola, rozváděcího ústrojí, turbínového ložiska) výměna regulace turbíny - přechod na vysokotlaké zařízení (cca 200 bar) přetěsnění všech potrubních systémů opravy revizního těsnění kulového uzávěru opravy vtokového objektu – zejména oprava česlic a rychlozávěru a vodících kolejnic rychlozávěru oprava generátoru s kompletní výměnou statoru oprava blokového trafa 2

Vodní elektrárna Lipno Vodní elektrárna Lipno I dokončená v roce 1959 je součástí vltavské kaskády. Regulací odtoku se zvětšují minimální průtoky, omezují povodňové špičky a zvyšuje se výroba v ostatních elektrárnách vltavské kaskády. Energetický význam elektrárny Lipno I představuje výroba levné, ekologicky čisté, špičkové elektrické energie a využití pro regulaci výkonu celostátní energetické soustavy. Její velmi rychlé najetí na plný výkon 120 MW do 150 vteřin a dálkové ovládání z centrálního dispečinku vodních elektráren ve Štěchovicích umožňuje ovlivňovat výkonovou bilanci elektrizační soustavy České republiky. Vodní elektrárna se nachází v podzemní kaverně o rozměrech 65 x 22 m a výšce 37 m, vylámané v hloubce 160 m pod terénem v blízkosti hráze. Voda je přiváděna na turbíny dvěma tlačnými ocelovými šachtami, průměru 4,5 m a délky 160 m, přes kulové uzávěry a odváděna je 3,6 km dlouhým podzemním odpadním tunelem, širokým 8,4 m a vysokým 7,8 m. K dopravě technologického zařízení a personálu do podzemí slouží šikmý tunel se sklonem 45°, široký 6,8 m, vysoký 9,7 m a dlouhý 210 m. 3

Vodní elektrárna Lipno V podzemní elektrárně jsou umístěna dvě plně automatizovaná soustrojí s Francisovými turbínami a potřebná elektrická zařízení. Elektrická energie z generátorů se vyvádí tunelem pomocí kabelů do nadzemních transformátorů a rozvodny. V nadzemním areálu je též umístěna rozvodna 110 kV, která zásobuje rozsáhlé okolí elektrickou energií. Kolísání odtoku vyrovnává malá průtočná vodní elektrárna Lipno II o výkonu 1,5 MW, vybudovaná pod Lipnem I. 4